Sklenka ovocné šťávy místo 1 porce ovoce
Pijeme-li 2 dcl ovocné šťávy denně, svoji štíhlou linii tím rozhodně neohrozíme. Zpestříme svůj pitný režim a můžeme tím v jídelníčku nahradit 1 porci ovoce. S ing. Petrem Ambrosem, marketingovým ředitelem společnosti LINEA NIVNICE a.s., posledním domácím výrobcem ovocných šťáv známých pod značkou HELLO, jsme si povídali o výrobě ovocných šťáv a nektarů lidově nazývaných „džus/juice“ a dozvěděli se spoustu zajímavostí.
Základem je ovoce, ze kterého lisováním získáváme 100% ovocnou šťávu. Nejčerstvější a nejlepší je přímá 100% ovocná šťáva, kterou si můžeme připravit i doma v odšťavňovači nebo lisu. Je to vlastně „mošt“, kterému se teď moderně říká „fresh“. Pokud rozmixujeme dřeňové ovoce (meruňky, hrušky, broskve apod.) v mixéru, dostaneme „smoothie“. Domácí příprava je ale časově náročná, poměrně drahá a šťáva má velmi krátkou trvanlivost.
Nemáte-li po ruce odšťavňovač ani krásné šťavnaté ovoce, anebo prostě jen nemáte čas, pravděpodobně sáhnete po krabici 100% ovocné šťávy z koncentrátu. Nelekejte se slova koncentrát, je to jen zahuštěná šťáva, která se získává odstraněním podílu vody ze 100% ovocné šťávy – většinou odpařením. Hustý koncentrát se pasteruje a je přirozeně natolik sladký, že sám sebe konzervuje, takže se obejde bez přidaných konzervačních látek. Ovocné koncentráty si výrobci po celém světě vyrábějí v době sklizně ovoce a používají je k výrobě nápojů mimo sezónu. Délkou skladování sice výrobek ztrácí část vitamínů, ale přirozená chuť ovocné šťávy zůstává zachovaná. 100% ovocné šťávy nesmí obsahovat žádné přidané cukry, konzervanty, barvící složky ani aromata. Do zahuštěné šťávy se pouze vrátí přesně stejný podíl vody, který byl odpařen. Tyto výrobky jsou oblíbené pro jejich dostupnost, kvalitu a velmi dobrou chuť.
Z některých druhů ovoce získáme ovocnou šťávu, která je příliš kyselá (např. černý rybíz) nebo příliš hustá (např. banán). Je tedy přislazená cukrem či přírodním sladidlem (medem) nebo naředěná vodou tak, aby dobře chutnala a byla tekutá. Takový výrobek má zákonem stanovený 25-50% ovocný podíl a nazývá se ovocný nektar, který také neobsahuje přidaná barviva, aromata a konzervanty.
„Náš region má silnou více než 70-tiletou ovocnářskou tradici a tady na Moravě stále ještě umíme vyrábět poctivé a dobré džusy“, říká pan Ambros a dodává: „Až budete vybírat džus, hledejte na obale procento ovocné složky a podrobné informace v odstavci Složení. Vyplatí se to.
Tip: Velkým trendem je koupit kvalitní 100% ovocnou šťávu nebo nektar a připravit si z něj "lehčí" nápoj naředěním s vodou nebo sodovkou. Zkuste třeba poměr 1:1 anebo si vylaďte chuť podle svého.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit