Ahoj holky,
sháním teď jídlo bez chemie a odebírat to z nějaké farmy je pro mne teď moc časově náročné a finančně to také vyjde na hodně, to samé bio potraviny v obchodech, které snad ani nesplňují to, co chci.
Myslíte, že na Farmářských trzích to tak je? Na webu jsem odpovědět na tuto otázku nenašla. Jde mi o to, že nechci, aby třeba ani jogurt měl v sobě nějaké zahušťovadlo, pokud by teda nebylo přírodní.
Omlouvám se, jestli tady píši blbost a nedá se to sehnat, ale já jsem z toho zmatená všude píši něco jiného, jednou je to škodlivé, potom zas není. Pak nemám jasno jestli vůbec jdou potraviny vyrobit bez toho, aby se tam přidávalo třeba něco na zahuštění, držení tvaru atd.
Myslíte, že to co chci splňují Farmářské trhy v Praze?
Tak určitě to bez toho vyrobit jde, sama jsem si začla třeba jogurty a salámy, šunku dělat sama. Ta cena bude ale vždycky jinde než v obchodě, kde právě šetří na tech zachuštovadlech.
Třeba zrovna ten jogurt ale seženeš, třeba Choceńský je neobsahuje,čti složení. Na tech trzích to všichni nesplnujou, záleží prostě na výrobci. Tam mě hlavně vadí, že ač mají mít výrobky,zelenina náš původ, mnohdy tomu tak není a nedozvíš se to...
Mě pořád bohužel u nás nikdo moc nepřesvědčil. Našim farmářům na trzích příliš nedůvěřuju. Pořád ve mně zůstává přesvědčení, že je to jen předražené a málokterá zelenina, ovoce atd. je stoprocentně bio. Prostě si myslim, že jen málo co jde ve velkém vypěstovat bez nějakých postřiků atd...Nejlepší je si věci jak píše moony, třeba jogurt, šunka atd. dělat sama a pak víš nejlíp co tam přijde.
Reaguji na fashion86: Ano, máš pravdu. Ve velké to jde opravdu špatně. Třeba ovoce je spíš jen na mošt, a to pak zas obsahuje víc hub, které jsou rakovinotvorné. Znám pár eko zemědělců, ale všichni dělají zvířata, nebo tu zeleninu jen na prodej ze dvora v malém. Taky to je v praxi často tak, že co nejprojde účetnictvím, to tam není. Takže nejlíp najít si klidně neeko zemědělce co dodržuje předpisy a ochranné lhůty. Máme tu docela přísný systém kontrol.
Na Farmářských trzích mají být výrobky od regionálních producentů - můžou být bio a nemusí. Jediné, čím si můžeš být jistá, je to, že nejsou dovezené ze zahraničí (ačkoliv slovenké výrobky jsem tam myslím viděla...). Cílem je omezit negativní vlivy dopravy a podpořit české výrobce.
Cituji S.teph: že nechci, aby třeba ani jogurt měl v sobě nějaké zahušťovadlo, pokud by teda nebylo přírodní.
Na to taky dávám pozor. Osvědčily se mi BIO bílé jogurty z LIDLU (sice vyrobeno v německu) - cena velmi přijatelná nějakých 9 Kč za kelímek a fakt chutnají velmi dobře. Taky důvěřuji produktům od "mléko z farmy". U nich jsem dřív nakupovala, ale změnily trasy a já to už bohužel moc nestíhám. U šunky taky doporučuji tu z LIDLU má 96% kuřecího masa.
Co se týče kozích mléčných výrobků velmi dobré jak chuťově, tak složením jsou z farmy DORA - takové ty modro bílé proužkované obaly. Prodávají zdravé výživy.
Reaguji na S.teph:
Na farmářských trzích nakupuji pravidelně už několik let, 2-3x týdně.
A jsem spokojená, mám své oblíbené prodejce a už přesně vím, co kde nakoupit.
Mohu doporučit třeba: http://www.biovavrinec.cz/eshop/mlecne-vyrobky/syr y.aspx?page=2
http://www.mlekozfarmy.cz/nase-vyrobky/
http://www.kozifarmapencin.cz/
http://krasolesi.cz/
Mám strašně ráda trhy v sobotu "Náplavku" : http://www.farmarsketrziste.cz/
Neopakovatelná atmosféra.
Cituji Luuca: Na Farmářských trzích mají být výrobky od regionálních producentů - můžou být bio a nemusí. Jediné, čím si můžeš být jistá, je to, že nejsou dovezené ze zahraničí
Já bych tam právě měla větší starch, že nejsou tak kontrolováni jako větší výrobci, nebo prostě tak vzdělaní co za postřik mužou použít a co ne.
Cituji S.teph: nechci, aby třeba ani jogurt měl v sobě nějaké zahušťovadlo, pokud by teda nebylo přírodní
chce si to ujasnit pojmy, zahušťuje se škrobem, želatinou, pektinem karagenanem, to všechno jsou přírodní látky, ale v jogurtu nemají co dělat, na hraně jsou mléčné bílkoviny, které jsou zřejmě ze syrovátky, v pořádku je sušené mléko
Přítomnost spousty "éček" má v potravinách velký význam, obvykle bezpečnostní pro spotřebitele, za všechny třeba nenáviděný dusitan sodný a draselný, ten tam není jenom pro růžovou barvičku, ale kvůli vytvoření nepříznivého prostředí pro růst bakterií rodu clostridium, protože botulotoxin je smrtelně jedovatý a kontaminaci nelze nikdy 100% vyloučit. Nebo kyselina citronová v džemech, bez té by to občas prostě nezhoustlo.
Samozřejmě tam, kde přídavek hromady přídatných látek zakrývá nekvalitu vstupních surovin, je to značně špatně.
Cituji Adka: A jsem spokojená, mám své oblíbené prodejce a už přesně vím, co kde nakoupit.Mohu doporučit třeba
Asi je to potřeba projít vícekrát, juknout na certifikace a ochutnat.
Reaguji na Siiri: Všichni zemědělci co pobírají dotace jsou kontrolováni stejně. Co se týče postřiků, máme pravidelně zkoušky z odborné způsobilosti. Musím se přiznat, že jsem nejdřív měla docela předsukdy hlavně k tem starším chlapíkům, ale musela jsem uznat, že většina má v tom svém opravdu přehled a vzdělává se. Jinak to totiž dnes ani nejde.
Cituji Siiri: Asi je to potřeba projít vícekrát, juknout na certifikace a ochutnat.
Na většině stánků je možnost před nákupem ochutnat.
Cituji moony: Všichni zemědělci co pobírají dotace jsou kontrolováni stejně
Pokud maji ekologicke zemědělství, ale já myslím, že na těchto trzích je plno normálních neeko zemědělcu co na to nehledí vubec.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.