Reaguji na Coryphee: Teda to není moc potěšující informace... Ale i přes ty negativní účinky bych řekla, že jednoznačně vítězí v chuti!
Dělám na kokosovém oleji palačinky, plním je pomerančem a rozpuštěnou čokoládou a jsou fakt výborné!
Ale mám špatnou zkušenost s kokosovým olejem z DM, jak zmínila kuratenko, tak u mě měl silné projímavé efekty. Předtím jsem měla jiný, který byl naprosto v pohodě.
Reaguji na Coryphee: Já jsem se na ten kokosový olej schválně zeptala jedné známé která vystudovala výživové poradenství na lékařské fakultě a taky mi tvrdila že rozhodně zdravý není.
Ahojky, tak já jsem s kokosákem teda maximálně spokojená.
Využití kosmetika: celé tělo + obličej (a to mám citlivou pleť a ze všeho se osypu), zábal na vlasy, na schá chodidla, na ruce, nehty a kůžičku okolo nehů, + dělám se s ním i olejový peeling, smíchaný s normální pomletou kávou, nechám chvíli na těle a pak opláchn. Nemusíte se pak mazat a pleť je jeako od miminka.
Na vaření plánuju zkusit na palačinky, prýs e dá i zkusit dát do buchet nebo na pečení chleba.
Kupuju v obchodě organictime.cz - mají teď akci na ten 300ml za 97 Kč. Zkuste na to kouknout. Je tam i studie, která zase ukazuje, jak je kokosový olej zdravý, tak nevím.
Někdo psal, že smrdí, ale mi voní jako kuličky Rafaelo a měla jsem i Reuniu a přijde mis tejná vůně.
Je tam i jeden přímo do kuchyně, úplně bez aroma, ale je, už dražší.
Jo jo, taky nám bylo ve škole řečeno, že palmový a kokosový olej není moc vhodný ke konzumaci. Obsahuje totiž vysoké procento nasycených mastných kyselin. Mám v PC i tabulku, ale bohužel mi sem nejde vložit.
Např. olivový olej obsahuje cca 75% mononenasycených(=vhodných) mastných kyselin,zbytek jsou polynenasycené a nasycené, kdežto kokosový olej jen cca 15% mononenasycených MK.
Tak nevím no. Našla jsem zase tuhle studii http://www.organictime.cz/blog/clanek/pravda-o-kok osovem-oleji/
Nevím, zatím na něm nevařím, ale v kosmetice je pro mě nej. Už nepoužívám skoro nic jiného.
Ahojky, nevím jestli se někdo díval včera na Jste to co jíte - bavili se tam o kokosovém oleji a je teda ze všech tuků nejméně zdravý Všechno ostatní je zdravější. Tím, že tuhne za studena obsahuje ty nezdravé nasycené mastné kyseliny (zdravé jsou nenasycené)
Takže asi kosmetika ano všemi 10, ale na papu moc ne.
Cituji lucie.black: Takže asi kosmetika ano všemi 10, ale na papu moc ne.
To tam i někdo řekl ne? =D Myslím že Havlíček... =D
Nevím, ale na zahraničních stránkách je spoustu článků, které jeho škodlivost vyvracejí. V Asii se také hodně používá a rozhodně to nevypadá, že by na tom byli zdravotně tak špatně (cévní onemocnění, obezita,atd). Vím, že mají celkově jiné stravovací návyky, ale používají ho tam opravdu dost, tak by se to asi muselo nějak projevit.
Já ho používám na pleť a vlasy, protože mi narozdíl od olivového voní a přijde mi, že se lépe vsakuje. A občas i na vaření. Prý je dobrý i samotný na výživu zevnitř ( a i ta chuť se dá přežít).
Reaguji na sartre: Ahoj já na kokosáči dělám vše,mám kokosový tuk rafinovaný,takže nejni cítit po kokosu.
na sladké a saláty, ale já ho většinou používám na mazání těla a na vlasy
Přidávám se k lidem, kteří konzumaci kokosového oleje nedoporučují. Skutečně obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin. Pokud se nad tím zamyslíte, tak kokosový olej má i při pokojové teplotě relativně tuhou konzistenci - stejně jako sádlo, a sádlo není z těch 'zdravých' tuků, takže je jasné, že musí mít, co do mastných kyselin, podobné složení.
Téměř v každém článku o kokosovém oleji, jsem narazila na větu, že kokosový olej neobsahuje cholesterol což je sice pravda, ale jenom proto, že cholesterol je živočišného původu, zatímco kokosák ne. Nikde už k tomu ale nepíšou, že tělo si z něj dokáže cholesterol bleskurychle vyrobit samo.
Mimochodem všechny levné ( a možná i ty drahé) zmrzliny, čokoládové pochoutky a podobné cukrovinky se dělají z kokosového oleje, protože je levný, i když v obchodech to tak nevypadá. . Pravdou je, že konzumace zvedá LDL cholesterol (ten zlý) a mazat ho třeba dětem na chleba ještě s pocitem, že dělám něco pro jejich zdraví.....
Jestli si na kokosáku někdo rád smaží palačinky, tak prosím, ale kvůli svému zdraví to nedělejte každý den a nemyslete si, že děláte to nejlepší. Pro srdíčko a cévy je nejlepší olej olivový. (I řepkový je dobrý, ale ten obsahuje vysoké množství kyseliny erukové, kterou naše tělo odpourává velice pomalu, takže se ukládá jako tuk kolem srdce.)
To ale neznamená, že kokosák nemám ráda: když otevřu čerstvou krabičku, tak mám chuť ho sníst celý na posezení, ale používám ho jenom jako mazadlo na kůži. Je skvělý na strie nebo třeba jizvičky po očkování, na drsnou kůži, někomu pomohl i na atopický ekzém díky absenci parfemace a konzervačních přísad je výborný i na citlivou dětskou pokožku.
méně než
10 příspěvků
Cituji markissek: . Pokud se nad tím zamyslíte, tak kokosový olej má i při pokojové teplotě relativně tuhou konzistenci - stejně jako sádlo, a sádlo není z těch 'zdravých' tuků
Zase když se na to podíváš z té druhé stránky, tak se dřív nic jiného, než sádlo nepoužívalo a lidé zdaleka netrpěli takovou obezitou, jako dnes. Tak nevím...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.