Ahojky...chtěla jsem se zeptat, jestli si můžu v něčem uškodit, když sladím umělými sladidly(sacharin)? Je to méně kalorické, než sladit cukrem nebo medem a vyhovuje mi to. Setkal se zde někdo s problémem spojeným s umělými sladidly?
Já to používám pořád, mám ráda ráno hodně sladký čaj, a říkám si že radši tohle než tři lžičky cukru...
Já jsem někde četla, že umělá sladidla nejsou zdravá, dokonce před některými varovali. Je to už delší doba, takže si nevzpomínám, v čem to bylo. Já je nikdy nepoužívala, takže jsem to pustila z hlavy
Umělá sladidla - no fuj! To jsou pěkné hnusy, tělu rozhodně neprospějí. Pokud je člověk zdravý, měl by používat raději med, třtinový cukr, melasu apod. v rozumné míře.
Já jsem četla, že nejsou zdravá, ale nikdo mi to nepodložil. Ale jelikož je používám dcl dlouho a nic mi to nedělá, tak je budu používat i nadále...
Stejně jako všude jinde i tady jsou hlasy pro a proti. Například o Aspartamu se tvrdí, že je rakovinotvorný. Podobně nebezpečný může být i Sacharin. Každopádně ať je to jak chce, umělá sladidla jsou pouze šidítko. Neovlivňují hladinu krevního cukru, což je na jednu stranu dobře, ale na druhou stranu vás nezbaví pocitu hladu.
Uměla sladidla jsou tak jako tak riziková. Pořád není jisté co to dokáže s člověkem udělat. Jistotu možností je použití alternativních sladidel amasaké. A nebo používejte melasa, ta je zdravá.
Jinak k těm potížím. Mohou způsobovat průjmy, rakovinu, Alzheimeoru chorobu a jistě i další. Problem je v tom, že tyhle věci se většinou projeví až za roky a roky.
Já jsem nedávno objevila (po létech hledání - vyzkoušela jsem skoro všechno, od sacharinu po stevii, která je sice přírodní, ale zato nahořklá) sukralózu, u nás Cukren. Vyrábí se to jakousi úpravou cukru, čili by to žádné chemické účinky snad mít nemělo, má to prý o 70% míň kalorií než cukr a přitom to chutná jako cukr, fakt bez pachutí. Takže já jsem asi řešení našla a už u něj zůstanu.
Adezab
Já ho kupuju v Globusu, ale viděla jsem ho tuším už i někde na internetu, v nějaké internetové lékárně, bohužel nevím v které. Ale v Globusu ho mívají v dia-koutku.
Používám stévii v kapkách, je to čistá příroda, vysoká sladivost a minimum kalorií, dají se koupit i sazenice pro pěstování, ale to se mi nedaří. Kapky mívají ve většině prodejen zdravé výživy.
Také používám stévii.Koupila jsem si rostlinku v baumaxu.Když mám chuť na sladké,klidně si utrhnu lístek a žvýkám-hned to přejdejá si pochutnám a necpu do sebe žádné kalorie.
Vločka
Ewiczkaaa
A není stevie nahořklá? já jsem ji používala - ne tedy jako rostlinu, ale jako prášek, ale od farmaceutické firmy, se kterou mám nejlepší zkušenosti (Swanson Vitamins), celá natěšená jsem si to nasypala na jahody a musela jsem je pěkně rychle opláchnout, protože byly tak hořké, že byly nepoživatelné. Nakonec jsem stevii vypotřebovala do čaje, v něm hořká nebyla, ale "nastudeno" se vůbec nedala pozřít. Rostlina tuhle pachuť nemá? Jestli ne, tak si ji koupím, něco sladkého nekalorického na žvýkání by se mi hodilo.
Ronnie
Chuťově neutrální jako cukr není, ale hořká se mi nezdá. Používám hlavně do čaje, sladké tvarohy, kaše, krémy a pomazánky, na syrové ovoce bych ji asi také nepoužila. Při mé spotřebě čajů jsem ráda za tuto náhradu cukru, ale narozdíl od Ewiczkyy moje choutky žvýkání listů neukojí, jsem bohužel čokoládová...
Ronnie
Přesně jak píšeš.Já taky sladím sukralózou.Taky jsem zkoušela,ale ty ostatní sladidla mi nechutnala.Vždy jsem cítila tu umělou chuť.Mám prostě ráda chuť klasického cukru a to sukralóza pochopitelně splňuje.
Možná bude někoho zajímat - kupuji Dia Sweet s chromem v lékárně.Je to právě zmíněná sukralóza + chrom,který jak známo potlačuje chuť na sladké.V potravě ho máme prokázaný nedostatek.
Je to taková stříbrná krabička s červenou nálepkou s názvem(pěkná a šikovná). Jednu mám doma a jednu v kabelce,když jdu někde na kávičku
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.