Ahojte,
mám za úkol projekt, v kterém má být vysvětlen termín "konzervační činidla" ale na internetu nemůžu za žádnou cenu najít, co to jsou vlastně vůbec zač
Nevíte to alespoň některá z vás obrazně? Už fakt nevím kde hledat
TatianaMG
Obecně jsou to látky, které se přidávají do produktů, aby se tím změnily některé jejich přirozené vlastnosti, konkrétně aby se prodloužila jejich trvanlivost. Přičemž trvanlivost můžeme definovat jako dobu, po kterou si látka uchová požadované vlastnosti. Čistě laicky řečeno...
Chemické látky, které brání množení mikroorganismů ( a tím vlastně prodlouží i trvanlivost produktů, do nichž byly přidány).
Konzervační činidla jsou přírodní nebo uměle vyrobené chemické substance, přidávané do potravin, farmaceutických výrobků, barev,... za účelem potlačení rozkladu na podkladě růstu mikroorganismů a také nežádoucím chemickým změnám. Mohou být přidána samotná nebo ve spojení s jinými konzervačními metodami(uzení, mražení, sučení, zavařování, nakládání do láku). Mohou to být bud antimikrobiální látky, zabraňující či zpomalující množení bakterií a plísní nebo antioxidanty, bránící oxidaci potravinových složek.
Z přírodních konzervačních látek můžeme zmínit sůl, cukr, alkohol, ocet. Příklad z domácnosti citrusové ovoce obsahuje kys.citronovou a kys.askorbovou (vit.C), které mohou zabránit zhnědnutí řežné plochy ovoce tím, že brání enzymatické fenoláze(babicka určitě říkala, pridat do mrkvovo-ovocného salátu trošku citronové šťávy)
Z umělých třeba: antimikrobiální -dusičnan sodný, dusitan sodný, dusičnan draselný, oxid siřičitý, hydrogensiřičitan sodný, antioxidanty - třeba organická látka butylhydroxytoluen (značí se E321) a už zmíněný vit.C,kys.citr, vit.E.
Tak snad ti to trošku pomůže
Tak na úvod si postěžuju, že dnešní žáci mají internet, ale neumí s ním pracovat, zkus hledat konzervanty, odkazů budou tisíce!
např.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Konzervanty
Plus můžeš ve škole nastolit debatu o tom, co jíme. Např. dřív vydržel chleba dobrý den, dva, dnes máš na obalu napsaná, že vydrží čtyři, pět dní. Jakto? Co v něm mají konzervanty za úkol? A chceme to jíst? Proč se tolika lidem líbí myšlenka bio-jídel a jaká mají ta úskalí (např. riziko plísní, když je nezabiješ tou chemií)?
VELKÝ DÍK VŠEM moc jste mi pomohly !
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.