U nás doma celkem často jíme ovoce a zeleninu. Snažím se to naučit i naši malou dceru.
Když ale občas čtu o kvalitě jídla, které se u nás prodává, především pak ovoce a zeleniny,
říkám si, zda nemůže být víc ke škodě než užitku. Dusičnani, pesticidy...
Když to jde, snažím se nakupovat na trhu a od zemědělců, ale člověk se obchoďáku
taky nevyhne. Jaký na to máte názor vy?
Já vím, že ovoce bychom měli jíst hlavně to z našeho pásma, protože je pro nás nejlépe stravitelné.
Jinak v zelenině jsou dusičnany a to v především v kořenové, nejméně jsou v plodové, tam nejsou téměř žádné.
A co se týče ekologického zemědělství, tak nepoužívají tam různé ty chemické látky, ale zase je ta zelenina déle v půdě, tudíž načerpá více dusičnanů než zelenina která má kratší vegetační dobu díky těm chem. látkám. Takže si moc nevybereš
Je to hrůza. Člověk se snaží jíst zdravě, ale ono to zas tak zdravé není.
U jogurtu nebo čokolády si člověk přečte, co to obsahuje, ale u toho ovoce
a zeleniny je to fakt sázka do loterie...
No, zvlášť takovýty zelený jablka, co jsou docela oblíbený - tak ty jsou stříkaný chemií tolikrát, že už to snad ani jablka nejsou (jeden vzdálenej známej je v Itálii pěstuje ).
Dřív jsem milovala rajčata, to jsme ještě měli zahradu, teď ty z obchodu fakt nejím, protože jsou hnusný...
Ne nadarmo se říká, že je Česko smetiště Evropy...
Já myslím, že je pořád lepší cemická zelenina než chemický těstoviny v prášku (a že i tím jsou malé děti často krmeny). Osobně bych se snažila kupovat všechno bio.
No, jestli si myslíš, že zelenina a ovoce na trhu jsou bio, nehnojené, nestříkané, tak se opravdu mýlíš. To by zemědělci nic nevypěstovali. Kvalitnější a zdravější je ta s označením bio, ale je taky o mnoho dražší.
Tady si můžete přečíst o bio potravinách a uvidíte, že to s nimi zase tak slavné není.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=4537
http://www.jidlo-piti.cz/pravda-a-myty-o-biopotrav inach.a77.html
Mám názor, že kdybychom měli řešit všechno, co kde přečteme, že je nezdravé, tak nejíme nic. Zelenina je s dusičnany, na téma mléko coby "zabiják" se toho už tady popsalo snad tisíc stran, šunka je karcinogenní, ryby kontaminovány ušlou naftou z nabouraného tankeru, atd atd. Jako jediná opěvovaná zdravá potravina mne napadá jedině 80 % čokoláda. Na té ani na cereálních bio chlebíčkoch ovšem zdravé děcko nevychováš.
Jediný způsob, jak se stravovat co nejzdravěji je nekupovat to, co se nám snaží hypermarkety vnutit jako "cenovou bombu týdne" , ale ověřené výrobky z naší země ( nejlíp tedy asi s tím "áčkem" ) , i když trochu dražší. Přeplácet ovšem různé bio švindly myslím není potřeba.
Reaguji na True:
podle mně jsou to nic neříkající články a nikdo mi nevysvětlí, že necítí rozdíl mezi rajčetem z hypermarketu a rajčetem koupeným na trhu.
minule jsme grilovali klasické kuře a biokuře vedle sebe a to byl teprve rozdíl z klasického kuřete tekla voda pomalu proudem
takže já bych to bio neodsuzovala
Cituji dadabus: Jako jediná opěvovaná zdravá potravina mne napadá jedině 80 % čokoláda.
Když pominu to, že ořechy a kakaové boby bývají často kontaminovány karcinogenními plísněmi, tak je aspoň dobrá.
Ten první článek je takový zajímavý, zvláště to, že zdůrazňují, že investor neměl žádný vliv na výzkum a vzápětí je tam napsáno, že záměrně se zaměřili pouze na obsah živin. K tomu se snad ani nedá nic víc dodat.
Z druhé strany se zkuste podívat na výzkum Chenshenga Alexe Lu, který se sleduje vztah mezi bio a nebio potravinami u dětí.
v ovoci a zelenině už hlavně není dostatek vitamínů, které bychom měli našemu tělu denně dodat.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.