arrow
profile_image
Ivcca
od 26. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj holky

Jsem opravdu laik přes houbaření tak mě prosím neukamenujte ale..

Platí že..když má houba klobouk zespodu žlutý, tak je houba jedlá?

arrow
profile_image
Markvitka mojeid
od 1. 12. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Já bych se teda bála to takhle paušalizovat a věřit tomu podle jedné "rady". Sbírala bych (a jedla) jen to, co znáš a čím si jseš jistá!

Pokud tam nejsou jednotlivé plátečky tak by se dalo říci, že jde o jedlou houbu, ale pozor na tzv. hořčáka - houba nejedlá, a na satana - syrový je jedovatý, po důkladném uvaření by neměl být škodlivý.

arrow
profile_image
Ivcca
od 26. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Markvitka: Neboj, sbírám právě jenom babky a praváky. Na to se mám moc ráda abych takhle riskovala

arrow
profile_image
Ivcca
od 26. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na pavlab: Hořčák má zespodu klobouček spíše bílý nebo se mýlím? A Satana poznám podle světlého klobouku (zvrchu) ?

Děkuji

arrow
profile_image
Markvitka mojeid
od 1. 12. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Ivcca:
Supr, tak to má být )

arrow
profile_image
Marysha
od 24. 7. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Pozor i na babky...ty starší už jsou prý také trochu toxické.

arrow
profile_image
Saga
od 26. 8. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Já sbírám jen suchohřiby, jiné nepoznám A ty jsou zespod žluté.

arrow
profile_image
Rain
od 6. 10. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Většinou to tak je, ale 100% to neplatí, takže bych sbírala jenom to co opravdu znám nebo to pak aspoň nechala zkontrolovat zkušenějším houbařem .

A kdyby žádný poblíž nebyl, mějte u sebe aspoň člověka co nevečeřel a kdyžtak vám zavolá záchranku .

Kdo nic nesbírá, nic nezkazí

arrow
profile_image
Doodie_M mojeid
od 31. 1. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Cituji Ivcca: Hořčák má zespodu klobouček spíše bílý nebo se mýlím?

hořčák vypadá skoro stejně jako hřib pravý, kterých moc není, takže pokud jsme něco, co jako pravý hřib kdy našli, vždy jsme prostě, ještě v lese za syrova kousek uďoubli a ochutnali, a pokud byl hořký, nechali ho tam..

my nejvíce sbíráme už zmiňované babky (žlutá noha a spodek klobouku, vršek klobouku světle nebo tmavě hnědý a takový "sametový") a podhříbky a růžovky

arrow
profile_image
Mrsetnies
od 14. 1. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Ten hořčák má oproti pravému hříbku žlutou nohu a i žlutý spodek klobouku, dneska jsem jich pár v lese našla, tak to mám ještě v živé paměti.

arrow
profile_image
halley
od 12. 9. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Cituji pavlab: satana - syrový je jedovatý, po důkladném uvaření by neměl být škodlivý.

I přesto, že se píše jak je jedlý po důkladné tepelné úpravě, bych doporučovala to moc nezkoušet! Nikdy nevíš, jak se ta houba zachová. Když se špatně zpracuje, je prudce jedovatý!

Zaručeně ještě poznáš klouzka-žlutý a slizký, a lišky-žluté se specifickým a nezaměnitelným kloboukem

arrow
profile_image
halley
od 12. 9. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Reaguji na halley: Akorát jsem zapomněla dodat, že liška je houba, která má zespodu rourky

arrow
profile_image
Doudou
od 27. 9. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Já se řídím tím, že když to má lupínky, tak ty neberu (byť jsou mezi nimi i jedlé) a pokud rourky, tak beru (do houbě podobné hřibu kousnu, jestli to není hořčák). A je to

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené