Ahoj,
na internetu jsem našla spoustu diskuzí, kde si lidi dělali domácí jogurt. Děláte si doma taky?
Já našla recept:
Zahřát polotučné mléko na 60 st. a nechat ho ochladit na 40st. pak do něj zamíchat 1 jogurt (jihočeský, holandii...) a dát do peřin na 5-6 hodin.
Já ho zkoušela dvakrát a je moc výborný, chutná mi jako ty skleničkové jogurty, které jsem dostávala, když jsem byla dítě.
Jen mám trošku obavy, zda to můžu dát své 16 měsíční dcerce? Nikde jsem se nedočetla, že by to mohlo mít nějaká rizika... Budu ráda za každý názor. Díky
A teď si vyber, při zrání a výrobě může dojít ke kontaminaci kultury a způsobit tak např. průjem, který je u malých dětí nebezpečný.
Já si dělávám taky domácí jogurt,ale v jogurtovači a jediný rozdíl v receptu je přidání sušeného mléka.A jinak dcera mi ho baští od jednoho roku pěkně s ovocem nebo domácí marmeládou a zatím na ní nějaký problém nevidím.Myslím,že je lepší tenhle než kupovaný s různými přísadami.
hubabuba
To jsem tam vlastně taky přidala, i když v receptu nebylo, jen to doporučovala nějaká paní v diskuzi. Můžu se zeptat, z jakého mléka jogurty děláš a jaký jogurt přidáváš?
Myslíš, že je rozdíl, když to nedělám v jogurtovači? Já když do mlíka zamíchám jogurt, tak to nechám v hrnci, přikryju pokličkou a dám do peřin. Hrnec si udrží teplo a když jej vytahuji z peřin, tak je ještě teplý....
Šmudlinka
roza
no já se právě bojím, aby něco z toho nemohla mít. Párkrát ho jedla se mnou a nevšimla jsem si změny v hovínku.
To by snad vadit nemělo, pokud dokážeš udržet teplotu v peřinách, aby nedošlo k přemnožení jiný mikroflory.
Cituji hubabuba: Myslím,že je lepší tenhle než kupovaný s různými přísadami.
To si taky myslím. Určitě mnohem lepší než nějaký s umělými aromaty ...
Cituji Šmudlinka: při zrání a výrobě může dojít ke kontaminaci kultury
toho se nějak nebojím... a, že se jinak sakra rozmýšlím co mám malému dát. A málo co je mi dost dobrý.
Šmudlinka
já myslím,že teplota se mi daří udržet. Máme tescomy hrnce a ty jsou na udržení teploty super.
roza
a můžu se zeptat, jak ho vyrábíš? Ať tu není jen recept ode mě.
Vercam
Já mám podobný postup, akorát ho nechávám dozrát na topení. Kdysi jsem ho dávala taky do peřin (nebo deky). Nechávám ho zrát ve skleničkách od přesnídávky a na dno někdy dám už marmeládu (domácí).
roza
Chápu dobře, že ho po přidání jogurtu rozdělíš do skleniček a ty pak (v čem?v hrnci?) dáš na topení?
já ho dělala v jogurtovači, jednu dobu jsem na tom ujížděla pořád. Mléko a do toho myslím pár lžic holandie bílé. Pak jsem ale od přátel slyšela,že se v tom kromě těch dobrých kultur můžou pomnožit i kultury nežádoucí. Jako nikdy jsem po tom průjem nebo tak něco neměla, ale trochu jsem k tomu ztratila důvěru a nadšení,takže už ho dělám jen zřídka a kupuju holandiu, activii případně nějaké bio.
columbina
no zatím to taky nemá mou plnou důvěru , proto se tu ptám, ale zase to dělá hodně lidí a nidko si zatím nestěžoval,aspoň jsem o tom fakt nečetla, tak nevím...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.