No původně jsem nechtěla provokovat, ale stejně mi to nakonec nedalo, abych se nezeptala: Když tolik řešíte, jak moc přírodě škodí vylívání přepálenýho oleje do odpadu, to je vám jedno, nakolik škodí vám, když ten přepálený tuk (i když v menším množství, ale pořád jaksi přítomný) vylíváte spolu s jídlem do sebe? Těžko umyvatelné nádobí po smažení by ve mně asi podobný otázky vyvolalo.
Cituji mau-mau: Když tolik řešíte, jak moc přírodě škodí vylívání přepálenýho oleje do odpadu, to je vám jedno, nakolik škodí vám, když ten přepálený tuk (i když v menším množství, ale pořád jaksi přítomný) vylíváte spolu s jídlem do sebe?
Tak za mě... Myslím, že ten řízek smažený na kvalitním sádle jednou za 14 dní moje tělo opravdu přežije. A jelikož když už smažím, tak fakt na tom sádle (olivový olej používám pouze do studené kuchyně) a minutky, kdy se sádlo ke svému kouřovému bodu ani nestačí přiblížit, takže snad žádné karcinogeny do těla necpu ani sobě, ani rodině.
Cituji mau-mau: jak moc přírodě škodí
Nikoliv mne je příroda vcelku ukradena, ale nesnáším ucpané odpady a zejména případný zápach z nich, tak se tomu snažím předcházet ...
A řízky miluji, o tom žádná ...
Ale abych tě uklidnila, smažím pouze občas a přebytečný olej nechávám vsáknout do papírových ubrousků, fritézu nemám, protože dost věcí se dá místo ve fritéze dělat v troubě ( hranolky, ... ) a litrová láhev oleje mi vydrží přes dva měsíce, takže to ani s těmi následky na přírodu nebude tak žhavé !
Cituji dadabus: Ale abych tě uklidnila, smažím pouze občas a přebytečný olej nechávám vsáknout do papírových ubrousků, fritézu nemám, protože dost věcí se dá místo ve fritéze dělat v troubě ( hranolky, ... ) a litrová láhev oleje mi vydrží přes dva měsíce, takže to ani s těmi následky na přírodu nebude tak žhavé !
Mám to obdobně. Olej kupuji jednou za rok na Vánoce kvůli kaprovi, pak si jednou uděláme řízky a šmitec
Do dřezů vůbec, sice granitové nebo nerezové to vydrží, ale ekologicky je to hrůza, sklenička od okurek nebo něčeho podobného to jistí.
Spíš ale preferuji míň oleje při vaření.
Vždy naliju olej do lahvičky (třeba PET) a po delší době je dobré to odnést do sběrného dvora nebo alespoň tu lahvičku vyhodit do popelnice.
Cituji dadabus: mne je příroda vcelku ukradena
Ty seš teda pěknýtakových víc a žijeme tady na skládce.
Já smažím asi 2X do roka,takže láhev oleje nebo kostka sádla mi vystačí na hooodně dlouho.Dělám hodně věcí v troubě,jen s minimem tuku.Ale když smažím tak to naleju do skleničky od zavařeniny a vyhodím do komun.(netříděného odpadu).Jinak všechno třídím,protože mi není jedno v jakém prostředí žiju a mám ráda přírodu a když pro ni můžu něco udělat,tak třídění odpadu mi přijde to nejmíň.
Reaguji na askim:
a pročpak jsem , vždyť to dělám zrovna tak jako ty
Cituji askim: Ale když smažím tak to naleju do skleničky od zavařeniny a vyhodím do komun.(netříděného odpadu)
, psala jsem to na první straně
Já dělám řízky na másle a většinou mi zbude úplně minimum. Tak to dám klidně do koše nebo někdy vyliju do wc. Ale to je jako tak půl deci max.
Tak já jsem to nikdy asi neřešila vylévám to do toalety, ani mě nenapadlo že by to bylo nějak špatné jsem se zase něco nového dozvěděla :d
Jen tak btw jsem objevila u nás v ulici jen o 3 baráky dál, kontyš extra na oleje a tuky,tak jsem se zaradovala,že už i tohle můžu třídit,ale smažím jen na Vánoce-nebo max 2 x do roka,takže pro mě je to výjimečná záležitost.Máme kontyše na třídění oblečení,elektra,plastů,skla,hliníku,papíru,bio(po traviny a organické zbytky ze zahrad),takže za 14 dní dám do směsného komunálního odpadu jen za hrst odpadu,protože ráda třídím a mám tu možnost v naší čtvrti
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.