Vercam
Ano, rozdělím hned do skleniček, které zadělám víčky a pak postavím skleničky na radiátor. Ráno je hotovo.
Vercam
dcerce ho určitě dát můžeš, akorát pokud děláš z mléka, které nebylo pasterizováno, tak ohřát na 90stupňů a rychle zchladit. A skleničky bych vysterilizovala, aby sis byla jistá, že si tam nevypěstuješ i nějakou škodlivou kulturu. Já dělám v jogurtovači a rozdíl v oproti tobě asi není, někdo dělá třeba v troubě, kde se dá nastavit teplota okolo 45stupňů. Zatím jsem dělala jen dvakrát z normálního koupeného bílého živého jogurtu, ale teď si udělám z Activie a jednu vyrobenou skleničku si nechám na další dávku (dá se to tak prý dělat asi 3x,pak už to nechce jogurtovat).
Vercam:dávám plnotučné mléko a dobrý hustý jogurt(hollandia,zott..) prostě žádný 0,1 % tuku.Jogurt je pak pěkně hutný.A s těmi nežádoucími "bakteriemi" je to tak,že při přípravě musíš mít všechno opravdu čistý(takže ani žádný zbytek saponátu v hrnci) a mléko používat pasterované.
pinky
hubabuba
takže skleničky si vyvařit (jak dlouho?) nebo stačí prolít vařící vodou? Mlíko pasterizované mám a jogurt jsem teď koupila Hollandii, dělala jsem z activie a bylo to řídké. teda první várka ne, tam jsem ale dala asi 5 vrchovatých lžic polot. sušeného mléka, ale ta druhá várka byla hooodně řídká.
pinky
je důležité to "rychle zchladit"? já to nechávám na sporáku, dokud to nemám teplé "na prst".
Vercam: nesterilizuju(jen po umytí jarem pořádně propláchnu horkou vodou) a schlazení nepasterizovaného mléka rychle se dělá taky kvůli nežádoucím bakteriím.Alespoň tak je to napsáno i v "kuchařce" co byla přiložena u jogurtovače.
Vercam
Pokud už to máš pasterizované, tak to není třeba tolik ohřívat a zchlazovat. Já ty skleničky nesterilizuju vůbec bo u nás to děti nejí, ale když to chceš pro tu malou, tak bych asi vyvařila nebo aspoň propláchla vařící vodou
hubabuba
a to rychlé zchlazení stačí, když hrnec ponořím do hrnce se studenou vodou? nebo jak? Promiň, že se tak pořád vyptávám,ale možná že nejenom mně to pomůže.
Dneska jsem si poprvé zkusila vyrobit jogurt. Koupila jsem litr plnotučnýho mlíka, 1 malou bílou Hollandii, mléko jsem ohřála odhadem, aby prostě bylo teplé, třeba jako voda na teplou příjemnou koupel Do dvou plasrových dóz jsem dala na dno marmeládu a nalila to ohřáté mlíko s přidaným jogurtem, zabalila do deky a za 4 hodiny byl skvělej voňavej (i když trošku řidší, ale ne moc) jogurt. Takovou krásnou jogurtovou vůni jsem u kupovaného jogurtu ještě necítila Teď doufám, že nepoletím hned na WC
Dievčatá ja robím doma jogurt v jogurtovači a zistila som že nie je vôbec potrebné dávať sušené mlieko.
do mlieka dam len tej jogurt. samozrejme keď použijem plnotučné mlieko je tu hustejšie ako z polotučného ale nie je to až také riedke.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.