když si dám v restaraci nějakou minutku,tak tam je i zelný salát.Je strašně dobrej,ale jak ho udělat doma?Je z bílého a červeného zelí.Taková pikantní nasládlá,....?chut
Zelí olej ocet sůl cukr.
Občas myslím, že než položit dotaz je možné použít Google nebo jiný vyhledavač.
Cituji Wild Paula: Zelí olej ocet sůl cukr.
No tak to je základ, dělala jsem ho už mockrát a nikdy nebyl takový jak v restauraci, takže spíš než jen v ingrediencích je to v postupu... jestli je to zelí krouhané, krájené či sekané v robotu... asi ho nechávají i dost uležet...
Cituji Wild Paula: Občas myslím, že než položit dotaz je možné použít Google nebo jiný vyhledavač
Jojo, naprosto zbytečných témat jsou tu mraky, ale třeba tohle by mne též zajímalo, ty fíglíky jak dosáhnout té "restauratérské" chuti... ne jen ingredience plus vše smíchejte a dobrou chuť
Já dávám sůl, pepř, kmín-dodá výbornou chuť a zelí tolik nenadýmá, cukr, olej a ocet. Možná by to chtělo i pár kapek citronu.
Někdy přídám cibulku, nebo kukuřici.
To zelí se musí pořádně promačkat,nebo i něčím zatížit-aby bylo křehké.
no ale já bych potřebovala vědět kolik zelí,soli,......prostě postup pro začátečníka blbečka:::děkuji
lampička
To jsem nikdy nezkoumala kolik čeho dávám. Prostě od oka a podle chuti přidat. Lepší dát méně, přidat můžeš vždycky. Neboj se toho, je to jen salát
Tady u těch slodkokyselých zálivek platí jedno pravidlo, dát hodně cukru a hodně octa. Tak se to dělá v restauracích, proto ta chuť . Doma máme bohužel tendenci šetřit kalorie, ale pak ta chuť nikdy nebude tak výrazná. Těm kuchařům jsou kalorie fuk, tak hostům přejí
já to nemůžu dohledat, ale někde jsem četla, že ta zálivka se musí povařit, přelít tím zelí a nechat to stát...
Ale taky jsem se dočetla, že asi fígl bude v tom, že oni to nakupují v Makru v kbelících, proto to všude chutná stejně.
Ale našla jsem zajímavý receptík i s množstvím, čeho dát...
Malou hlávku zelí (nebo půl větší hlávky) nakrájet na malé nudličky. Dát do velkého cedníku a prolít vařicí vodou. Nechat hodně odkapat a přidat jednu velkou cibuli na nudličky, tři lžíce cukru, tři lžíce octa, tři lžíce olivového oleje, kávovou lžičku soli a kávovou lžičku mletého pepře. Všechno promíchat rukou, pak přendat do menší mísy, utlačit a přikrýt potravinovou fólií. Nechat odležet 24 hodin v lednici.
Hlavně zelí po nakrouhání osolit a POŘADNĚ promačkat a nechat odležet - zkřehne a půstí šťávu. Pak klasika - ocet, cukr, sůl, pepř, trochu oleje. Já občas přidávám trošku sójové omáčky.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.