Reaguji na mabyna:
Však.
Z toho vyplývá, že vegetariánská strava je plnohodnotnou alternativou omnivorní stravy. Proti tomu nic nemám. Výsledkem studie ovšem není že "Výsledkem studie je, že vegetariánství a veganství je zdravější, než konvenční strava."
Cituji MiaMia: Proč mají vegetariáni potřebu ohánět se rohlíky s marmeládou a svíčkovými?
Srovnala jsem svíčkovou a rohlík s vegetariánstvím z důvodu, že nejčastěji vegetariánství kritizují lidé, kteří se právě takto stravují (osobní zkušenost). Nebylo to myšleno na tebe osobně. Navíc si myslím že je to bohužel běžná konvenční strava, soudě dle košíků v supermarketech.
Existují však i fakta o tom, že maso a mléčné výrobky způsobují vážné zdravotní problémy:
"V případě rakoviny prostaty, vysoký příjem mléka a mléčných výrobků může zapříčinit její vznik. Červené maso a konzumace zpracovaného masa je trvale spojena se zvýšeným rizikem kolorektální rakoviny. "
Osobně mohu říci, že mi vegetariánská strava velmi prospěla, v poslední době se velmi přibližuji ke stravě veganské. Zmizela mi celulitida, vážné problémy s rozkolísaným tlakem a chronické (několikaleté) bolesti žaludku. Postava se mi vrátila do normálu, takže za sebe jsem 100% přesvědčená, že mi to prospívá. To je však samozřejmě individuální a nerelevantní. Proto jsou k dispozici rozsáhlejší studie.
Pokud však zastáváš názor, že dobře složená vegetariánská strava je stejně dobrá jako dobře složená nevegetariánská strava (já osobně myslím že vegetariánská s sebou nese výhody, nikoli jen pro omezenou skupinu lidí, např. rakovinu nechce mít nikdo), pak nechápu, že tě nepřesvědčí ani ty etické důvody.
Pro mne osobně byl důvodem č.1, proč jsem se dlouhou dobu stravovala nevegetariánsky nedostatek informací. Následně "etický" důvod jednoznačně převážil. Myslím že je však lepší nazývat to empatií, či morálním důvodem, než slovem "etický", mám to nějak podvědomě spojené spíše s nějakou pózou, či módním trendem.
Je to však tvůj osobní postoj a i když se jedná o utrpení zvířat, nemám právo do toho nikoho nutit, nebo ho přemlouvat, to si musí každý probrat sám. Myslím že každý v sobě má určitou dávku empatie, dle mne je jedení masa pouhá komerce a dobrý business, bohužel vykoupený utrpením a stresem, které si ani s velkou dávkou empatie nikdo z nás nedovede plně představit. Komu to není úplně jedno, zkuste se podívat na následující video (české titulky) a závěr si udělejte sami. Myslím že vám to možná trochu pootevře oči..
http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M
Ještě si neodpustím krátké video (s českými titulky) z proslovu Philipa Wollena, bývalého víceprezidenta Citybank, generálního manažera Citicorp a vegana, který hovoří o etičnosti konvenční živočišné stravy a o utrpení zvířat. "Pokud by jatka měla skleněné zdi, vůbec bychom se nemuseli dohadovat."
http://www.youtube.com/watch?v=by3Z9MC3K5g
Celá debata (zajímavá z pohledu názorů ekologických zemědělců vs. veganů, kteří v debatě jednoznačně uspěli díky síle argumetů)
http://www.youtube.com/watch?v=mNED7GJLY7I
Co se týče výživy, z českých odborníků má velice zajímavé přednášky, které jsou plné faktů pan Jaroslav Škvařil z české společnosti pro výživu a vegetariánství:
Fakta o spojení mezi rakovinou, osteoporózou a konzumací masa a mléka:
http://www.youtube.com/watch?v=2FcwLTNfV7w
http://www.youtube.com/watch?v=KdwHdOXIc4c
http://www.youtube.com/watch?v=72HXST2BNhM
http://www.youtube.com/watch?v=jPEnbjUQ0xc
Zdrojů je dost a bylo by opravdu fajn, kdyby nad tím alespoň chvíli každý zapřemýšlel. Rozhodnutí je na každém..
Cituji mabyna: pak nechápu, že tě nepřesvědčí ani ty etické důvody.
Já zase nechápu, proč mají vegetariáni potřebu ohánět se zdravotními důvody, když ve skutečnosti jim jde o důvody etické.
"Pokud by jatka měla skleněné zdi, vůbec bychom se nemuseli dohadovat."
Samozřejmě, protože ještě generace mých prarodičů si všechna zvířata zabíjela u sebe doma, a vegetariáni se tehdy prakticky nevyskytovali
Stejně tak nechápu, proč se jako alternativa k chovu jatečních zvířat ve velkochovech staví pouze vegetariánství, a nikoli chov zvířat v jiných podmínkách. Mě by to sunulo spíše k tomu, abych se - stejně jako generace přede mnou - namáhala s chovem vlastních slepic a králíků, nikoli k tomu, abych přestala jíst maso.
Reaguji na MiaMia:
Doporučuji shlédnout debatu ekologických zemědělců vs. veganů. Není možné se takto uživit. O etické důvody mi jde samozřejmě v první řadě, ale zdravotní s tím jsou samozřejmě spojeny také. Pokud bych věděla, že bez masa nebudu mít vše potřebné, byl by můj postoj samozřejmě odlišný.
Myslím však že jsou zdravotní argumenty jasné, viz příspěvky výše, další informace si může každý doplnit dle svého. Mě osobně trvalo 2 roky, než jsem se utvrdila v tom, že je to opravdu zdravá strava. Nejde mi tedy o ryze etické důvody, jak jsi uvedla. Ve výše uvedené studii a videích je informací ohledně výživy dostatek. Reagovala jsem pouze na tvůj příspěvek, kde jsi naznačila, že správně postavená vegetariánská strava je stejně dobrá jako nevegetariánská. Tím pro mne debata o výživě skončila.
Opravdu tě nechci přesvědčovat, vystavila jsem to tu pro všechny.
Chápu tedy tvůj postoj, pro mne však neexistuje "humánní" vražda dle vzoru našich babiček. Pokud na to někdo má žaludek, tak prosím, ale já bych to nemohla 1. ani vidět, 2. natož se na tom nějak podílet, ať už aktivně, či konzumací. Jinak v té době to dle mého názoru bylo způsobeno nedostatkem informací a hlavně zvykem. Odmala na to každý byl zvyklý, bylo to tedy jaksi naučené, že to není tak jak to vypadá. Pokud se na to však člověk podívá s odstupem, je to tak jak to vypadá. Podříznout někomu hrdlo, když se můžu plnohodnotně najíst i bez toho mi přijde absurdní..
Reaguji na mabyna:
Nebudu shlížet nic, já jsem tady komentovala jen proto, že mi vadí takovéhle překrucování a polopravdy, jinak můj názor na to zda jíst či nejíst maso je daný a konzistentní a nehodlám ho měnit. Že není možné takto uživit sedm miliard lidí, to pro mě není zajímavé, pro mě je důležité že deset milionů Čechů takto jíst může. V Asii a Africe ať se živí zase tím, na co jsou zvyklí oni. Jestli nemají dost jídla, tak by možná pomohlo nasazení kondomu.
Co se týče domácího zabíjení zvířat, já si myslím, že právě tohle je problém dnešních vegetariánů - vyrostli někde v paneláku, odtržení od přírody a od "reálného života" (čímž myslím "jak se věci vyrábí" a "odkud se berou potraviny" - dospěláci kolem nich se živili převážně úřednickou prací), takže teď je to šokuje, ale ve skutečnosti na tom nic šokujícího není. Přirovnala bych to třeba k šoku nad starými filmy, ve kterých mají krásné herečky trsy chlupů v podpaží - prostě civilizační deformace.
Naše názory jsou natolik různé, že není třeba již dále něco rozebírat Nejsem si vědoma polopravd, nebo překrucování, proto jsem sem dala naopak relevantní informace ze studií. Naopak jsi napsala ty naprosto nerelevantní překlad na celkem jednoduchou větu je zdravá a nutričně adekvátní = není škodlivá. To je dle mne upravení informace. Věř tomu nebo ne, ale nejsem sebevrah, abych se řídila upravenými polopravdami, to opravdu ne
Co se týče panelákových dětí, vyrostla jsem v malém městě, chovali jsme králíky, slepice a dokonce i husy. Domácí maso jsem nejedla od mala (bůhví proč, když mi bylo vštěpováno, že je to zdravé a přirozené). Vidět staženého králíka a hlavně slyšet jeho vřískot při zabíjení pro mne opravdu normální nebylo.
Pro tebe to však normální a přirozené je, nemám tedy již další argument, jelikož jsi již názorově stálá a uzavřená mým argumentům výše (videa a články), jak jsi zmínila.
Cituji mabyna: Naopak jsi napsala ty naprosto nerelevantní překlad na celkem jednoduchou větu je zdravá a nutričně adekvátní = není škodlivá. To je dle mne upravení informace.
Nejednalo se o překlad, ale o vztah mezi vegetariánství a běžnou stravou. Ze "zdravá a nutričně adekvátní" nevyplývá "lepší než běžná" (protože ta je také zdravá a nutriční adekvátní).
To bylo na co jsem se celou dobu ptala - proč je "lepší". A to jsem se tady nedozvěděla. Kromě morálních a ekologických důvodů, ale ty mě nezajímají.
(že je zdravá a nutričně adekvátní, to jsem věděla celou dobu; rozhodně si nemyslím, že by člověk maso k něčemu potřeboval)
Na začátku diskuze jsem opravdu netušila, že je pro tebe etická stránka zcela nezajímavá.
Argumenty jsem podala:
1) Přeložená citace ze studie:
Cituji mabyna: "V případě rakoviny prostaty, vysoký příjem mléka a mléčných výrobků může zapříčinit její vznik. Červené maso a konzumace zpracovaného masa je trvale spojena se zvýšeným rizikem kolorektální rakoviny. "
2) Živočišné bílkoviny způsobují vznik zlomenin a osteoporózy:
viz video které jsi odmítla shlédnout + celý odstavec ve studii
Je tam samozřejmě spousta dalších, ale mám spíše pocit, že nechceš sama hledat, spíše jen být v opozici. Pokud mi někdo podá na cokoli pádný protiargument, podívám se na to, protože je to pro mne důležité a zajímá mne to.
Pokud však pouze chceš prosadit jiný názor a jsi uzavřená vůči argumentům, je zbytečné se o tom bavit.
Přečetla sis pouze malou část studie, doporučuji ti pro doplnění chybějících informací přečíst studii celou. Proto jsem ji tu přiložila, ne abych ji tu celou překládala a dohadovala se o jak říkáš "polopravdách".
Cituji mabyna: pro mne však neexistuje "humánní" vražda dle vzoru našich babiček
Přesně tak.
Zabití nikdy nemůže být humánní. Co to má znamenat, že zvíře pochovám nebo podrbu pod krkem než mu podříznu krk či jej omráčím....?
To, že zvíře je zabito rychle, aby se zbytečně netrápilo a nebylo trýzněno má být zcela běžná, normální a automatická věc nikoliv projev humánnosti. To jen lidská krutost v kombinaci s honbou za ziskem a penězi udělala ze zvířat stroje na maso a na mléko. Nelze zabít, okrást či znásilnit humánně.
Mně se líbilo toto : http://www.youtube.com/watch?v=k2FJxUghqOo
Zajímavá fakta a souvislosti.
Cituji mabyna: Přečetla sis pouze malou část studie, doporučuji ti pro doplnění chybějících informací přečíst studii celou. Proto jsem ji tu přiložila, ne abych ji tu celou překládala a dohadovala se o jak říkáš "polopravdách".
Ono to totiž není třeba číst, kdyby to z toho jednoznačně vyplývalo, bylo by to v "conclusions".
Jinak to není žádná novinka, že se v nějakém přehledném článku (review) vyskytují citace jednotlivých výzkumů, které mají protichůdné výsledky. To však znamená, že taková otázka ještě nebyla vyřešena, nikoli že vyzdvihneme ty, které se nám hodí, a ty ostatní budeme ignorovat.
Cituji Adka: Zabití nikdy nemůže být humánní. Co to má znamenat, že zvíře pochovám nebo podrbu pod krkem než mu podříznu krk či jej omráčím....?
To znamená, že zvíře prožije celý život v podmínkách, ve kterých netrpí, a je usmrcené tak rychle, že si toho ani nevšimne. Pokud ti zabíjení zvířat přijde špatné obecně, no tak to už je tvůj problém, s tím nic nenadělám.
Cituji MiaMia: To však znamená, že taková otázka ještě nebyla vyřešena, nikoli že vyzdvihneme ty, které se nám hodí, a ty ostatní budeme ignorovat.
Není pravda, pokud si to přečteš jako celek, minimálně 2 výše uvedená zvýšená rizika u nevegetariánů tam jsou jasně uvedena, nikoli s protichůdnými argumenty.
Cituji MiaMia: a je usmrcené tak rychle, že si toho ani nevšimne
To zvíře není hloupé, aby to nerozeznalo určitou dobu před tím. Pro mě to prostě normální není, vycházím čistě ze svého vnitřního postoje, jelikož já sama bych zvíře nikdy nezabila a je jedno jak. Bohužel dnešní realita není ani to ekologické zemědělství, ale něco mnohem horšího. Myšlenka ekologického zemědělství je samozřejmě o krok dál, ale stále namíle daleko od ideálního, či lépe řečeno udržitelného stavu.
Cituji MiaMia: Že není možné takto uživit sedm miliard lidí, to pro mě není zajímavé, pro mě je důležité že deset milionů Čechů takto jíst může.
Tento názor mluví za vše. Pokud každý bude smýšlet sobecky, což většina lidí takto bohužel bere, výsledkem je čím dál nižší kvalita velké části potravin (u masa je to v dnešní době obzvlášť kritické). Honem vyhnat kuřátka růstovými hormony, ať je co nejvyšší produkce, trh to potřebuje... Bez toho by nebyla konzumace masa v tak velké míře možná. Je tedy řešením ekologické zemědělství?
Cituji Adka: Mně se líbilo toto : http://www.youtube.com/watch?v=k2FJxUghqOo
Díky za odkaz, tuto přednášku jsem neviděla, mrknu na to.
Cituji mabyna: Honem vyhnat kuřátka růstovými hormony, ať je co nejvyšší produkce, trh to potřebuje... Bez toho by nebyla konzumace masa v tak velké míře možná. Je tedy řešením ekologické zemědělství?
Pravda je, že automatická konzumace masa 2x denně - mj. také lidmi, kteří si stěžují na to, že mají finanční problémy - mi nepřijde správná, a logicky vede ke zhoršení kvality masa, protože většina zákazníků by nebyla schopná zaplatit takové množství masa z tradičních chovů.
(vyhýbám se termínu "ekologický", protože pod tím se schovávají různé věci... například používání hnojiv nebo GMO plodin pokládám za dobrý nápad)
Nebyla bych proti, kdyby cena masa vzrostla (samozřejmě proto, že by se změnily chovy, nikoli proto, že by si obchodníci zvýšili marži) a lidé by se vrátili k tomu, že by "pečené kuře k nedělnímu obědu" znamenalo určitý luxus. Mám dojem, že to je, co proběhlo kolem zdražení vajec, ne? (ačkoli tam bylo sprosté, že zdražovali i "ekologičtí" zemědělci, ačkoli pro ty povinnost pořídit větší klece či co to přesně bylo neznamenala žádnou finanční zátěž)
Pokud jde o mě osobně, tak bych za řešení pokládala prostě také zavést domácí chov drůbeže a králíků, ale to samozřejmě nemůže být řešení pro všechny, zejména proto že je nereálné aby celý národ bydlel v domech se zahradou. Pokud jde o "jak to vyřešit" (ať už z hlediska celého národa nebo dokonce celé planety), tak konstatuji že je mi to jedno.
Reaguji na MiaMia:
Ano, s tímto krokem bych také souhlasila, ale dle mého názoru by to byl pouze mezikrok pro další postup směrem k vegetariánství. Je naprosto zřejmé, že jen velmi malé procento lidí je ochotno, či schopno maso vyřadit úplně, není to tedy otázka toho, že se to stane obrazně řečeno "ze dne na den". Je to otázka dlouhodobějšího vývoje. Já mám svou cestu vybranou, naše názory se různí, ale jsem ráda, že jsme našli alespoň nějakou společnou část. Bohužel trend je dnes opačný a kvalita potravin, nejen masa jde drasticky dolů.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.