4 potraviny, které pozitivně ovlivňují naši psychiku
Luštěniny
Věděli jste, že na psychiku mají pozitivní vliv potraviny obsahující tryptofan? Z tryptofanu si lidské tělo dokáže vytvořit v mozku libovolné množství serotoninu, který je spojovaný nejen s působením v mozku a s vlivem na náladu, ale ovlivňuje i celou řadu dalších procesů v těle. Například se podílí na řízení chuti k jídlu, pohybů střeva nebo vnímání únavy. Mezi potraviny, které jsou bohatým zdrojem tryptofanu, patří například luštěniny.
Kimchi
Důležitou roli při nejrůznějších onemocněních včetně obezity, ale i při psychických nemocech hraje střevní mikrobiom, který tvoří bakterie, kvasinky, houby, viry, plísně a řasy. Abychom svůj mikrobiom udržovali v co nejlepší kondici, měli bychom do svého jídelníčku zařadit probiotické potraviny, neboli potraviny obsahující živé prospěšné bakterie. Ty se nacházejí v kvašené zelenině, kysaném zelí nebo fermentovaných sójových produktech. Výborným zdrojem a zároveň pochoutkou je kimchi - lehce pikantní korejský salát, který zajišťuje rovnováhu střevní mikroflóry, podporuje trávicí systém a imunitu.
Chřest
Kromě potravin bohatých na probiotika, jsou ve stravě důležitá prebiotika, která představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla rozmnožovat a pečovat tak o zdraví střevní mikroflóry. Přirozeným zdrojem prebiotik je chřest, ale najdete je také v cibuli, česneku, kořenu čekanky, pórku nebo luštěninách.
Ovesné vločky
Abychom se cítili fyzicky i psychicky dobře, vyplatí se jíst potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina je živinou pro mikroflóru tlustého střeva a dokonce se označuje jako jeho "čistička". A jak už jsme psali v článku výše, zdraví našich střev má vliv na to, jak se cítíme. Kde vlákninu najdeme? Oblíbeným zdrojem vlákniny jsou ovesné vločky, najdeme ji v celozrnných obilovinách, různých druzích semenek a oříšků, ovoci, zelenině.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit