Ahoj.. Byla jsem na nákupu a v zelenině už dlouho okukuji takovou tu modrou tykev, tedy lilek. Dnes jsem se odhodlala k tomu, že si ho koupím. Mám ho tedy doma. Ale teď nevím, co z něj mám udělat.. Poradíte mi nějaký bezva recept?
Slyšela jsem, že je lilek bez chuti a hrozně vodnatý..
Lilek je super, můžeš ho jen tak se slupkou hodit do trouby a upéct, dužinu pak vydlabat a smíchat s oliv.olejem, česnekem, solí, pepřem a jogurtem.Je to super pomazánka nebo dip k toastům.
Výborný je i lehce vydlabaný, plněný mletým masem (osmahnutá cibulka, maso, česnek, koření a rajský protlak) a zapečený se sýrem.
Můžeš ho nakrájet na kolečka, posolit, nechat "vypotit" (půl hoďky na sítu) a grilovat potřený olejem s česnekovojogurtovou omáčkou, obalit v sýrovém těstíčku...
já ti něco poradím co jsem dělala a málem jsme se o to poprali, ale je to zdlouhavý ale stojí to za to. nakrájela jsem lilek na kolečka, osolila a nechala ho vyplakat (vykapat), nakrájela jsem bramobry na kolečka i se slupkou, vymazala plech a šupla je opéct do troby, jen tak do růžova, na cibulce a česneku jsem opekla maso mletý, do toho koření, lilek jsem vysušila papírovou utěrkou a opekla ho na pánvičce na trošce oliv oleje a nakonec jsem si udělala bešamel z másla, hladký mouky a mlíka, no a navrstvila jsem to na sebe a zalila to tím bešamelem. Bylo to opravdu fantastický! Ono se to nějak jmenuje, ale já si to teď nemůžu vybavit..
Určitě, musíš ho osolit a nechat pustit šťávu na sítu a pak obalit, když uděláš silnější plátek tak můžeš do zářezu dát kousek šunky nebo sýru.Skoro bych řekla, že nejlepší a nejjednodušší je v těstíčku a s nějakou výraznou omáčkou (jogurt, česnek, sůl) a bramborem.
Janina11
Musaka...
Jen bych řekla, že je to poměrně těžké v tom hicu.Ale je to výborné.
Cituji Lusinda: Skoro bych řekla, že nejlepší a nejjednodušší je v těstíčku
souhasím, to je mnamka
Lilek nakrájím tak na 1,5 cm kolečka, posolím a nechám tak 20 minut na papírových utěrkách ... sůl vytáhne vodu a ta se vsákne do papíru. Pak dám kolečka na plech, na každý dám pár koleček rajčat, posolím, opepřím, italské bylinky, olivový olej a trošku medu a dám péct do trouby ... až to bude upečené poznáš, rajčata zvadnou, zezlátne to atd... a před koncem dávám na každé kolečko kousek mozzarely
Jinak taky ten dlabaný lilek plněný mletým masem je super. A nebo plněný rajčaty, cuketou, lilkovou dužinou a kozím sýrem a zapečený.
No a taky z lilku a další zeleniny dělám Ratatouille... děsná mňamka
Cituji Bjetushka: My ho dáváme na gril...ale osobně mám radši cuketu
Na grilu je fajn. Nakrájet, lehce osolit, nechat vyplakat a šup na gril (občas potíráme marinádou)
Z lilku vždycky udělám toto:
Nasolit, nechat vypotit. Osušený osmahnout. Smíchat zakysanou smetanu nebo bílý jogurt s česnekem, solí, trochu kari a do toho ten lilek (vychladlý). Mňááám
A pasta alla Norma - výborná!
Taky je dobrý lilek nakrájet na kostky, pokapat olejem ze sušených rajčat, nechat opéct v troubě a pak na pánvi smíchat s krájenými sušenými rajčaty, osmahlou cibulkou a zalít rajským protlakem, jako příloha těstoviny (třeba penne)
lilek? nejlepší věc, jaka muže byt..! můžeš udělat jednoducho uplně.. obalit jen v mouce a usmažit na trošce oleja, nebo udělat Musaku, nebo se dává do číny..
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.