Mlsejte zdravě a nepřiberete
1. Cottage na sladký způsob
Tvarohový sýr cottage je z hlediska výživy ideální potravina. Obsahuje vápník, lehce stravitelné bílkoviny a bakterie mléčného kvašení, které mají pozitivní vliv na trávení. Díky vyššímu obsahu bílkovin cottage zažene na delší dobu hlad, a protože se vyrábí většinou z nízkotučného mléka, hodí se i pro redukční diety. Jíst se dá nejen na slano, ale i na sladko. Stačí do něj přidat čerstvé ovoce, nasekané oříšky, trochu domácí marmelády nebo ho osladit datlemi, které stačí na chvíli namočit do vody a rozmixovat. Získáte tak navíc spoustu minerálních látek a vlákniny.
2. Koláč s tvarohem a mákem
Na snídani či svačinku si můžete bez výčitek dopřát kousek tvarohovo-makového koláče z mandlové mouky. "Mandlová mouka obsahuje na rozdíl od pšeničné mouky řadu minerálních látek, vitamíny a vlákninu. Kombinace tvarohu a máku je zárukou nejen skvělé chuti, ale i vysokého obsahu bílkovin, které mají při redukci váhy zásadní význam," říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu NATURHOUSE.
Ingredience:
- 1 hrnek mletého máku
- 1,5 hrnku mandlové mouky
- 1/2 vaničky tvarohu
- 1 hrnek polotučného mléka (lze přidat podle hustoty těsta)
- sladidlo (např. čekankový nebo datlový sirup, med)
- 2 lžíce kakaa
- 4 bílky
- citronová šťáva dle chuti
Postup: Všechny ingredience kromě bílků zamíchejte dohromady. Z bílků vyšlehejte sníh, který postupně vmíchejte do vzniklé hmoty. Těsto vlejte do vymazané formy (kokosovým olejem) nebo pekáčku a pečte na 180 °C asi 40 minut, dokud se neudělá krustička. Nakonec zkuste vpichem špejle, jestli se těsto nelepí a je hotovo.
3. Dezert do skleničky bez vloček
K uspokojení chutí na něco dobrého, poslouží jednoduchý dezert z rostlinného mléka obohacený o řecký jogurt či tvaroh s obsahem bílkovin. Jak na něj? Do menšího hrnce nalijte domácí kešu nebo mandlové mléko (množství zvolte dle toho, kolik porcí budete připravovat) a zlehka posypte práškovou želatinou. Takto nechte odstáté cca 5 až 10 minut. Pak vařte na mírném ohni až do rozpuštění želatiny (cca 1 minutu). Poté sundejte z ohně a vmíchejte řecký jogurt nebo tvaroh. Do připravených skleniček dejte na dno čerstvé nebo lyofilizované ovoce (maliny, černý rybíz) a zalijte připravenou směsí. Skleničku uzavřete a dejte odležet do lednice.
Náš tip: Domácí rostlinné mléko připravíte tak, že do výkonného mixéru vložíte hrstku ořechů. Pokud chcete mléko sladší, přidáte malé množství datlí. Dochutit můžete i vanilkovým luskem. Ořechy zalijte vodou a rozmixujte až do mléčné konzistence. Pokud chcete mléko zcela hladké, bez jakýchkoliv kousíčku, přeceďte ho přes plátno či jemný cedník.
4. Kakaový mugcake s ovocem
Mugcake neboli dezert z hrníčku zvládnete během pár minut, skvěle si na něm pochutnáte a navíc do sebe dostanete nutričně hodnotné jídlo. "Kakaový mugcake z ovesných vloček neobsahuje žádný přidaný cukr, olej a dokonce ani mouku. Hravě zastane roli plnohodnotné snídaně či svačinky," tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Ingredience:
- 5 lžic ovesných vloček
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce tvarohu
- 2 lžíce mandlí
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- 1/2 banánu
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička kakaa
- na dozdobení: tvaroh a ovoce dle chuti
Postup: Nejprve smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka, kakao a kypřicí prášek. Pak přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko a banán. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směsí naplňte silikonové formičky a dejte na 4 minuty do mikrovlnné trouby nebo nechejte zapéct v klasické troubě. Podávejte s čerstvým tvarohem a ovocem (lze použít i mražené či lyofilizované).
Zdroje fotografií: NATURHOUSE, BONAVITA
Komentáře
Označením textu a kliknutím vložíte citaci.
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit