Máte někdo zkušenost s olivovým olejem z pokrutin? Mají ho v penny 1L cca za 7O-8O,- ? jak je to s kvalitou, chutí atd.? Koupit či ne? Děkuji za rady a zkušenosti
Nebrat. Doporučuji si najít na Streamu pořad Peklo na talíři, díl o olivových olejích, tam najdeš odpověď ;-)
Je to ta nejhorší kvalita olivového oleje, vyrábí se z odpadu, který vzniká při lisování panenského oleje a navíc je chemicky upravován, rozhodně bych nepočítala s tím, že bude nějak zdraví prospěšný. Raději bych si připlatila a koupila panenský, sice je dražší, ale rozhodně bude přínosnější.
je to olej na teplou kuchyni, nic špatného na něm při tomto typu použití není, panenský olej je fajn, ale taky není vhodný na vše
Cituji katka.365: a jaký by jste mi doporučili:
Pokud chceš olej na smažení, kup si raději řepkový. V Lidlu ho mají za slušnou cenu, ani ne 40 Kč.
Reaguji na Kikulina: Já nepsala, že je špatný, ale o tom, jak se olivový olej z pokrutin získává a že nejvíce cenných látek je v panenském, protože předpokládám, že se Katka zajímá o olivový olej kvůli jeho působení na zdraví, když se ptá na kvalitu.
Na studenou kuchyni bych ho určitě nepoužívala, na to je vážně lepší a zdraví prospěšnější ten panenský a do salátu apod. ho zas tolik nespotřebuješ, takže ti vydrží dlouho. Ale na to smažení bych klidně ten z pokrutin vzala, prospěšných látek tam moc nebude, ale samotné smažení taky dvakrát zdravé není, takže to je podle mě prašť jako uhoď a ten olej to už nevytrhne .
http://www.stream.cz/peklonataliri/756949-olivove- oleje běžně používám olej z pokrutin ale pouze na restování (malé množství oleje) nebo je dobrý ten řepkový, do studené kuchyně jedině panenský, ale pozor ten zase není vhodný na smažení
Já můžu doporučit některý z tuzemských panenských slunečnicových olejů od malovýrobců. Vysoká kvalita za celkem dobrou cenu (zpravidla do sta Kč).
Cituji katka.365: a jaký by jste mi doporučili
Záleží na tom, k jakému účelu ho chceš. Jestli na něm budeš smažit nebo ho jinak vystavíš vysoké teplotě (varu), tak nemá cenu kupovat kvalitní panenský, který tím stejně znehodnotíš. Panenský má význam jenom v syrovém jídle. Pokrutinový... já osobně bych si např. do čerstvého salátu tento olej nekoupila, považuju ho za zbytkový. Koneckonců ta cena vs. množství tomu odpovídá.
Pokud bys měla zájem o nějaký konkrétní olej, tak já kupuju takové ty se zelenožlutým štítkem Bio, které jsou k sehnání v různých bio obchodech, např. Countrylifu. Dle chuti se mi zdají být kvalitní a navíc i cena je rozumná, třeba ten olivový prodávají za cca 80,00 Kč (250 ml).
Jinak se soudí, že opravdu kvalitní olivový olej by měl být hustý a trochu zakalený, resp. u dna by se měl držet takový jakoby "kal", tj. zbytky po zpracování oliv. Myslím ale, že v běžném českém obchodě s potravinami jsem na takový zatím nenarazila. Ale v nějaké specializované prodejně bys ho určitě sehnala. Ale jak už jsem psala, jestli na něm hodláš smažit, tak by to byly vyhozené peníze a škoda surovin.
Holky a jak poznáte rozdíl mezi olivovým olejem z čr a z portugalska? Nemyslím to teďka nijak zle, protože sama si myslím, že ty zahraniční oleje, jsou lepší
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.