Cituji Kikulina: jednoduše, ostrým nožem, nebo 3x umlít
Spíš bych řekla,že to umeleš,protože naškrábat to nedáš,vlákno je dlouhé.
Jinak tatarák se škrábe právě proto,aby případné blány nebyly v mase,no ale koukám,že lidi snědí všechno brrrrrrrrrrr,naflákat si na topinku mleté syrové hovězí pochybného původu chce asi notnou dávku odvahy.
Reaguji na Laky: Nechci být kousavá, ale pro mnohé je zase brrr tvá svíčková z kližky a halali (kterou jsi tu prezentovala).To je zase mazec pro mě.Tatarák neřeším, ten nejím a tudíž nedělám.Holt každý má jiné chutě a chtělo by to trochu tolerance, nemyslíš?
Cituji Laky: protože naškrábat to nedáš
v tom případě jsem asi měla halucinace, když jsem tu falešnou svíčkovou na tatarák škrábala
Cituji Laky: naflákat si na topinku mleté syrové hovězí pochybného původu chce asi notnou dávku odvahy
O tom tu ale přece nikdo nemluví! Maso si nameleš sama, případně necháš u důvěryhodného řezníka namlít před vlastníma očima. Kupované mleté maso dávám nanejvýš do chilli con carne atd.
Cituji Lauritta: pro mnohé je zase brrr tvá svíčková z kližky a halali (kterou jsi tu prezentovala).To je zase mazec pro mě.
to je tzv. Chalupářská svíčková,recept z netu a mimochodem celkem jedlý
Jasně že pouze pro ty,co to jedí někdo maso nejí vůbec,někdo nechápe,že kližka se musí odblanit a další nechápe,že se vůbec něco vaří a jí teplé.
Cituji Lauritta: Holt každý má jiné chutě a chtělo by to trochu tolerance, nemyslíš?
Nedokážu být tolerantní k názoru,že tatarák lze udělat z jakéhokoliv hovězího jen proto,aby konzument ušetřil 600 korun za kilo svíčkové.To se na mně klidně zlob,pokud někdo poradí stylem - udělej z toho tatarák,protože to jde - tak mi to je trochu proti srsti.
Reaguji na Laky: Já s kližkou problém nemám, naopak mě docela vyděsilo, kolik holek tu na guláš apod používá zadní hovězí, které je fajn pokud se prošpikuje na omáčku, ale šťavnaté holt není.A věř, že vím, že se musí odblanit a to vevnitř je vlastně želatina (asi jsem to napsala hloupě).
Cituji Laky: Nedokážu být tolerantní k názoru,že tatarák lze udělat z jakéhokoliv hovězího jen proto,aby konzument ušetřil 600 korun za kilo svíčkové.To se na mně klidně zlob,pokud někdo poradí stylem - udělej z toho tatarák,protože to jde - tak mi to je trochu proti srsti.
A to jsem netvrdila, jen si myslím, že když jim to chutná-jejich věc (ostatně jako s tou svíčkovou, ne?).
Recept na tatarák ze zadního:
http://manek.bloguje.cz/837918-tatarsky-biftek.php
Ve Velké kuchařce mistra Brabce stojí, že lze použít kromě pravé svíčkové ještě roštěnec.
Tak se koukám, že jsem zcela neúmyslně rozpoutala hádku
Ale mě se zdá, že brácha jednou dělal tatarák a právě z falešné svíčky a chutnal mi a přežili jsme všeci. Myslím, že to není nekvalitní a hlavně, že bylo čerstvé.
Narazil jsem na tuhle sto let starou diskusi a musel jsem se zaregistrovat jen proto, abych trochu vyvrátil ty mýty, kterým někteří věří. Opravdu nikde není do kamene vytesáno, že tatarák může být JEN z pravé svíčkové. Samozřejmě chuťově patří ke špičce, ale dělá se z ní prioritně proto, že restaurace (obzvlášť ty, které mají vlastní maso) si mohou na pravé svíčkové nastavit nejvyšší marži. Navíc vlastnosti, které má svíčková, při syrovém stavu oproti hovězímu zadnímu téměř nevyniknou. Např. Angusfarm Soběsuky, cenami ověnčený podnik a experti přes hovězí, pořádají každoročně mistrovství ČR v míchání tataráku a jejich šéfkuchař sám doporučuje na hovězí zadní jako vhodnou (dokonce nevím, jestli neříkal i vhodnější) alternativu ke svíčkové. Mnohem důležitější je vždycky původ a čerstvost masa, ne druh. Hovězí zadní od vyhlášeného řezníka bude vždycky stokrát kvalitnější a chutnější než pravá svíčková z Tesca.
no je pravda, že kilo je hodně, ale já falešnou svíčkovou používám na restované minutky a nebo to polévky pho bo.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.