5 superpotravin, které byste měla jíst na podzim

Když se prosluněné léto přehoupne v uplakaný podzim, stojí za to přehodnotit, co se nachází na vašem talíři. Vybírejte si potraviny, které podpoří váš imunitní systém.

Dýně

Vzhledem k tomu, že změna počasí a podzimní kolísání teplot vede k úzkostným poruchám, zkuste do jídelníčku zařadit tento mocný přírodní posilovač imunity. Nejen, že vám tato typicky podzimní zelenina zvedne náladu, ale zvýší i obranyschopnost vašeho organismu. Dýně jsou navíc bohaté na vitaminy C a A, které se postarají o hladkou, mladistvě vyhlížející pleť. Kromě klasické a lahodné dýňové polévky, můžete vyzkoušet i pečenou dýni jako velmi chutnou přílohu.

Růžičková kapusta

Možná ve vás tato zelenina vyvolává nepříjemné vzpomínky na školní kuchyni, ale vzhledem k jejím pro zdraví prospěšným vlastnostem, byste měla dát růžičkové kapustě ještě šanci. I přes svou velikost může hrát důležitou roli při posílení vašeho imunitního systému a připravit tělo na chladné zimní období. Obsahuje celou řadu příznivých látek, jako jsou draslík, mangan, vitamín B1, vlákninu a také síru, která prospívá vaší kráse a je důležitá pro tvorbu kolagenu.

Jablka

Jaký by to byl podzim bez tohoto sladkého ovoce. Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. Za zmínku stojí především vysoký podíl vitamínu C, draslíku a polyfenolů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jablka podporují zdraví trávicího systému. Jablka mají v kuchyni spoustu využití, kromě tradičního závinu, můžete nakrájenými jablky třeba ozdobit a zdravě přisladit ovesnou kaši.

Sladké brambory

Batáty neboli sladké brambory si u nás získávají stále více příznivců a není divu. Nejenže skvěle chutnají a dají se použít do mnoha skvělých receptů, ale navíc pozitivně působí na zdraví. Jedna středně velká brambora stačí na pokrytí doporučené denní dávky vitamínu A, částečně i vitamínu C a B6. Kromě toho obsahuje i vysoké množství vitamínu B5 a manganu. Výhodou je i nižší glykemický index než u běžných brambor.

Pastiňák

Vědela jste, že tato kořenová zelenina tvarem připomínající mrkev patří mezi nejstarší druhy zeleniny a pěstuje se už více než 3000 let? A přesto ji do svého jídelníčku nezařazujeme příliš často. Pastiňák obsahuje velké množství minerálů a bílkovin a je cenným zdrojem vlákniny. Kromě vitamínu A a B má rovněž ze všech druhů kořenové zeleniny nejvyšší obsah vitamínu C. Už jen proto stojí za to, naučit se ho v kuchyni používat. Výborný je pečený s olivovým olejem, mořskou solí a pepřem. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

NOVÉ
Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Životní styl komerční článek

Jaro je dobou, v něm mnoho lidí začíná po zimě sportovat a být více aktivní. Zároveň je to dobou obnovy energie a rozhodně také šatníku. Mnohé totiž může překvapit jarní deštník, nebo nebývale teplé či naopak studené počasí.



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.