Musíte se ho vzdát při hubnutí? Mýty o pečivu
Vyřazením pečiva zhubnete: Mýtus
Jakmile vyloučíte z jídelníčku pečivo, může se stát, že začnete úspěšně hubnout. Snadno tak propadnete iluzi, že za vaším úspěchem stojí právě vyloučení pečiva. Pravda je však taková, že vyloučením pečiva jste pravděpodobně pouze snížili celkové množství přijaté energie. Pokud byste tedy vyloučili jinou potravinu, fungovalo by to na stejném principu. Při snižování kalorií však buďte obezřetní. Neuváženě velký kalorický deficit při vyloučení pečiva může vést až ke zpomalení metabolismu.
Bezlepkové pečivo je určeno pro celiaky: Pravda
Vyřadili jste pečivo a vše, co obsahuje lepek, protože jste se někde dozvěděli, že lepek nám všem škodí? Pokud netrpíte alergií na lepek a jste celkově zdravý člověk, není důvod, abyste si kupovali potraviny pro celiaky. Jednak jsou tyto potraviny velice často o dost dražší a hlavně netrpíte-li nějakou formou nesnášenlivosti lepku, není žádný důvod bezlepkovou dietu držet.
Pozor! Pokud se rozhodnete lepek z jídelníčku neuváženě vyřadit, ale po nějaké době ho do něj znovu zařadíte, vaše střeva si s tím možná nebudou umět poradit.
Při hubnutí nesmíte jíst pečivo na večeři: Mýtus
Vyhýbání se pečiva či obecně nutričně vyváženého jídla ve večerních hodinách je ve většině případů zcela neopodstatněné. Pokud máte večer hlad, dejte si kvalitní pečivo a k tomu porci bílkovin a vlákniny a věřte, že tím svému tělu prospěje, nikoliv naopak. Mimo to nezáleží až tak na tom, jestli sníte poslední jídlo ve čtyři odpoledne nebo v sedm večer, ale na celkovém denním příjmu a výdeji. Důležité je také poslouchat vlastní tělo, které vám samo řekne, jestli mu večerní pojídání sacharidů ve formě pečiva dělá dobře, nebo ne.
Pečivo ze zmraženého polotovaru je kvalitní: Pravda
I když se u potravin apeluje na to, aby byly čerstvé, pečivo ze zmrazeného polotovaru nemusí být nutně špatnou volbou. Nutriční hodnoty jsou stejné jako u čerstvého pečiva. Jediné, co je odlišné, je obsah volné a vázané vody, která je v mraženém pečivu ve formě malých krystalků, aby se neporušila struktura pečiva pro následné dopékání. Podstatné je, abyste i v případě pečiva ze zmrazeného polotovaru dbali na jeho složení.
Náš tip: Vždy dejte přednost celozrnnému pečivu, které musí podle zákona obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Skvělou volbou je i žitné nebo kváskové pečivo. Všechny tyto druhy obsahují více vlákniny, minerálních látek a vitamínů.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit