Reaguji na wreven:
my to na tebe nepovíme
Reaguji na siminči:
to je asi ono..pani tam má malinkatej pytlíček...ten asi nijak speciální nebude..zítra zkusím
Reaguji na Janissinka: "nedovedu si představit jak někdo dokáže dělat perfektně rovné čáry"
to je jen o tréningu - stačí si vzít papír a poctivě se snažit kreslit stejně dlouhé rovné čáry (svisle, vodorovně, diagonálně, ...) pár minut denně a za týden děláš čáry jako podle pravítka
Tak těm paním na videu to jde teda nádherně Se snad za ty naše každoroční výtvory začnu stydět
Holkdy, nestává se vám, že se vám ta poleva začne po nějaké chvíli ucpávat? Já asi nikdy neodhadnu přesný poměr surovin a pak je to moc řídké, nebo naopak se to ucpává, no je to dřina
Reaguji na face:
http://www.cicina.estranky.cz/fotoalbum/navody/jak -zdobit-pernicky tady je recept, jak to dělá jedna paní a řekla bych, že perníčky má pěkné
Cituji Janissinka: pani tam má malinkatej pytlíček
paní má klasickej kornoutek z pergamenovýho papíru. Ale to není podstatné, jemný mikroténový sáček funguje stejně. Hlavně musíš mít pořádně vymíchanou polevu - Cukr je nutné před použitím nejméně dvakrát prosít přes husté síto (např. síto na mouku) a pak ihned použít pro přípravu polevy. Pokud cukr neprosijete, zůstanou v něm drobné hrudky, které ucpou kornoutek nebo sáček. Pokud prosátý cukr necháte několik dní nezpracovaný, stane se totéž.
Bílek vložte do většího hrnku (asi 0,5 litru) nebo hluboké misky a za stálého tření nebo šlehání postupně přidávejte cukr, cca 14 až 20 dkg. Klasika doporučuje třít polevu ručně, ale trvá to dlouho a ruka bolí, proto my moderní použijeme elektrický šlehač - metla na šlehačku, doba šlehání asi 10 až 15 minut. Správně připravená poleva je hladká, lesklá a neroztéká se. Čím hustší poleva bude, tím tenčí a přesnější bude kresba.
Zkouška: namoč párátko do hotové polevy a udělej čárku a tečku na talířek (stůl, zlomený perníček, …. Když se kresba nerozteče a za několik minut ztvrdne, připravili jste polevu správně.
Cituji Janissinka: ..na netu jsem žádné rady nebo postupy nenašla...asi to je nějaké rodinné tajemstv
to není žádné tajemství, jen hledáš špatně. "se závěsem" totiž neznamená způsob zdobení, ale že je perník pečený s dírkou na šňůrku k zavěšení.
Cituji Janissinka: ten se dá normálně koupit?
ten si vyrobíš. je to jdnoduchý - zkus zagooglit a najdeš návody i s obrázky
Mě se taky nejvíc osvědčil pergamenový kornoutek, vyzkoušela jsem různé zdobičky, ale nejlíp se mi dělá s kornoutkem. Někdy taky použiju sáček s takovým tím plastovým uzavíráním nahoře. Důležité je mít hlavně správně namíchanou polevu, jak už bylo napsáno výše, hodně prosít cukr a zpracovávat, dokud není krásně lesklá. Větší plošky se malují tenkým štětečkem, ale ta poleva musí být řidší.
Cituji Janissinka: moc se mi to líbí,ale nevím jestli se takhle skutečně zdobí nebo je na to nějaký fígl...to zdobení je takové hrozně jemné
Ahoj, so zdobením perníčkov mám skúsenosť vyše 10rokov. Používam klasický sáčok, ustrihnem zdola pod zlepenou časťou zvyšnú časť sáčku, aby nič nebránilo pri vytláčaní snehu a potom ho ešte pre istotu prevrátim.
Čiary mám tenučké, rovné, ale chce to naozaj poriadne presypať práškový cukor a zbaviť ho vačších kúskov cukru, lebo ti to ucpe dierku.
Ale hlavne pevnú ruku, veľa trpezlivosti a času stráveného nad jedným perníčkom. Než jeden taký, ako si priložila vyčačkám, tak to trvá 10-15min. Takže to nie je žiadna sranda, keď ich chceš mať do detailu pekné a bez chybičiek. Najhoršie je začať, potom sa už človek rozbehne a ide to o niečo rychlejšie, ale takýchto perníčkov mám za hodinu 5-6ks, čo zrovna nie je moc
pernky
A ešte človek musí mať dobrú predstavivosť, kreativitu, nápad, myšlienku ako perníčky chce zdobiť
jsou moc nadherne !! to děláte jenom tak od ruky? to musí být makačka, já letos dělala z perníku adventní věnec a musím říct že se povedl )
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.