Pozor na skryté kalorie
Celozrnné pečivo
Celozrnná houska ve veganské variantě
Většinu asi nepřekvapí, že BIO čokoláda ve „zdravém“ koutku v hypermarketu není zrovna košer a při hubnutí příliš neposlouží. Ale co třeba takové celozrnné pečivo? Celozrnná houstička ze zdravého koutku namazaná BIO marmeládou! Můžete takových housek sníst třeba pět? Proč ne, pokud je váš denní výdej dostatečně vysoký a s jídlem jste celkově srovnaní. Pokud ale bojujete s nějakými těmi kily navíc, měli byste být i při konzumaci celozrnného pečiva, a sladké marmelády obzvlášť, střídmí. A co obavy z lepku? Obavy z lepku jsou podle mě zbytečné a jeho kritiku tedy nechám stranou. Přestože i někteří odborníci na výživu dělají z lepku strašáka, tak strach z něj by měl mít především celiak, nikoliv zdravý člověk.
Co se týče celozrnného pečiva, tak jeho hlavní výhoda spočívá v nižším glykemickém indexu (GI), dále pak vysokém množství nerozpustné vlákniny, která má při hubnutí větší a delší sytící efekt než necelozrnné pečivo. Pokud je pečivo skutečně celozrnné, pak má taky výrazně vyšší množství vitamínů skupiny B, vitamin E, minerály, zejména draslík, fosfor a hořčík a obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou velmi důležité pro zdraví srdce a cév. Nicméně i přesto, že je celozrnné pečivo zdravější variantou „běžného“ pečiva, stále platí přísloví všeho s mírou.
Rýžové chlebíčky
Chutné, ale nikoliv dietní
U pečiva ještě chvíli zůstaneme a vezmeme si pod drobnohled rýžové chlebíčky – oblíbené „dietní“ jídlo takřka všech, kteří se snaží zhubnout. A zároveň jídlo, které jedí příznivci fitness společně s dalšími potravinami jako bílé pečivo, bílá rýže, cornflakes, dětské piškoty, med a kukuřice, když chtějí nabrat svaly. Čtete správně – nabrat! Všechny tyto a další pochoutky si cvičenci toužící po nárůstu svalů dopřávají obvykle po tréninku, kdy tělo potřebuje co nejdříve doplnit svalový glykogen. A k tomu skvěle slouží rychlé sacharidy, tedy sacharidy s vyšším GI. Pokud jste pozorně četli odstavec o celozrnném pečivu, tak určitě vidíte zásadní rozdíl, který spočívá právě v GI.
Rýžové neboli polystyrenové chlebíčky se svým nízkým GI zasytí pouze na velmi krátkou chvíli, tím pádem budete mít po jejich konzumaci téměř okamžitě hlad. To vás povede k tomu, že si dáte další a další rýžový chlebíček nebo sáhnete po něčem jiném, jenže tím bude celkový příjem narůstat, což pro člověka, který se snaží o redukci, není žádoucí. Pokud už se rozhodnete posvačit polystyrenový chlebíček, tak čistý – bez čokoládové polevy. Naopak vhodné je rýžový chlebíček doplnit například rostlinnou pomazánkou, sýrem či šunkou a zeleninou.
Kupované ovocné šťávy
Nebojte se ovoce ani oříšků či semínek
V oddělení zdravých potravin v hypermarketech, supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou narazíte velmi často na čerstvé džusy (tzv. fresh) a smoothie. V porovnání s mléčnou čokoládou jsou jejich hodnoty pravděpodobně o něco lepší, ale rozhodně ne nejlepší či dokonce dietní. Většina nabízených ovocných šťáv na pultech hypermarketů je nabitá cukrem a nejde jen o cukr, který se v ovoci nachází přirozeně. Spousta těchto produktů je ještě navíc doslazena uměle. Pokud si chcete dát na svačinku ovocný fresh, udělejte si ho doma v nějakém rozumném poměru a nepřidávejte tam žádný cukr navíc, ani med nebo jiné sladké sirupy. Naučte se vychutnávat si jídlo takové, jaké je.
Při redukci se pak obecně doporučuje příjem cukrů (fruktózy) z ovoce omezit, někdo dokonce radí vynechat ovoce úplně, s čím zásadně nesouhlasím. Čerstvé ovoce je pro tělo prospěšné, i když i v tomto případě platí všeho s mírou. Co se týče fresh džusů nebo smoothie, tak ovoce je lepší konzumovat nerozmixované – raději si jablíčko nakrájejte na talíř. Ze zeleniny si klidně udělejte smoothie. Vyzkoušejte zeleninový koktejl na snídani. Nebojte se experimentovat. Mezi moje oblíbené složky zeleninových koktejlů patří třeba: řapíkatý celek, kapusta, červená řepa, čerstvý špenát, rajčátka. S oblibou koktejly doplňuji o různá semínka, oříšky a rostlinná mléka.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit