Ahoj všichni,
potřebovala bych poradit, jak snížit hladinu cukru v krvi. Co při tom jíst? Slyšela jsem, že hladinu cukru zvyšuje i pečivo.. Nemáte nějaký jídelníček, jak na to? Děkuji moc za každou reakci. Eva
Z jednoho webu, obecně:
K prevenci, ale i k samotné léčbě cukrovky patří správná životospráva, vyvážená strava, dostatek pohybu a zvládání stresu. Nutné je omezit cukr, jíst hodně vlákniny, ovoce a zeleninu, libové maso, drůbež a ryby a dostatečně pít.
Cituji anuska: z takových babských rad prý pomáhá žvýkat stonky od pampelišek
no abych pak neměla černou pusu
no tohle vypadá spíš jako na dlouhodobě, já bych potřebovala snížit hladinu cukru co nejdřív a spíš jaké potraviny jíst a které ne. Cukrovku nemám.
Tady z jednoho webu:
" osoby s vysokou úrovní hladiny cukru v krvi, by se měli vyhýbat konzumaci potravin, které jsou bohaté na cukry. Potraviny bohaté na cukry: brambory, bílá rýže, bílé pečivo, těstoviny vyrobené z mouky atd. Místo toho byste měli konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem: ovesné vločky, luštěniny, vlašské ořechy, ovoce zeleninu atd." (http://www.blog-fitness.cz/fitness-clanek-jak-sni zit-hladinu-cukru-v-krvi/)
S čímž nejde než souhlasit.
No a co já vím, je na snižování hladiny cukru v krvi výborný grep, a z bylinek skořice, zázvor a ženšen. (cukr je i mým nepřítelem, takže vím, o čem mluvím).
upírek - děkuji moc za konkrétnost... Jinak tedy ty brambory mě dost překvapily.. Co ale jíst za přílohy, když se nesmí rýže, brambory, bílá mouka...
E.
EvaHav
Zeleninu. Dá se připravit všelijak. Další vhodné potraviny jsou luštěniny, ač obsahují sacharidy, mají poměrně nízký glykemický index, ale hůře se tráví.
Cituji PardGalen: Co ale jíst za přílohy
Jíst můžeš vše ale menší porce naž na které jsi zvyklá u těch příloh....bacha i na ovoce to má hodně cukru.
našla jsem tuto tabulku,kde je jídlo rozděleno podle glykemického indexu,a doporučovány jsou tedy potraviny s nízkým GI,ale dost mě udivuje ta čokoláda a ovoce v první skupině...
Potraviny s nízkým faktorem GI (nižším než 55)
těstoviny, grapefruity
jablka a jablečná šťáva, nízkotučné jogurty
čočka, ovocný chlebíček
hrušky, pečené fazole
pomeranče a pomerančová šťáva, čokoláda
Potraviny se středním faktorem GI (55-70)
rýže basmati, sladká kukuřice
banány, ananas
ovesné vločky, bílý cukr
nealko-nápoje
Potraviny s vysokým faktorem GI (nad 70)
chléb (bílý nebo celozrnný), med
pečené brambory, bramborová kaše
kukuřičné vločky, bílá rýže (lepivá rýže)
bramborové hranolky
já osobně jsem minule měla při odběru vyšší cukr,tak jsem přešla z bílého pečiva na celozrnné a k snídani si dávám cereálie místo čokolády
Cituji EvaHav: Co ale jíst za přílohy, když se nesmí rýže, brambory, bílá mouka...
přesně tak.. zeleninu dušenou / syrovou / pečenou, luštěniny, celozrnný kuskus, pohanku... nebo vše, ale přesně jak píše tarabell, tak v menších dávkách - a zbytek dávky doplnit třeba tou zeleninou
Podle mých zkušeností: nejrychleji skleničkou alkoholu(žádný likér a slazené nápoje!), dále chvílí fyzické námahy,déle trvá užívání chromu,kyseliny lipoové, cukr lze jíst jen formě plodů různé ovoce neboť v tom případě zpomaluje vstřebávání vláknina.Moučné potraviny vždy doplnit současně zeleninou a jiným zdrojem vlákniny 1:1.V lékárně je i Dialevel se skořicí a čaje pro diabetiky ale pozor na vznik hypoglykémie (rozčilení,poruchy srdečního rytmu,zvýšená frekvence srdečních ozev,pocení se)!
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.