Včera jsme se s mamkou a tetou bavily o pangasiovi a o jeho (ne)škodlivosti na naše zdraví. Chtěla jsem tady kouknout na vaše názory a docela mě překvapilo, že jsem tu nenašla žádné téma (snad jsem hledala dobře) na tuhle rybku, takže zakládám tohle.
Na internetu je spousta článků a testů s výsledky řekla bych tak 50:50, co jsem koukala na nějaké diskuze tak i tam to je tak nějak nastejno.
Mně pangasius chutná a protože jinak ryby moc nejím, chtěla bych jíst častějc aspoň jeho. Jenže když si přečtu ty články o něm, tak mě ta chuť dost rychle přechází a pokud je na nich něco pravdy, tak už bude snad lepší ryby skoro nejíst, než jíst nějakou škodlivou.
Jinak ho smažíme, různě zapékáme třeba se sýrem, smetanou nebo zeleninou.
Jaký na to máte názor vy? Jak často ho jíte a na jaký způsob vám nejvíc chutná?
Já osobně těm článkům moc nevěřím, někde se myslím i psalo, že je to hoax, páč se tato ryba ujala, a přece nemůže jít na odbyt něco, co je levné a přitom i chutné - pro mě Já ryby nejím, na vánoce by do mě kapra nikdo nedostal, fuj. Pangas je jediná ryba co pozřu, nesmrdí po rybině a je bez chuti, to mi vyhovuje, chutě si vytvořím sama takže tak
Reaguji na Ifísek: také by mne to zajímalo,pangas si dám ráda a netuším co je pravdy na těch článcích,dnes se nedá věřit ničemu,záleží kdo tzen výzkum provádí )
Cituji Wild Paula: ale proc jist něco, co nechutna nijak
Když se ochutí, tak chutná skvěle (aspoň mně teda), navíc se mi zdá že uplně bez chuti sám o sobě taky neni...a pro nás, co nemáme rádi klasický ryby, je velkým plusem právě to, že nemá rybí chuť
podívej, to že se pangasius vůbec dostane na náš talír svědčí o tom,že prošel naprosto stejnými kontrolami jako ostatní dovážené ryby. sami víme, jak jsou nastaveny EU směrnice pro dovoz vysoko, takže pokud by se choval v těch splaškách co číně,co ukazovali, nikdy by nesplnil kritéria týkající se množství tox.látek, parazitů atp...jsou to ryby které jsou chovány v sádkách pro dovoz do EU a jiných států,aby vyhovovaly kritériím pro jejich trhy. to že obsahovaly něčeho více nebo méně se netýká jen tohoto druhu,ale pokud by ses podívala na ostatní ryby nebo kterékoliv potraviny, čas od času prostě je tam něčeho víc...tahle kauza byla jen velmi atraktivní pro média když ukážou hnusné splašky a podotknout,že v tom ty ryby žijou. jo,žijou,ale těmihle se živí například místní v číně, kde úrověň života je trošku někde jinde a hygiena a legislativa taky.
mně osobně chutná, ale říkám, že bohužel.
na té rybě nic dobrého není. v podtstatě je to skutečně "kus molitanu", jen poživatelný.
obsahuje málo živin (není v ní jód), žije podoběn jako naše slepice v mini klecích, jen tam v sádkách, kdysi jsem viděla nějaký dokument. krmit ji budou kdovíčím, kdo to tak daleko zkontroluje, že. k nás musí urazit megacestu, a to jí na kvalitě nepřidá. není čerstvá.
thajsko bych řekla velkou mírou čističek neoplývá, zato se tam koncentruje velký oděvní a jiný chemický průmysl. kam myslíte, že to všecko teče....když mekong, kde se pangas chová, je tak pěkně po ruce...
nevěřte tomu, že potraviny jsou nějak extra kontrolovné. kdo by to dělal a kde by na to vzal peníze. kontroly se dělají náhodně. vemte si, že při testech kečupů, medu, rybích prstů...všecko pohořelo, byly to šmejdy a i ty nejlepší byly jen průměrné. jak na tom asi bude ryba z druhého konce světa.
přesto si ho občas dám, protože mi prostě chutná :-/
Cituji noye: podívej, to že se pangasius vůbec dostane na náš talír svědčí o tom,že prošel naprosto stejnými kontrolami jako ostatní dovážené ryby.
podle mě je toto dost naivní názor.
potraviny s dioxiny se k nám dovážaly hodně dlouho, než si toho někdo všimnul. stejně to bude s dalšími stovkami položek. kontroly jsou podle toho, co jsem slyšela od hygieny, jen náhodné. opravdu se nekontroluje každá položka. je to úplně stejné jako např. s prsními implantáty pip, které taky měly všechny certifikáty....akorát byly drobátko vadné a trošku karcinogenní, než si toho někdo po deseti letech všimnul.
neříkám, že to je zrovna případ pangase, ale všeobecně určitě není pravda, že každá potravina na vašem stole projde nějakými testy.
navíc to, že je něco zdravotně nezávadné, ještě neznamená, že to je dobré pro zdraví.
viz např. rybí prsty, kečup...ano, je to skoro antiseptické a není v tom žádný jed...akorát už to není potravina, ale spíš taková hmota. nevím, jestli je na tom pangas podobně, ale moc hodnotná ryba to není.
Já si myslím, že tahle ryba, nemá nic společného s rybou, je bahnitá, bez chuti, takový rybí odpad, takže si myslím, že pozitiva moc mít nebude, snad jen to, že nemá moc tuku...
Já jsem teda taky slyšela, že to s rybou moc společného nemá. Myslím, že je dietní. Přijde mi sám o sobě bez chuti. Nemusím ho, ale když si ho okořením paprikou, posypu sýrem a poliji vajíčkem, zapeču v pekáčku, tak mi to chutná
Pangasius je sladkovodní ryba, farmovaná a cpaná granulema.
Normy dovolují nacpat do ryby polyfosfáty a citráty, aby svalovina ryb lépe zadržovala uměle přidanou vodu.
Pokud je této chemie více, než je stanovená dovolená norma, může být zdraví škodlivá.
Ani z výživového pohledu nejde o nikterak zajímavou rybu.
Chuť či zápach "rybiny" se také ovlivňuje uměle - odstaňuje se přidáváním látek jako je kyselina citronová a jedlá soda, které zajistí i bílou barvu a vytáhnou z filety rybí chuť.
Takže tohle do sebe dobrovolně cpát nikdy nebudu. Když rybu, tak u moře. Nebo alespoň mořskou, která obsahuje jod a omega 3 nasycené kyseliny
Cituji imoen: přesto si ho občas dám, protože mi prostě chutná
Cituji panda08: Já těm chovům pangase docela věřím. Všichni známe hygienu ve Vietnamu a podobných zemích, kde se chová
Cituji panda08: Myslím, že dobrou alternativou je kupovat pangase české "výroby".
Něco takového existuje?
Cituji panda08: Myslím, že dobrou alternativou je kupovat pangase české "výroby".
to asi těžko, když se ryba chová na farmách v asii
Pangacius nemá s rybou nic společného!Za takových podmínek v čem žije.. Nemůžu to ani vidět v obchodě! NIKDY!
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.