Yasminka
já jsem si koupila mnoho kuchařek (abych měla pořád novou inspiraci) a prostě vařím a peču...základní potraviny jako mouka a tak se ještě pořád dají, i když se mi zdá, že sůl míň solí a cukr míň sladí...na věci v obchodě už fakt kašlu. i když chápu, že ne každý má tolik věcí domácích a tolik času něco klohnit...a hodně si toho považuju, že já jo.
Yasminka
to jo, ve všem už něco je...ale přece jen, co je domácí, je aspoň chutné. teď jsme si koupili bio-mléko...oooo, jak bylo dobré. sice vydrželo jen dva dny, ale co. za dva dny prostě zas koupím nové, nemusím mít týdenní zásobu. pamatuju, jak jsme dostávali mléko přímo od krávy...bylo ve velkém hrnci a chodili jsme na něj sbírat smetanu
Yasminka
taky mám pár typů, které kupuji, ale ovoce a zeleninu tam tedy v supermarketech kupovat musím, sezonní máme doma, ale jinak, zrovna rajčata nám letos chytla nějakou plíseň
taky si všímám , oromat, solí, a ještě zahušťovadel, stabilizátorů - ale to jsou vesmět ty éčka, jo a hlavně podílů vody
vybírám i podle vzhledu, tedy hlavně, nerada kupuju věci zabalené, neprůhledné v krabicích
imoen
No a to jsem byla na infarkt, když mi povídala kamarádka, jak byla jako au-pair ve VB a Německu a tam se vůbec nevaří. Všechno polotovary. A když jednou uvařila domácí jídlo, tak to nejedli, neměli k tomu důvěru. Vždyť ty polotovary musí být chemické skrz na skrz
Yasminka
v americe se tak taky vaří....polotovary...četla jsem teď článek, že tam v supermarketu už ani není normální jídlo, všecko je odtučněné, dia, umělá sladidla, nesmaží na oleji, ale do pánve stříkají sprej a podobně...jsme fakt asi na hlavu padlá civilizace...
Vendy86
ale já vůbec nemluvím o délce života, ale o hnusné chuti....
a vůbec mi nejde o to, že bio je zdravější...je hlavně mnohem chutnější, i když zdraví je taky důležité. a tomu, že by ne-bio bylo všeobecně stejně zdravé nebo nezdravé, jeko bio, nevěřím.
jinak ten článek znám, ale já znám i tu krávu, od které to bio-mléko je. a to je pro mě důležité, protože vím, že ji nikdo nenutí stát celý život na roštu, aby pod ní nemuseli uklízet, že se jí pěkně starají o vemeno, aby neměla zánět...a taky vím, že když jím hovězí, tak není z krav, které musely elý svůj život strávit po kolena v bahně...a jsem spokojená.
Potraviny nakupuju v Německu,u nás tak akorát pečivo.
Maso,vejce,mléko a vlastně asi už kde co se k nám vozí z Polska.Naše mléko například jede do Německa do Mulera,tam se vyrobí jogurt a veze se zpět.Zelenina je u nás pouze z Holandska,kde roste ve vodě obohacené hnojivem.Německo má zeleninu ze Španělska bo tam by nikdo "umělé rajče" nekoupil.Pokud jsem koupila u nás vepřové a pekla ho,tak jsem měla plný pekáč vody a maso bez chuti a tuhé.Německé se rozpadá jak je měkké a voní.Tak bych mohla pokračovat na víc stran.
U nás jsou párky s obsahem minima masa a zbytek je tuk,kůže,masokostní moučka a další fujtajbl....pokud je obsah masa 90% tak je to výrobek Německo nebo Rakousko.A co je s podivem.....máme skoro nejdražší potraviny v Evropě.Například hermelíny,které prodává Hypernova(TESCO) za 100kč a více za kus jsou ve Francii v tuplované váze za 2,60 euro.
Cituji imoen: a vůbec mi nejde o to, že bio je zdravější...
o tom se dá dost polemizovat, bo u nás je asi ta půda tak přesycená chemií - stačí, když zaprší
a k té chutí, každé sezonní ovoce i zelenika, když je zakoupená v sezoně, kdy je zrovna její čas chutná, nechutnají akorát ty celoroční vyhnaný rajčata, papriky a podob
Laky
jo, to převážení surovin, aby se z nich vyrobily potraviny je úplně postavené na hlavu...
četla jsem už několik článků, že do eu nás přijali jen proto, aby nám sem vozili věci, které by u nich nikdo nejedl, nenosil, a nepoužíval...poslední dobou se mi zdá, že ty články měly pravdu.
párky už taky nekupuju, protože kdyý jsem měla párkrát třeba dětské, a mezi zuby mi chrupaly najemno pomleté kosti.....taková ta růžová šunková pěna se dělá tak, že se vemou třeba zbytky z kuřat a proženou se supernajemnosekajícím strojem. pak se dá barva a aroma...a hle, šunková pěna je tu
jsem nakupovala ve Švýcarsku, chybí mi u nás jejich potraviny a telecí maso, kupovala jsem tam i polotovary jako noky, špecli, rosti, torteliny, ravioly - to mi tady taky chybí, a když už na to náhodou narazím, tak jsou spíš jako sušené a s tou chutí se to nedá srovnávat
Cituji matadi: jsem nakupovala ve Švýcarsku
ano a hlavně x druhů rýže,která při vaření nepáchne a je poživatelná.To mi tady chybí taky.
Cituji imoen: párky už taky nekupuju
musíš prostudovat složení.
Minimálně 80% masa....a pak ty různé přísady.
Něco,co je označeno jako dětské neznamená taky kvalitní bohužel
na tento článek, tedy téma, mě přivedlo i to, že jsme dnes po dlooouhé době měli takovu tu šunku z vejičité konzervy, dřív to byl menší svátek...byla moc dobrá...inu, tahle chutnala jak guma, a půl konzervy byl nějaký rosol
Cituji Laky: Německo má zeleninu ze Španělska bo tam by nikdo "umělé rajče" nekoupil.
to si myslela tak, že je to kvalitnejšia zelenina? Pretože španielske paradajky by som zasa ja nedala do úst, nedávno som čítala super článok o pestovaní paradajok v Španielsku a je to hnus aj chuťovo, keby to nebolo červené tak ani neviem, že jem paradajku.
Minule písali, že biopotraviny majú rovnaké výživové hodnoty ako normálne pestované/vyrobené, ale jeden dôležitý rozdiel predsa len je a to v chuti.
Ešte doplním, že vraj paprika patrí medzi "najnebezpečenejšiu" zeleninu, pretože má mimoriadnu schopnosť absorbovať všetky chemikálie a iný hnus, ktorým ich striekajú, my sme minule tiež kúpili papriky, ktoré chutili ako chemikálie, takže na ne pozor.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.