Paradox zubního kazu: nejčastější onemocnění s nejsnazší prevencí

Zubní kaz je nejčastěji se vyskytující onemocnění na světě, které postihuje přibližně pět miliard lidí, tedy téměř 80 % populace. Pro každého člověka představuje vážné komplikace – bolest, problémy s příjmem potravy a v nejhorším případě i ztrátu zubu.

Velmi často má také negativní dopad na sebevědomí a sociální uplatnění. Infekce v ústech může navíc způsobit zdravotní problémy i v jiných částech těla – např. srdeční onemocnění, dýchací potíže nebo nízkou porodní váhu novorozenců narozených ženám s rozsáhlými zubními kazy a zánětem dásní. Na rozdíl od některých jiných onemocnění jsme ale za vznik zubního kazu většinou odpovědni sami. Pravidelné preventivní prohlídky, správná technika čištění a vhodná strava jsou totiž nejspolehlivější cestou ke zdravému chrupu.

„Na zdraví našich zubů má negativní vliv především strava s vysokým obsahem cukru. Během každého jídla totiž dochází vlivem činnosti bakterií v dutině ústní k přeměně cukrů z potravy ve škodlivé kyseliny. Ty snižují pH v dutině ústní a dochází tak k rozpouštění minerálů na povrchu skloviny – demineralizaci,“ uvádí doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc. ze Stomatologické kliniky FN v Hradci Králové. Existují však potraviny, které ke zdraví zubů naopak prospívají. Patří mezi ně zelenina, čerstvé ovoce a z mléčných výrobků sýr, který obsahuje malé množství cukru a je bohatý na vápník. Pomoci může i žvýkačka bez cukru, která zčásti mechanicky odstraňuje mikrobiální zubní povlak a zvyšuje produkci sliny. Ta přispívá k samoočišťování zubů.

zoom Zvětšit

Více informací nalezente zde.

Ke špatnému stavu chrupu přispívá také nedostatečný příjem fluoridů v zubní pastě či ústní vodě a v neposlední řadě nesprávně prováděná ústní hygiena. „Lidé často nevědí, jakým způsobem mají o svůj chrup správně pečovat. I lidé, kteří se o zuby snaží zodpovědně starat, to mnohdy nedělají tím správným způsobem. Nejvíce je podceňována mezizubní hygiena, která se provádí nedůsledně nebo vůbec,“ dodává doc. Ivančaková.

S nácvikem správné techniky čištění nejlépe poradí dentální hygienistka nebo praktický zubní lékař. Proto je důležité nepodceňovat důslednou pravidelnost preventivních prohlídek - návštěva zubního lékaře s již existujícím problémem je totiž hašení požáru, ke kterému by nemuselo vůbec dojít. Pravidelná prohlídka by měla být dodržována s odstupem 5-6 měsíců, a to 2x ročně i bez subjektivních potíží. V některých případech se doporučuje i vyšší frekvence návštěv, zejména u lidí trpících onemocněním dásní v udržovací fázi léčby.

Pravidelné návštěvy u zubních lékařů podporuje i program Zdravý úsměv, který vznikl v roce 2000 ze společné iniciativy Stomatologické kliniky FN v Hradci Králové a Česko-slovensko-švýcarské lékařské společnosti. Jedná se o výchovně-preventivní program, který zajišťují studenti zdravotnických škol, pedagogové, dentální hygienistky a zubní lékaři ze Stomatologické kliniky FN v Hradci Králové. Cílem projektu je zlepšení ústního zdraví dětí předškolního a školního věk v České republice.

www.allianceforacavityfreefuture-cee.eu



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Sandály na podpatku? Boty pro zvláštní příležitosti

Sandály na podpatku? Boty pro zvláštní příležitosti

Životní styl komerční článek

Sandály na podpatku jsou nezbytným kouskem v šatníku každé ženy, která se chce cítit sebevědomě a elegantně při zvláštních příležitostech. Tyto boty kombinují komfort a styl, což je činí ideální volbou pro různé slavnostní události, od svateb po formální večeře a významné oslavy. Níže se podíváme na tři klíčové aspekty sandálů.

NOVÉ
Nejnovější trendy v plážové módě

Nejnovější trendy v plážové módě

Životní styl komerční článek

Léto klepe pomalu na dveře a vy ještě netušíte, co budete v parných dnech na pláži nebo u bazénu nosit? Nevadí! Na následujících řádcích si totiž posvítíme pěkně zblízka na aktuální trendy v plážové módě. Prozradíme vám, jaké plavky, obuv i doplňky společně kombinovat, aby byly vaše outfity dokonalé.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.