Sůl není nad zlato aneb odstraňte sůl ze svého jídelníčku

Pamatujete si hlášku Mám tě ráda jako sůl z filmu Byl jednou jeden král? Pokud ano, tak si ji ale neberte příliš k srdci. Česká populace je přesolená, přitom nadměrné solení se postupně může negativně projevit na zdravotním stavu člověka.

Pamatujete si hlášku Mám tě ráda jako sůl z filmu Byl jednou jeden král? Pokud ano, tak si ji ale neberte příliš k srdci. Česká populace je přesolená, přitom nadměrné solení se postupně může negativně projevit na zdravotním stavu člověka.

Jaké množství soli opravdu potřebujeme?

Na čísla, tabulky, grafy či jakákoliv obecná doporučení si příliš nepotrpím, co se však týká doporučené denní dávky kuchyňské soli podle Světové zdravotnické organizace (WHO), tak s ní vcelku souhlasím. Podle WHO je tolerovatelnou dávkou 5 gramů soli (cca 2 gramy sodíku), což je přibližně jedna kávová lžička. Pokud byste ale chtěli tuto denní dávku ještě snížit, uděláte jedině dobře, protože k normální funkci všech tělesných systémů a procesů dostačuje pouhých 500 miligramů (0,5 g) sodíku, což znamená, že můžeme solit ještě podstatně méně. V České republice je tomu ale přesně naopak. Muži u nás denně konzumují 16,6 g soli a české ženy 10,5 g. Proč jsme v Česku takoví milovníci soli?

Jsme na soli závislí už od dětství

zoom Zvětšit

Závislost na soli vzniká už od dětsví

Neustále se řeší závislost na sladkém nebo kofeinu, ale opomíjíme jednu z největších závislostí, kterou je sůl. Sůl působí v lidském těle jako droga a my si návyk na slanou chuť rozvíjíme už od kojeneckého věku, zvlášť v případě pití kravského mléka nebo konzumace mléčných výrobků. V kravském mléku je až třikrát více sodíku než v mléku mateřském, takže pokud svým dětem „přilepšujete“ mlíčkem, které je ve skutečnosti určené pro telátka, pak není divu, že v dospělosti vzniká závislost na soli. Kromě toho přidáváme sůl dobrovolně všude tam, kde to jen jde. Ať už z důvodu zlepšení chuti, tak z důvodů ryze praktických. Přidáním soli do pečiva, sýrů a uzenin získávají tyto produkty lepší texturu a soudržnost, takže se pak lépe krájí. Mimo to je sůl výborný konzervant. Pořádně prosolená potravina déle vydrží, což obchodníci využívají v konkurenci na trhu. Bohužel ale opomíjejí zdraví člověka.

Přemíra soli může vést až k rakovině žaludku

Je ironií, že sodík je na jednu stranu pro lidský organismus nepostradatelný k udržení životně důležitých procesů, ale na druhou stranu je přímo i nepřímo zodpovědný za nejrůznější zdravotní rizika. Negativní vliv na tělo je umocněn zejména tehdy, je-li soli dlouhodobě nadměrné množství. Nadměrný příjem soli vede k vysokému krevnímu tlaku a poškození cév. Může způsobit infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, poruchy funkce ledvin, osteoporózu, astma a v některých případech dokonce rakovinu žaludku. Z těchto důvodu je proto více než žádoucí, aby člověk množství soli ve svém jídelníčku minimalizoval.

Tvrdíte, že bez soli to nejde? Částečně máte pravdu

zoom Zvětšit

Čerstvá zelenina chutná skvěle i bez soli

Přibližně půl gramu soli – z přijatelných 5 gramů – se nachází ve všech potravinách i pitné vodě. Tento příjem nemáme možnost nijak ovlivnit. Problémem dnešní doby je to, že žijeme ve stresu a shonu. Nechce se nám ztrácet čas stáním u plotny. Raději dáváme přednost polotovarům, ve kterých je ale nepřiměřené množství různých dochucovadel. Přitom vaření ze základních čerstvých, neupravených potravin (maso, mléko, vejce, zelenina, ovoce, obilniny) by mohlo vyřešit problémy s nadměrným množstvím soli, přispělo by k lepšímu zdraví, štíhlosti a navíc jídlo z čerstvých potravin podstatně lépe chutná. Nicméně i když za nadměrnou spotřebou soli stojí konzumace průmyslově zpracovaných potravin, tak hlavním viníkem jsme my sami.

Nejvyšší čas vyhodit mlýnek na sůl do koše

Můžeme své zdravotní problémy způsobené přemírou soli svádět na výrobce potravin, ale ve skutečnosti jsme to my, kteří tyto produkty kupují. Situace se nezlepší, dokud zákazníci nezačnou méně slané potraviny plošně vyžadovat a tím motivovat výrobce k používání zdravějších receptur. Kromě toho můžeme rizika snížit tím, že se odnaučíme sůl zbytečně používat. Ze svých zkušeností můžu říct, že je to snadnější, než to vypadá. Je sice pravda, že mám položený dobrý základ již od dětství, protože naše maminka solila minimálně – za to jí děkuji – ale věřím, že odnaučit se solit dokáže každý. Pro snadnější přechod na „nesolený“ život pro vás mám pár tipů.

7 tipů, jak co nejlépe zvládnout odvykačku od soli

zoom
  • Odstraňte stůl ze svého dosahu. Skliďte ze stolu mlýnek na sůl. Dejte pryč i všechna další dochucovadla, jako jsou například maggi, sójové omáčky, kečup apod.
  • Příjem soli snižujte postupně. Díky tomu vaše chuťové pohárky redukci soli vůbec nezaznamenají. Naopak zaznamenají zcela nové chutě. Budete mile překvapeni, jak chutná třeba jen „obyčejný“ brambor nebo těstoviny vařené v neosolené vodě.
  • Pokud vám bude chuť nějakého jídla připadat mdlá, nahraďte sůl bylinkami. Dochuťte pokrm pažitkou, kořením (např. čerstvým chilli), používejte česnek, citrónovou šťávu, houby, nesolené oříšky a různé druhy semínek.
  • Snažte se vařit co nejčastěji z čerstvých surovin. 
  • Do hotových pokrmů nepřidávejte sůl. V případě potřeby použijte raději kvalitní olivový olej nebo vyzkoušejte nové druhy olejů, například konopný vhodný pro studenou kuchyni. 
  • Při nákupu potravin čtěte etikety a sledujte obsah soli. Vybírejte nutričně vyvážené potraviny, které mají celkově kvalitní složení a tím i nižší podíl soli.  
  • Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Všechny druhy mají minimum sodíku a naopak hodně draslíku, který částečně eliminuje škodlivé účinky sodíku.


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak Nike, adidas a Jordan definují sportovní styl dnešní mládeže

Jak Nike, adidas a Jordan definují sportovní styl dnešní mládeže

Životní styl komerční článek

Nike, adidas a Jordan dnes patří k největším gigantům sportovního stylu i streetwearu. Swoosh, Jumpman nebo Trefoil kralují šatníkům mladých lidí. Co volí náctiletí, když interpretují pouliční styl po svém?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Holínky pro ni a pro něj - Nejlepší modely pro deštivé dny

Holínky pro ni a pro něj - Nejlepší modely pro deštivé dny

Životní styl komerční článek

Deštivé dny nemusí nutně znamenat ztrátu stylu nebo pohodlí. Dámské i pánské holínky jsou skvělým řešením pro všechny, kteří nechtějí promoknout, ale zároveň chtějí vypadat skvěle. Holínky se v posledních letech staly nejen praktickou obuví, ale i módním doplňkem, který si našel své místo v šatníku mnoha lidí. Jaké jsou tedy nejlepší modely pro ni i pro něj?