Ahoj holky
Jsem opravdu laik přes houbaření tak mě prosím neukamenujte ale..
Platí že..když má houba klobouk zespodu žlutý, tak je houba jedlá?
Já bych se teda bála to takhle paušalizovat a věřit tomu podle jedné "rady". Sbírala bych (a jedla) jen to, co znáš a čím si jseš jistá!
Pokud tam nejsou jednotlivé plátečky tak by se dalo říci, že jde o jedlou houbu, ale pozor na tzv. hořčáka - houba nejedlá, a na satana - syrový je jedovatý, po důkladném uvaření by neměl být škodlivý.
Reaguji na Markvitka: Neboj, sbírám právě jenom babky a praváky. Na to se mám moc ráda abych takhle riskovala
Reaguji na pavlab: Hořčák má zespodu klobouček spíše bílý nebo se mýlím? A Satana poznám podle světlého klobouku (zvrchu) ?
Děkuji
Většinou to tak je, ale 100% to neplatí, takže bych sbírala jenom to co opravdu znám nebo to pak aspoň nechala zkontrolovat zkušenějším houbařem .
A kdyby žádný poblíž nebyl, mějte u sebe aspoň člověka co nevečeřel a kdyžtak vám zavolá záchranku .
Cituji Ivcca: Hořčák má zespodu klobouček spíše bílý nebo se mýlím?
hořčák vypadá skoro stejně jako hřib pravý, kterých moc není, takže pokud jsme něco, co jako pravý hřib kdy našli, vždy jsme prostě, ještě v lese za syrova kousek uďoubli a ochutnali, a pokud byl hořký, nechali ho tam..
my nejvíce sbíráme už zmiňované babky (žlutá noha a spodek klobouku, vršek klobouku světle nebo tmavě hnědý a takový "sametový") a podhříbky a růžovky
Ten hořčák má oproti pravému hříbku žlutou nohu a i žlutý spodek klobouku, dneska jsem jich pár v lese našla, tak to mám ještě v živé paměti.
Cituji pavlab: satana - syrový je jedovatý, po důkladném uvaření by neměl být škodlivý.
I přesto, že se píše jak je jedlý po důkladné tepelné úpravě, bych doporučovala to moc nezkoušet! Nikdy nevíš, jak se ta houba zachová. Když se špatně zpracuje, je prudce jedovatý!
Zaručeně ještě poznáš klouzka-žlutý a slizký, a lišky-žluté se specifickým a nezaměnitelným kloboukem
Já se řídím tím, že když to má lupínky, tak ty neberu (byť jsou mezi nimi i jedlé) a pokud rourky, tak beru (do houbě podobné hřibu kousnu, jestli to není hořčák). A je to
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.