Je zdravější sladká, nebo slaná snídaně?
Dopřejte si snídani podle své chuti
Naprosto nejjednodušším řešením je snídat podle své chuti. V případě, že chuť na jídlo po ránu nemáte, nemusíte snídat vůbec. Každému chutná a prospívá něco jiného. Přijde vám to až příliš snadné? Tak si to trochu ztížíme, držme se však stále toho, že pro většinu z nás to zas tak složité není.
Kdo by měl snídat?
Snídani by se neměli vyhýbat dospělí, kteří jsou po ránu hladoví a tím, že by konzumaci jídla odsunuli na později, by mohli zvýšit svůj hlad a následně i riziko přejídání se. Snídat se doporučuje i nemocným lidem, kteří potřebují jídlo rozložit do více malých porcí v průběhu dne a v neposlední řadě dětem, které mají obecně menší kapacitu žaludku a obvykle potřebují jíst častěji. A co tedy snídat? Sladké lívance, vejce Benedikt nebo třeba veganský toast s avokádem?
Dobrá zpráva pro milovníky ovesné kaše
Pokud si jen stěží dokážete představit své ráno bez ovesné kaše, domácí granoly, lívanců nebo ovoce, můžete v tomto výživovém trendu bez obav pokračovat. Důležité je pouze to, abyste to zbytečně nepřeháněli s (přidaným) cukrem. Snažte se mít pod kontrolou svůj denní příjem a výdej. Zároveň upřednostňujte co nejzákladnější potraviny. Místo přeslazených cereálií dejte raději přednost čistým ovesným vločkám, ke kterým přidáte banán, drobné ovoce (maliny, borůvky, ostružiny), oříšky či vysokoprocentní čokoládu.
Slané snídaně mají své kouzlo
Mezi nejoblíbenější slané snídaně patří bezpochyby vejce, ať už jde o vejce Benedikt, klasickou vaječnou omeletu nebo vejce do skla. Mnozí přitom vnímají tento typ snídaní jako zdravější variantu, protože není plná sacharidů. Úskalím však pro změnu může být vysoký obsah soli, příliš mnoho tuku nebo nevhodná tepelná úprava. Dokonce i tzv. zdravé tuky ve formě avokáda (avokádový toast apod.) se mohou stát ve větším množství nežádoucí, nejen co se štíhlé linie týče.
Klíčovou roli hraje množství
Ať už se jedná o sladké lívance, chléb s avokádem, domácí pomazánkou nebo populární vejce Benedikt, vždy platí, že záleží na množství (denní příjem a výdej). V obou případech, tedy ve sladké i slané variantě, by se měl člověk vyhýbat nekvalitním, průmyslově zpracovaným produktům s nízkou výživovou hodnotou. Pokud máte na výběr, snažte se vždy upřednostnit kvalitní a čerstvé suroviny. Pokud postavíte svůj jídelníček na kvalitních potravinách a přidáte pravidelný pohyb, snáze si udržíte štíhlou linii i pevné zdraví.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit