Já vyrábím šperky, takže pro kamarádky je vystaráno. Pak dělám keramiku, tak občas dám i něco keramického.
Arabský sýr Labne (4 osoby, 30min, okapání 3 dny)
-2l hustého bíléjo jogurtu (např. Choceň)
-80ml panenského olivového oleje
-4 stroužky česneku, drcené
-1 (bio)citron, šťáva i strouhaná kůra
-2 lžíce koření tzaziki, sůl
olivový olej na zalití
Jogurt, olej, česnek, citronovou šťávu i kůru promíchejte, dokořeňte tzaziky a solí, dobře rozmíchejte a vlijte do mísy vyložené čistou utěrkou, cípy zavažte a ochucený jogurt pověste do chladu vykapat (může se dát do hrnce s cedníkem a do lednice), nechte stát 3 dny, z okapané směsi vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu, naklaďte je těsně vedle sebe do sklenic a zalijte olejem, pomůže je předtím dát do mrazáku, aby se ve sklenicích nepomačkaly. Dají se jíst hned, v chladu vydrží 6 měsíců.
Pozn. na obrázku mají ve skleněné dóze se sýrem i stroužky česneku a kopr.
Voňavá čajová směs (na 4 sáčky, 10 min, sušení 90min)
-4 chemicky neošetřená jablka
-4 chemicky neošetřené pomeranče
-4 stonky citronové trávy, čištěné, pokrájené (hypermarkety)
-250g čerstvého zázvoru, oloupaný, pokrájený na plátky
-100g čerstvých mátových lístků
Předehřejeme troubu na 100C, z jablek a pomerančů oloupeme pomocí škrabky tence slupku (plody sníme nebo použijeme na něco jiného), všechny přísady rozprostřeme po skupinkách an plech s pečícím papírem a dáme do trouby, po 8-10 min vyjmeme mátu, po 20 min (od začátku sušení) jablečné slupky, po 40 min pomerančovou kůru, po 50 min zázvor, po hodině a půl citronovou trávu, necháme vychladnout a rozdělíme do sáčků.
Pozn. na obrázku mají jablečné slupky a pomerančovou kůru vyřezanou do tvaru hvězdiček a je to moc hezké.
framboise
Omlouvám se, že jsem rovnou nepsala ty dárky, ale ja si to špatně přečetla.A doufám, že to co jsem ti napsla k těm dárkům, tak ti alespoň taky trochu pomůže?Jo a ten diář, taky skvělej nápad.Za 1.
imoen
To vyšívání taky není špatný nápad, ale musí na to člověk mít čas a náladu!
Už jsi se dívala na tuhle stránku? http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp =10120743066&deid=1813 I když je to sice pro spíše pro děti některé nápady jsou docelá dobré.
framboise
jééé, ty seš zlatíčko, děkuju moc! určitě něco z toho vytvořím, dneska si pojedu nakoupit ingrediencedíky
framboise
Ten sýr Labne vypadá skvěle! Tím bych mohla řešit dárky pro přítele svých sester. Každý rok jim dám nějaké dobré víno, ten sýr by se k tomu náramně hodil! Máš to ozkoušené osobně?
Cituji woman: Ten sýr Labne vypadá skvěle!
já ho chci taky vyzkoušet, k vínu to je super doplněk
woman
Ne ne, ještě jsem to nezkoušela. Ale vše co jsem kdy z Apetitu udělala se ovedlo, tak snad i teď. Jen co vím určitě, tak to, že ten sýr -ty kuličky zmrazím než je dám do skleničky, aby držely tvar-píšou to tam jen jako doporučení.
Malajský ostrý olej (0,5l, příprava 15 min, vaření 20 min)
-50g sušených chilli papriček + 1 lžíce na dokončení
-1 cibule oloupaná
-5 stroužků česneku, oloupaného
-500ml podzemnicového nebo sezamového oleje
Chilli, cibuli a česnek nadrobno zozmixujeme, dáme do hrnce se silným dnem a zalijeme olejem, zvolna zahříváme za občasného míchání po dobu 20 min, až cibule zezlátne, necháme vychladnout a přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu vložený do trychtýře nebo přes plátno, naplníme láhev, přidáme chilli papričky na ozdobu a uchováváme v temnu několik měsíců. Pár kapek malajského ostrého oleje zvýrazní polévky, maso i pokrmy z rýže.
Karamelová lízátka (4 osoby, příprava 20 min, vaření 10 min)
-200g krupicového cukru
-2 lžíce sekaných pistácií
-2 lžíce sekaných mandlí
-nanuková dřívka nebo silnější špejle
Z pečícího papíru si připravte 4 mělké mističky ve tvaru lízátek, do nich později nalijete karamel, V kastrůlku rozpusťte cukr ve 3 lžících vody a zahřívejte tak dlouho, až začne karamelizovat a bude zlatohnědý, po krátkém zchladnutí nalijte do připravených misek z pečícícho papíru, vložte do každého dřívko a posypte sekanými oříšky, počkejte až lízátka vychladnou.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.