Před pár dny se mi objevila úporná alergie (je mi 35 let, nikdy jsem žádné problémy neměla) Ráno jsem se probudila osypaná, plná boláků, které byli slité od obličeje až ke kolenům, oteklé rty, hrůza. Rychle jsem si vzala Zyrtec, ale do druhého dne to bylo ještě horší, ráno jsem omdlela, měla jsem už i fleky. Doktor mi dal léky proti alergii, je to 4 dny a pomalu to mizí. Teď zjistit z čeho to bylo (prý taková alergie je cca po 48 hod. po konzumaci) jedla jsem vše co jím pravidelně (byly tam i potraviny alergizující ořechy, sýry, jedno malé rajčátko na ozdobení, kolečko papriky, vajíčko, sojova tyčinka, jablko.....vše co jím pravidelně) jedinné co jsem snědla jiného byly fazole. Mám strach teď cokoliv sníst, na alergologii se čeká i 2 měsíce. Máte některá zkušenost, že se vám v takovém věku alergie projevila?
Tak já mám silnou potravinovou alergii sice od 24let,ale nikdy předtím jsem problém neměla.Moje mamka má na některé ovoce a od 35let.
Dávej na sebe pozor,není to sranda,já skončila i v nemocniciDržím palečky.
Zanet96
a za jak dlouho na tu určitou alerg. potravinu reaguješ, sepsala jsem si co jsem jedla, abych udělala vyluč. metodu. Musím dodat, že mám teď blbé období, mohl by tu alergii vyvolat třeba jen stres?
Petrun
No reakce mám různé,oteču do pár minut,ale i zevnitř a dusím se(nemohu polykat),otok mám rtů a očí-cca 3dny trvá než to jde dolů
Ale i tak za těch 10let nemám úplně vychytané reakce na jídlo,záleží v jaké kombinaci to sním.Určitě si piš co jíš a kdy máš otoky,to doktorce pomůže.
Stres asi maličko může přitížit i alergii.U mě začala alergie na jablko a pak to šlo a rychleKoukala jsem na ten soupis co si jedla,alergenů víc než dost,mě by to zabilo.
No právě během těch 2 dnů - cca 48 hodin, tam byly sýry, ovoce, zelenina, klasika co jím vždy, jablko už jsem včera pomalu vyzkoušela ve štrůdlu a nezhoršilo se mi to, tak to to nebude, máslo, to taky v pohodě. Mám strach z těch ořechů (která jsem teď jedla více než dříve, ale v malých dávkách na nervy) a pak to rajče (máme vlastní, jenže ty byly otrhané 14 dní a ležely ve spíži, nic jim nebylo, taktéž paprika).
Jenže to jsem právě jedla večer a hned ráno ta alergie. Prý to chce ale delší dobu a tomu zase odpovídá ta fozole - tu jsem jedla v pátek to by bylo cca 40 hod. No nic dnes vyzkouším nějaké maso, to snad bude Ok. Ach jo.
Cituji Petrun: jablko už jsem včera pomalu vyzkoušela ve štrůdlu
Mě ale také nevadí jablko,které je tepelně zpracované.
Tak vše odhalí testy,těžko říct,ale ořechy a rajčata+paprika to klidně vyvolat mohla.Fazole nevím,to jsem neslyšela,ale možné je vše.
Možná to prostě vyvolalo to množství tolika alergenů najednou,ořechy jsou agresivní.Třeba to bude ok a už se ti to neobjeví.
Víš co,já někdy sním rajče a nic a za týden po něm oteču-děs.Těžko říct.
Petrun
Pozor i na kupované hotové výrobky - salsy, omáčky, majonézy - znám kluka s alergií na nějaký stabilizátor (či co to je) ve smetanové omáčce...
A nebrala jsi třeba penicilin? Já se osypala asi 9 dnů po poslední tabletce..prý je to docela časté..
Petrun,
mně se také alergie projevila až v 35 do té doby nic, mohla jsem jíst úplně všechno. Teď už nemůžu téměř žádné ovoce ani zeleninu. Zatím nejhorší reakce jsem měla po Aloe a ta se teď hodně objevuje i v kosmetických výrobcích, takže to musím také hlídat. Jinak doktorka mi říkala, že bych neměla ovoce a zeleninu ani po tepelné úpravě.
Penicil ne, vím, že ho ani nesmím když jsem byla dítě, tak jsem se po něm osypala - vlastně jedinná alergie za celý život, žádné léky jsem nebrala kromě pantenolu. Ani žádné kupované omáčky, majonézu, jen možná kečup. Holky fakt mi bylo zle, byla jsem jak s leprou, už jsem 3 dny doma, už to bledne, boláky se změnily v takové fleky, jako bych byla spálená. Rajčata jsou u mě na denním jídelníčku, sýry, ovoce, sem tam ta soj.tyčinka, ořechy nahrazuji sladkosti, tak to bude tedy super. Ještě mě napadá termix, ale ten jsem měla v pátek a až neděle ráno osypky. Právě mě doktor říkal, že si mám spíše vzpomenou co jsem jedla už v pátek, tak tomu nerozumím.
Petrun
Jediná cesta je vysadit všechny potraviny a pomalu přidávat.
Nesmíš zapomenout na to, že u kupovaných výrobků (termix, atd.) mohl výrobce změnit dochucvadlo / konzervant apod. Tj. musíš začít u "čistých" potravin a postupně testovat. Opruz no, ale nic nenaděláš - anebo testy na alergologii.
Mě se alegie třeba projevuje po ananasu(rty+obličej)
Internetové stránky-alergie:
Sója patří do čeledi bobovitých (vikvovitých, Leguminosae) a jejím plodem je lusk. Do stejné čeledi patří podzemnice olejná (arašíd), fazole, čočka, hrách, lékořice, dále také svatojánský chléb, arabská guma, guar a tragant. Z nich se vyrábějí škroby, které mohou obsahovat i malé příměsi bílkovin z mateřské rostliny. Tyto škroby se přidávají do cukrovinek, nápojů, zmrzlin, omáček a krémů. U alergiků na sóju, arašídy, luštěniny mohou i tyto nepatrné příměsi spustit alergickou reakci.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.