tak asi záleží na receptu.. a taky jestli to děláš v robotu nebo ručně.. já obvykle ručně, utřu žloutky s cukrem a máslem, pak přidám a zamíchám zbytek a nakonec jemně vmíchám vyšlehaný sníh z bílků..
já jsem teď dělala pudingovou bábovku a když jsem jí pak jedla, tak byla tuhá, absolutně nevím čím to mohlo být
S babičkou vždycky ručně a doma šlehačem. Asi jde taky o recept, šlehačem se těsto krásně promíchá
Cituji sartre: Já šlehám ručním elektrickým šlehačem. Je krásně nadýchaná.
Já taky. Důkladně a vždy elektr. šlehačem.
Než jsem měla ruční šlehač, třela jsem ručně asi 20 min. teď šlehám cca 5 minut. Ale jak tu někdo píše, záleží na receptu. Tady je ten můj : Nejdřív si vymaž formu, vysyp hrubou moukou, aby ses pak nezdržovala a těsto "nepadlo". Troubu vyhřej na 180 stupňů. 4 žloutky, 25 Dg, moučkového cukru, 10 Dg oleje, vanil. cukr, citronová kůra z půlky citronu. Do bílků dám špetku soli, líp se vyšlehají. Po vyšlehání těsta přidám 1 dl horké vody (dávám i malinko víc), pořádně vyšlehám, je to dost řídké, 25 Dg polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Zašlehám ji, pak opatrně přidám vyšlehané bílky, jen jemně míchám, nešlehat ! Odeberu asi 3/4 hrnku těsta, obarvím ho 1/2 lžičkou mleté kávy (může být i kakao). Těsto naleju do formy, bílé, obarvené, bílé. Od středu těsto trochu odhrnu ke kraji, bábovka zůstane rovná. Peču asi 40 minut, zkouším špejlí. Z téhož těsta dělám i buchtu na plech s ovocem, nejlépe kousíčky meruněk). Jen té mouky dám o 5 Dg víc, aby ovoce nekleslo a peču kratší dobu, cca 30 minut. Určitě se Ti povede.
Reaguji na Petunie: Pokud je v receptu vejce, tak obvykle bílky a žloutek šlehám každé zvlášť. Zdá se mi to lepší a nadýchanější, ale je to tak nějak spíš můj zvyk.
Úplně nejkřehčí bábovky jsou z třeného těsta, kdy se tře cukr s tukem (máslem) a žloutky. Na 2. místě (co do křehkosti) jsou bábovky, kdy se třou žloutky s cukrem a nakonec jsou jen ty zamíchané, kdy se netře nic. Jsou taky dobré, ale nejsou to ty křehké, nadýchané bábovky, jak by měly správně být.
Vyšlehám ručním šlehačem žloutky s cukrem. Mouku pouze zamíchám /někde jsem slyšela nebo četla, že by se mouka šlehat neměla/. A nakonec opatrně zamíchám vyšlehaný sníh z bílků. A bábovka je nadýchaná.
Cituji Silvestra: vysyp hrubou moukou
Já málokdy vysypuju hrubou moukou. Od mamky jsem zvyklá vysypovat bábovkovou formu a plechy strouhánkou.
Cituji katula: někde jsem slyšela nebo četla, že by se mouka šlehat neměla
Proč? Já šlehám vždycky a v pohodě.
Sníh z bílků, když ho nakonec vsypu do bábovky, zamíchám jen ručně, ten vím, že se elektrickým šlehačem nemá.
Strouhanka x mouka : Každý to dělá jinak. O strouhance vím, jen se mi zdá, že se strouhanka víc napaluje.Zrovna nedávno jsem to se strouhankou zkusila a opět jsem se vrátila k osvědčené mouce. Prostě dělám to tak, jak dělala moje máti. A strávníci jsou spokojeni . Ještě chtějí kousek domů zabalit
Reaguji na Silvestra: Pokud se to k danému receptu hodí, vysypávám kokosem, je to ještě lepší než strouhanka nebo mouka...No a nebo nevysypám ničím, když peču v silikonové formě.
Cituji carola86: Od mamky jsem zvyklá vysypovat bábovkovou formu a plechy strouhánkou.
Přijde mi divné vysypat formu na bábovku semletým rohhlíkem takže polohrubá mouka to jistí...hrubou jsem ještě nikdy nekoupila,nějak jsem jí nikdy nepotřebovala.
Jinak na dotaz zda šlehat či utřít odpovídám za sebe šlehat a to vše dohromady - k tomu ty elektrické metličky jsou.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.