Ahoj.Doma mi po fondue zbylo necelé kilo falešné svíčkové. Je to v celku. Tak mě napadlo, že byhc to udělala jako pečeni. Ale zajímaly by mě i vaše recepty které z tohoto masa děláte.
Reaguji na isellka:
Udělat plátky,osolit,opepřit,potřít namačkaným česnekem,dát do pekáče na vrstvu cibule,zakápnout oliv.olejem,zavřít pekáč a dát do trouby na cca 170,nepodlívat,péct dokud nebude měkké.
Příloha špenát a bramborové knedlíky.
Cituji Teka: Tatarák?
To by šlo, ne?
Tatarák by nešel na ten potřebuješ pravou svíčkovou a ne tuhý špalek hovězího,kterému se říká falešná svíčková
Nevím,kde berete,že tatarák je pouze z pravé svíčkové.Z pravé je nejlepší,ale doporučuje se i pěkná roštěnka nebo právě falešná svíčka.Zeptejte se každého řezníka.Já léta dělám právě z falešné a je perfektní,důležité je nechat maso odležet a pak konzistence po naškrábání.Když je dobrá příprava,je dobrý i výsledek.
Já teda taky nevím o tom, že by se tatarák dělal z pravé svíčkové, samozřejmě je to možnost, ale co znám já, tak u nás se tak nikdy nedělal. Na tatarák mi to přijde škoda, dávat 6 stovek za maso.
Reaguji na isellka: Já mám falešnou svíci ráda jako pečeni.Celý špalik osolím, opepřím a na prkýnku obalím v posekaných bylinkách.Rychle ho ze všech stran opeču na olivovém oleji a přendám do pekáče, přidám půlky šalotek, celé stroužky česneku a třeba i větvičku tymiánu, podleji vývarem nebo vývarem a trochou vína a přikryté peču cca dvě hodiny na 180.
Dobré jsou i řízky.Plátky naklepeš přes fólii, osolíš, opepříš a potřeš buď hořčicí nebo česnekem, obalíš klasicky v trojobalu a osmažíš ne úplně dozlatova a necháš okapat na ubrousku.Opět přendáš do pekáče, na každý řízek dáš tenký plátek másla a přikryté dopékáš při nízké teplotě cca 45 minut (větší část doby pod alobalem do kterého propíchneš dírky, aby mohla unikat pára).
Cituji terinecka: Z pravé je nejlepší,ale doporučuje se i pěkná roštěnka nebo právě falešná svíčka.
Tchýně ho tak také dělá a prý je dobrý, já to bohužel neposoudím, ptž syrové maso nejím a ani moje máma ho nikdy doma nedělávala.
Cituji BellaEJ: Já teda taky nevím o tom, že by se tatarák dělal z pravé svíčkové, samozřejmě je to možnost, ale co znám já, tak u nás se tak nikdy nedělal. Na tatarák mi to přijde škoda, dávat 6 stovek za maso.
Je to asi takový rozdíl jako když lidi řeknou,že pijí šampaňské a on je to sekt Bohemia ale tak chápu,že někomu stačí název a surovina už je vedlejší.
Platí jedno krásné přísloví........"Když chci mít doma opičku,tak musím mít na banány" ..... než jíst tatarák z jiného masa než je svíčková,tak bych si raděj na topinku dala jen česnek a sůl.
Cituji terinecka: kde berete,že tatarák je pouze z pravé svíčkové.
tak lze naškrábat či prohnat strojkem asi úplně všechno jde jen o to kdo je ochotný slevit z kvality.Biftek si taky neudělám z kližky a řízek neudělám z vepřového bůčku,prostě každé maso má své "určení".
Reaguji na BellaEJ:
tak zrovna u tataráku bych na mase nešetřila...
abych se držela tématu - udělala bych to asi jako Laky, nebo i k te rajské, zrovna na ni mám chut
Reaguji na Laky:
Přesně tak to i já dělám, myslím, že dokonce podle tvého receptu z jiného tématu. Ještě nakonec maso hodím na chviličku na gril-když máme jako přílohu hranolky(což je taky dobré).
Cituji Laky: Tatarák by nešel na ten potřebuješ pravou svíčkovou a ne tuhý špalek hovězího,kterému se říká falešná svíčková
blbost, moc dobrý je i ze zadního, roštěnky a možná i lepší, než z pravé svíčkové, šťavnatější
Cituji Kikulina: moc dobrý je i ze zadního, roštěnky a možná i lepší
Technický dotaz jak to maso naškrábeš?Pravou svíčkovou zmáčkneš i bez použití síly,ale jak škrábeš ta dlouhá vlákna na ostatním hovězím?
Z falešné se dá udělat poměrně dobrá klasická svíčková..
Docela mě překvapilo, že někdo dělá tatarský biftek z jiného druhu huvězího masa, než se svíčkové...kromě Babicy.
Cituji Laky: Technický dotaz jak to maso naškrábeš?Pravou svíčkovou zmáčkneš i bez použití síly,ale jak škrábeš ta dlouhá vlákna na ostatním hovězím?
jednoduše, ostrým nožem, nebo 3x umlít
Cituji vega: Docela mě překvapilo, že někdo dělá tatarský biftek z jiného druhu huvězího masa, než se svíčkové...kromě Babicy.
to, že něco neznáš, neznamená, že to tak nemůže být taky správně a žádný Babica s tím nemusí mít nic společného
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.