Začala jsem pilně studovat etikety na výrobcích a skoro ve všech se snad používá palmový olej. Osobně bych uvítala, kdyby se výrobci probrali a začali dělat potraviny kvalitnější a používali i kvalitnější oleje. Řepky je tady všude kolem žluto, tak co z toho ten olej použít? Anebo třeba slunečnicový?
Jak to vidíte, byly byste taky pro, aby začali používat něco co je prospěšnější a který by vám vyhovoval? (někomu prý řepkový nevoní )
Vzhledem k tomu, že 80% obyvatelstva kupuje dle ceny, takže se cpou plničema z Polska, tudíž neočekávám změnu. Nám ostatním nezbývá než studovat etikety. Jinak rostlinné ztužené tuky jsou hlavně v sušenkách a oplatcích, takže radím mlsat raději kvalitní čokoládu ;-)
Kde je obsažen palmový olej tak zásadně nekupuji!! Ne kvůli kvalitě, ale kvůli vypalování, při němž umírá spoustu živočichů na stromech, hlavně orangutani, za živa! Viděla jsem kdysi dokument...
Cituji sabina1990: Ne kvůli kvalitě, ale kvůli vypalování, při němž umírá spoustu živočichů na stromech, hlavně orangutani, za živa!
Máš pravdu.
Oleje v jídle jsou hodně problém taky kvůli zpracování - projdou si vším možným. Palmový olej není tak špatný, ani z hlediska ekologie - spousta jiných plodin nutí k drancování přírody, a to v daleko větší míře. U palmového oleje je vysoká výtěžnost, takže se zničí relativně málo lesů. Jenže nám nikdo neukazuje, jak vypadají jiné plantáže a už vůbec ne co se dělá s přírodou kvůli "rozlezlosti" člověka. Speciálně kokosový a palmový olej jsou trnem v oku US průmyslu, který tvoří kampaně proti, je jedno jestli používaj strašení o nebezpečnosti nebo působení přes emoce. Prostě se jim konkurence nehodí do krámu a natočit dokument je to nejmenší, dělají pakty s národními institucemi a tvůrci zákonů, manipuluje se s výsledky výzkumů atd. Vím, že tohle je dost ožehavé téma, právě proto jsem dost pátrala už dřív.
Jinak řepka ani slunečnice nejsou příliš zdravé, jsou tam špatné poměry mastných kyselin a jiné ne zrovna prospěšné látky. Jenže je to to, co se tu pěstuje, takže se to propaguje.
Z olejů je nejlepší olivový a kokosový - olivový při zpracování zastudena, kokosový snese i teplo. Prostě oleje, které mají tradici.
Já osobně ale nekupuju nic, kde by byl olej, žádné polotovary ani sladkosti, sama používám tyhle dva oleje plus sádlo a občas kakaové máslo a kvalitní smetanu.
Cituji yannetka: Řepky je tady všude kolem žluto
tak si pusť dokument proč se v ČR srnkám nedaří asi stejé jako oragutani.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.