Sůl není nad zlato aneb odstraňte sůl ze svého jídelníčku
Jaké množství soli opravdu potřebujeme?
Na čísla, tabulky, grafy či jakákoliv obecná doporučení si příliš nepotrpím, co se však týká doporučené denní dávky kuchyňské soli podle Světové zdravotnické organizace (WHO), tak s ní vcelku souhlasím. Podle WHO je tolerovatelnou dávkou 5 gramů soli (cca 2 gramy sodíku), což je přibližně jedna kávová lžička. Pokud byste ale chtěli tuto denní dávku ještě snížit, uděláte jedině dobře, protože k normální funkci všech tělesných systémů a procesů dostačuje pouhých 500 miligramů (0,5 g) sodíku, což znamená, že můžeme solit ještě podstatně méně. V České republice je tomu ale přesně naopak. Muži u nás denně konzumují 16,6 g soli a české ženy 10,5 g. Proč jsme v Česku takoví milovníci soli?
Jsme na soli závislí už od dětství
Závislost na soli vzniká už od dětsví
Neustále se řeší závislost na sladkém nebo kofeinu, ale opomíjíme jednu z největších závislostí, kterou je sůl. Sůl působí v lidském těle jako droga a my si návyk na slanou chuť rozvíjíme už od kojeneckého věku, zvlášť v případě pití kravského mléka nebo konzumace mléčných výrobků. V kravském mléku je až třikrát více sodíku než v mléku mateřském, takže pokud svým dětem „přilepšujete“ mlíčkem, které je ve skutečnosti určené pro telátka, pak není divu, že v dospělosti vzniká závislost na soli. Kromě toho přidáváme sůl dobrovolně všude tam, kde to jen jde. Ať už z důvodu zlepšení chuti, tak z důvodů ryze praktických. Přidáním soli do pečiva, sýrů a uzenin získávají tyto produkty lepší texturu a soudržnost, takže se pak lépe krájí. Mimo to je sůl výborný konzervant. Pořádně prosolená potravina déle vydrží, což obchodníci využívají v konkurenci na trhu. Bohužel ale opomíjejí zdraví člověka.
Přemíra soli může vést až k rakovině žaludku
Je ironií, že sodík je na jednu stranu pro lidský organismus nepostradatelný k udržení životně důležitých procesů, ale na druhou stranu je přímo i nepřímo zodpovědný za nejrůznější zdravotní rizika. Negativní vliv na tělo je umocněn zejména tehdy, je-li soli dlouhodobě nadměrné množství. Nadměrný příjem soli vede k vysokému krevnímu tlaku a poškození cév. Může způsobit infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, poruchy funkce ledvin, osteoporózu, astma a v některých případech dokonce rakovinu žaludku. Z těchto důvodu je proto více než žádoucí, aby člověk množství soli ve svém jídelníčku minimalizoval.
Tvrdíte, že bez soli to nejde? Částečně máte pravdu
Čerstvá zelenina chutná skvěle i bez soli
Přibližně půl gramu soli – z přijatelných 5 gramů – se nachází ve všech potravinách i pitné vodě. Tento příjem nemáme možnost nijak ovlivnit. Problémem dnešní doby je to, že žijeme ve stresu a shonu. Nechce se nám ztrácet čas stáním u plotny. Raději dáváme přednost polotovarům, ve kterých je ale nepřiměřené množství různých dochucovadel. Přitom vaření ze základních čerstvých, neupravených potravin (maso, mléko, vejce, zelenina, ovoce, obilniny) by mohlo vyřešit problémy s nadměrným množstvím soli, přispělo by k lepšímu zdraví, štíhlosti a navíc jídlo z čerstvých potravin podstatně lépe chutná. Nicméně i když za nadměrnou spotřebou soli stojí konzumace průmyslově zpracovaných potravin, tak hlavním viníkem jsme my sami.
Nejvyšší čas vyhodit mlýnek na sůl do koše
Můžeme své zdravotní problémy způsobené přemírou soli svádět na výrobce potravin, ale ve skutečnosti jsme to my, kteří tyto produkty kupují. Situace se nezlepší, dokud zákazníci nezačnou méně slané potraviny plošně vyžadovat a tím motivovat výrobce k používání zdravějších receptur. Kromě toho můžeme rizika snížit tím, že se odnaučíme sůl zbytečně používat. Ze svých zkušeností můžu říct, že je to snadnější, než to vypadá. Je sice pravda, že mám položený dobrý základ již od dětství, protože naše maminka solila minimálně – za to jí děkuji – ale věřím, že odnaučit se solit dokáže každý. Pro snadnější přechod na „nesolený“ život pro vás mám pár tipů.
7 tipů, jak co nejlépe zvládnout odvykačku od soli
- Odstraňte stůl ze svého dosahu. Skliďte ze stolu mlýnek na sůl. Dejte pryč i všechna další dochucovadla, jako jsou například maggi, sójové omáčky, kečup apod.
- Příjem soli snižujte postupně. Díky tomu vaše chuťové pohárky redukci soli vůbec nezaznamenají. Naopak zaznamenají zcela nové chutě. Budete mile překvapeni, jak chutná třeba jen „obyčejný“ brambor nebo těstoviny vařené v neosolené vodě.
- Pokud vám bude chuť nějakého jídla připadat mdlá, nahraďte sůl bylinkami. Dochuťte pokrm pažitkou, kořením (např. čerstvým chilli), používejte česnek, citrónovou šťávu, houby, nesolené oříšky a různé druhy semínek.
- Snažte se vařit co nejčastěji z čerstvých surovin.
- Do hotových pokrmů nepřidávejte sůl. V případě potřeby použijte raději kvalitní olivový olej nebo vyzkoušejte nové druhy olejů, například konopný vhodný pro studenou kuchyni.
- Při nákupu potravin čtěte etikety a sledujte obsah soli. Vybírejte nutričně vyvážené potraviny, které mají celkově kvalitní složení a tím i nižší podíl soli.
- Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Všechny druhy mají minimum sodíku a naopak hodně draslíku, který částečně eliminuje škodlivé účinky sodíku.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit