Ahojky holky
jsem maličko neštastná
Potřebuji poradit prosím jak správně zahustit omáčky
Jakoukoliv jíšku udělám do omáčky, mám je spíše jak polévky
A to vařím už několik let, ale omáčky začínám kvůli rodině a už ted je nesnáším
Poradíte?
děkuji
tak si kup už hotovou a je to
http://www.nakupdomu.cz/potraviny/instantni-potrav iny/hotove-jisky/knorr---hotova-jiska-svetla-250-g .html
asi přidáváš málo mouky
ruzicka
Díky za info , ale já bych radši domácí bez éček
Ale když nic tak jí zkusím, nic jiného nemám na výběr
tak když jí máš moc řídkou, prostě přidej víc mouky, do toho přijdeš, zkusíš dvě tři a budeš to mít v oku
asi tak nějak prostě víc mouky...třeba do koprovky přidávám mouku s trochou mléka či vody až později, na rajskou dám mouku hned ze začátku na cibulku, přinejhorším pak dodám....ale vždy odhade, tak dvě lžičky, někdy víc.....já dávám často pohankovou a nebo musím bezlepkovou, ale normální mouka se chová podobně akorát je jí potřeba si dát víc
kacík85
mám je spíše jak polévky
Tak to je lepší, než jí mít přehuštěnou. Já si do omáčky dělám jíšku či spíše zahuštění z mouky a a vývaru do hrníčku. A dělám si jí tedy dost, částí zahustím omáčku a po 10 minutách buď ještě přidám, nebo to je už akorát. Jenom u toho dalšího přidávávání musíš být opatrná, abys jí zase nepřihustila (to byl zezačátku můj případ).
Ale neboj, jednou to bude ono. Taky jsem se tím natrápila.
musí ti ta omáčka vařit a pak musíš pořádně kvrdlat - to je výraz
právě ty hotový jíšky hrudky nedělají a myslim, že v tý světlý ani žádný éčka nejsou
naučíš se to jedině praxí, tak popros někoho z rodiny nebo kamarádky, ať ti pomůžou
kacík85
Tak já dělám jíšku na dva způsoby . . .ten první tak,že dám omastek,nakrájím cibuli,mírně osmahnu a přihodím mouku,trochu ji osmahnu a za stálého míchání přilívám vodu nebo vývar (záleží na co dělám jíšku).Druhý způsob je ten,že si mouku s vodou(mlékem) velmi dobře rozkvrdlám v hrníčku a za stálého míchání vliji do pokrmu . . .jíšku povařím tak 15-20 minut . . . .
Neboj to pude . . .taky jsem to měla ze začátku jak klih a za stálého míchání jsem to lila do záchodu ,časem se to vychytá . . .žádný učený z nebe nespadl
Když tak mrkni sem http://ekucharka.net/ ,spousta věcí je tam velmi srozumitelně ukázaných . . .
Když dáš na tuk hodně mouky, tak se ti právě utvoří hrudky, takže zkus víc másla nebo oleje (co používáš). Když nechceš moc jíštku mastit,tak zkus omáčku po jíšce ještě zahustit moukou rozmíchanou s vodou (pak ještě povař). Osvědčilo se mi taky více cibule do omáčkového základu, ta ti omáčku zahustí sama o sobě, a pak ti bude stačit řídší nehrudkovatá jíška.
Zlobidlo
jo jo, taky to dělám přesně takhle většinou udělám nejdřív jíšku na cibulce a pak dohušťuju tou z hrníčku
Na omáčku použiju buď jíšku voda+hl.mouka,nejdříve dám hl.mouky a přidávám za stálého míchání vodu. Taková jíška je dobrá na dušená játra, guláš, roštěnou,jinak jíška z hl.mouky a smetany používám např. na svíčkovou,postup je stejný.
kacík85
Tak mouka rozmíchaná v mléce nebo vodě fakt není jíška - i když se takhle taky zahušťuje.
Pokud děláš omáčku jako houbová, koprová apod., je dobré si uvařit základní omáčku - bešamel (rozpustit tuk, na to cibulku a hladkou mouku, chvilku zpěnit, pak po částech lít horké mléko a metlou rozšlehat - 11/2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 1 malá cibule, 1/4 l mléka + přidat koření - bobkový list, nové koření, sůl. Tahle omáčka se dá naředit vývarem ...
Má to tu výhodu, že si její hustotu můžeš doladit pokud se ti nezdá, třeba i přecedit a pak teprve vmíchat zvlášť podušené hříbky, nebo kopr, nebo rajčata ... nechat přejít varem, chvilku stát ...
Většinou je to moukou. Zkus dát místo hladké polohrubou, ta tolik neřídne. Možná mně ukamenujete, ale v naší rodině to zabírá už asi 20 let.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.