arrow
profile_image
keycenka
od 29. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj holky, chystám se dnes upéct mramorovanou bábovku tak sem házejte vaše tipy na tu, která je uplně nejlepší

Já dělám normální olejovou bábovku, na závěr oddělím jednu čvrtinu až jednu třetinu těsta (jak to trefím), a tu obarvím kakaem. Je to bábovka ze šesti vajec, takže do velké formy. Já mám litinovou po mamce, takovou tu klasiku. Tady je recept:

Suroviny
6 vajec
40 dg polohrubé mouky
40 dg moučkového cukru
15 dg oleje
15 dg vody
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra (nebo šťáva z půlky citronu, dneska je kůra moc
chemická a bio citron doma většinou nemám)

Postup
Zapnu troubu, aby se předehřála na 180-200 stupňů.
Vymažu formu máslem nebo flórou (ta se líp rozetře a poslouží stejně), vysypu hrubou moukou nebo kokosem.
Do elektrického šlehače dám šlehat bílky, když jsou úplně do tuha vyšlehané, zmírním chod na jedničku a přidám žloutky, potom moučkový cukr (pokud má šlehač moc vysoké obrátky i na jedničku, pak raději vmíchat ručně, moc by to prášilo), dále vodu, olej, šťávu z citronu. Potom šlehač vypnu a zlehka vmíchám mouku s práškem do pečiva.
Naleju dvě třetiny těsta do formy a zbytek obarvím kakaem. Moje babička obarevné těsto sázela do bábovky lžící, já ho normálně vleju tenčím pramínkem na základní těsto.
Peču na 180 stupňů +- 50 minut (bábovka musí vyběhnout zvolna, aby se shora nepřipálila, pečící papír to kdyžtak v poslední fázi pečení jistí).
Výhody tohoto postupu jsou, že se ušpiní jen forma, odměrka, stěrka a šlehač. Mísa musí tedy být dost velká, aby se do ní vše vešlo. Pokud není, pak se postupuje klasiky - utřít žloutky s cukrem, pak voda, olej, citron, mouka s práškem a až na závěr sníh. Výsledek je ale v obojím případě stejný.

Je to ta nej bábovka, vždy se k ní vrátím.

Nemáte někdo recept na hrnkovou bábovku bez vážení?

arrow
profile_image
Charlotteee
od 5. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

já neumím vážit , takže mám radši hrníčkové recepty

1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
2 hrnky polohrubé mouky
půl hrnku oleje
1 vejce
půl prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a vanilkou. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a olej. Těsto na bábovku rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme 2 lžičky kakaa a dobře promícháme. Do formy, vymazané olejem a vysypané moukou, lijeme střídavě světlé a tmavé těsto. Pečeme při 200 °C.

Charlotteee
Jé, díky, to vypadá jednodušše, je to taky tak dobrý?

arrow
profile_image
Charlotteee
od 5. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji lollo: je to taky tak dobrý?

myslím že jo, nedám na hrníčky dopustit a zvládne to s nima i můj přítel

Charlotteee
avanta
Díky holky, už si to píšu.

lollo
Ještě lepší je,když se vynechá mléko a olej,místo toho 250ml čerstvé smetany na šlehání(krabička jako domeček,prodávají všude) jinak vše stejné jako u avanta.
Je to univerzální těsto,pokud naleješ na plech a naházíš na to jakékoliv ovoce máš bublaninu

Cituji Laky: místo toho 250ml čerstvé smetany na šlehání

Jé, tak to já taky do všeho dávám smetanu, tak já to zkusím s ní. Já právě mám ráda ty hrníčkový věci, co se furt s něčím vážit.

lollo
když do toho těsta nastrouháš dvě Margot čokolády,tak je to mňamka čokoládová.
Nebo nasypeš hrnek kokosu a máš kokosovou buchtu....dá se tam dát kde co.
Fakt univerzál.

Cituji lollo: co se furt s něčím vážit

Já na to mám úplně obyčejnou odměrku, s extra ryskami na mouku, cukr moučku, krupici, militry, dekagramy... je to hned odměřené a stojí pár korun. Váhu tahám jen na Vánoce, kvůli oříškům, mandlím, kokosu apod.

Cituji hašlerka: Já na to mám úplně obyčejnou odměrku, s extra ryskami na mouku, cukr moučku, krupici, militry, dekagramy... je to hned odměřené a stojí pár korun

To někde prodávaj?

No jasně, v každých domácích potřebách, řekni, že chceš odměrku na sypké potraviny. Je to z umělé hmoty, průsvitné, abys viděla, kolik jsi tam toho nasypala. Rysky jsou zvenku.

hašlerka
No tak já ani nevěděla, že něco takovýho existuje, se mi rozbila váha a tak by se to hodilo Díky, se po tom podívám.

lollo
tady je obrázek odměrky.
Je to fakt užitečná věc.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené