Cituji aksile2aksile: SMAŽENÉ SÉPIE
Hmmmm, to zní velmi zajímavě... Teď si mi tím akorát připomněla společné rodinné dovolené v Chorvatsku - denně ryby na různé způsoby, šneci, krevety a chobotnice hlavně na likéru.... Mňaaam =D
ZAPÉKANÉ ÚSTŘICE
INGREDIENCE: 20 ústřic, 100g nadrobno nakrájené šalotky, 1 lžíce másla, půl hrnku smetany, mletý bílý pepř, půl lžičky kari koření, 1 lžíce brandy
POSTUP: Ústřice otevřeme(tekutinu slijeme) a necháme ve spodní lastuře,.Šalotku, tekutinu z ústřic a máslo zahříváme, dokud se půl tekutiny neodpaří.potom přidáme smetanu, pepř, kari a brandy a za stálého míchání svaříme ještě o třetinu.Ústřice dáme na hrubou mořskou sůl, do každé dáme trochu omáčky a krátce zapečeme pod grilem do zlatova
HRACHOVÁ POLÉVKA
INGREDIENCE.400g suchého půleného hrachu, 50g anglické slaniny,1 litr hovězího nebo telecího vývaru, snítka tymiánu, bobkový list, celerová nať, kousek pórku, mletý pepř, 120g másla, 24 krutonů
POSTUP: Hrách namočíme na 2 hodiny do vody, potom slijeme a hrách uvaříme asi v litru osolené vody,během vaření sbíráme pěnu.Když hrách změkne, vodu slijem do jiného hrnce a hrách prolisujem sítem.Slaninu nakrájime na kostičky a opečem.Přidáme hrách, vývar, koření, a vaříme na mírným ohni asi 15 minut.Odstraníme bobkový list ,tymián, celerovou nať a pórek a vmícháme máslo a přidáme krutony.
Tak jsem přidala dva recepty a o víkendu dodám další-zkusila jsem nějaké nové, tak se podělím o kulinářské zážitky
Teda 3 recepty se mi více než zamlouvají. Určitě vyzkouším a .....
a.....
Cituji aksile2aksile: o víkendu dodám další
Už se moc těším na další .
Cituji escapee: mrkni na film Julie a Julia
Jo to je skvělej film,je to sranda a ještě se člověku zbíhají sliny na ty dobroty
Cituji Mylady: Fr. kuchyně je výtečná, ale myslím že v česku nedoceněná....všichni tady milujou jen pizzu nebo lasagne a tím to hasne
spíš bych řekla, že u nás vede smažený sýr a hranolky ..bohůžel gurmáni jako národ příliš nejsme hlavně, že je to levné
Tak po delší odmlce něco přidám.Neměla jsem moc čas vařit ani psát, tak to teď vynahradím.
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA(MOUSSE AU CHOCOLAT)
INGREDIENCE: 300 g nejlepší polosladké čokolády,4 žloutky, 130g cukru, 50ml smetany, 8 bílků
POSTUP:Čokoládu rozehřejeme v misce nad párou.Žloutky šleháme se 4 lžičkami cukru do pěny.Pak vmícháme smetanu.Do tohoto žloutkového krému vmícháme čokoládu.Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh a pomalu zapracujeme do směsi s čokoládou.Pak rozdělíme do skleniček nebo pohárů a dáme vychladit.
KUŘECÍ PRSA PLNĚNÁ ZELENINOVOU SMĚSÍ V OMÁČCE S ČERVENÝM VÍNEM
INGREDIENCE: 1/2 pórku,1 mrkev, 1 řapík celeru, 60g másla, sůl a pepř, 2 kuřecí prsa s křídlem, 2 sklenice červeného vína
POSTUP: Pórek, mrkev a celer nakrájíme na proužky a opečeme na asi 20g másla doměkka.Osolíme a opepříme.Prsa podélně nakrojíme a vzniklé kapsy naplnímeopečenou zeleninou. V kastrolku rozehřejeme 20g másla a vložíme maso, které opékáme ze všech stran dozlatova. Přilijeme víno a vaříme na mírném ohni asi 10 minut.Maso potom vyndáme, do vína dáme zbytek másla a povaříme.Maso dáme na talíř a přelijeme omáčkou.
PEČENÉ ČERVENÉ PAPRIKY S ANČOVIČKAMI
INGREDIENCE: 4 červené papariky, olivový olej, 1 salát dubáček, 1 pomeranč, 200g ančoviček(co nejmíń slaných)
POSTUP: Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Papriky potřeme olivovým olejem a pečem za občasného obrácení, dokud nezačnou hnědnout. Papariky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme semínek a nakrájíme na pruhy asi 1cm.Ještě teplé dáme do oleje a necháme marinovat(min. 3 hodiny).Salát opláchneme a osušíme, pomeranč rozeberem na dílky.Pruhy papariky rozložíme střídavě s ančovičkami na talíř do tvaru květu, doprostřed dáme salát a pomeranč a můžeme podávat.
Tak dnes budu dělat rybu v solné krustě, takže pokud se povede dám sem zítra recept, a přidám ještě pár dalších.Pokud máte někdo nějaké recepty, tak šup sem s nimi.
MOŘSKÝ VLK V SOLNÉ KRUSTĚ
INGREDIENCE:1 mořský vlk, čerstvé bylinky podle chuti(já dala tymián), na solnou krustu:1,5 kg hrubé mořské soli, 2 bílky, 75-110 ml vody
POSTUP: Rybu vykucháme, ale neoškrábeme.Sůl smícháme s bílky a podle potřeby postupně přidáváme vodu.Mícháme 2 minuty a potom necháme odpočinout.Plech na pečení vyložme alobalem a na alobal dáme silnou vrstvu soli, kterou upravíme do podoby ryby.Na tuto vrstvu položíme rybu, které jsme do břicha dali bylinky.Navrch ryby upravíme zbytek soli, aby ryba byla úplně celá v krustě.Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů asi 15 minut.Krusta musí být dozlatova.
TAPENADE
INGREDIENCE: 6 stroužků česneku, 50g kaparů, 10 sardelových řezů v oleji ,200g vypeckovaných černých oliv, 1 lžička nadrobno nasekaného tymiánu, 1 lžčka nadrobo nasekané saturejky, šťáva z půlky citronu,mletý pepř, olivový olej
POSTUP: Česnek nakrájíme nadrobno.Kapary opláchneme a osušíme.Sardelové řezy osušíme a nakrájíme nadrobno. Česnek,kapary, sardelové řezy, olivy, tymián, saturejku a citronovou šťávu rozmixujeme a během mixování přiléváme olivový olej, dokud nevznikne hustá pasta.
Já tuto pastu používám jako předkrm, kdy k ní opeču chleba.Mňam
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.