Dávám ho do číny, nebo ho podusím se zeleninou, bambus. výhonky, zapeču v troubě se sýrem...fantazii se meze nekladou.
Ahoj, tak ja buď lilek nakrájam na plátky asi 1cm hrubé, osolím okorením a opečiem na oleji, je to veľmi chutné a jeme to len tak s chlebíkom.
Alebo ho rozkrojím pozdĺžne na dve časti a tie naplním plnkou, podľa toho čo je doma, udusím cibuľku, pridám šunku, syr, zeleninu, ochutím, navrch nastrúham syr alebo mozarelu na plátky a zapečiem.
Ahoj a nemůže být místo lilku cuketa? na tu bych měla recept, i když ono to je možná i jedno. jak už napsala sisi10sisi tohle je super a nebo to potřít nějakou marinádou a přidat k masu jako přílohu. Lilek si rozkroj na půlku, vydlabej vnitřek a ten smíchej s nastrouhaným sýrem a zeleninou, kterou máš ráda + na drobno nakrájené kuřecí maso a to můžeš předtím osmahnout s cibulkou a nebo to smícht za sirova ono se to upeče. No a celou tu směs vložíš do vnitřku toho lilku(tvar lodičky) a dáš péct do trouby....mňam. Ale já mám raději tohle z cukety, protože má lepší slupku.
Dělali jsme tento recept - výtečné:
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/pasta-alla-n orma/
v létě jíme dost často Ratatouille:
http://www.apetitonline.cz/recepty/165-ratatouille .html
pak dělám ráda zapečený lilek-viz foto s bagetou nebo bramborem:
lilek - osmažený-postup viz. video výše, rajčata v plechovce-zredukované tak na 1/2 s troškou česneku, bazalky, sůl, pepř. A v pakáčku prokládám-lilek, rajčatová omáčka, mozzarela + parmazán a opět liek, omáčka, sýr. Dám to zapéct na pár minut, až se sýr tozteče a je to lahůdka.
DSC02374.JPG
Já jej griluju. Nejdříve posolit, nechat stát 30minut, odsát vodu, potřít přepuštěným máslem a grilovat... mňam.
Ja robím baklažánový "kaviár" a jeme ho na hriankach s cesnakom alebo klasické "melanzane alla parmigiana", tzn. baklažány prekladané paradajkovým sósom a mozarellou a následne zapekané v rúre...úžasné!
já dělám mimo jiné z lilku jednohubky lilek na podélné plátky necháme vypotit, osmahneme na pánvi a necháme odpočinout (musí být dozlatova) dobrý olivový EV olej smícháme s utřeným česnekem, čerstvě mletým pepřem, solí a bazalkou... směsí potřeme lilkový plátek, dáme na něj čerstvý kozí sýr a sušené rajče. Opatrně zabalíme a podáváme s čerstvou bagetkou
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.