Jen tyto informace a recept na rýži . . .
Pro mikrovlnné trouby je určen tlakový hrnec firmy Tescoma OKAY č.341702. Jedná se o plastový hrnec. Tento "plampiňák" se nedá úplně srovnávat s klasickým kovovým papiňákem. Při uzavření černého závěru se tam zvýší tlak vodní páry, ale jistě není tak velký jako v klasickém papiňáku. Víko se skládá ze tří částí, které jsou rozebíratelné, aby se to dalo dobře čistit. Víko je zajištěno při uzavření dvěma pojistkami (jsou u těch uší co se za ně hrnec drží). Ten černý uzávěr je otočný a má tam několik otvorů na nastavení množství unikající páry.
Ovšem stane se, že mozkové buňky někdy (nebo často) selžou a dojde také k havárii. A to tak, že jsme dali ten plastový plampiňák do MT a místo mikrovln jsme zapnuli program CRISP. Při tomto programu se automaticky zapne gril a mikrovlny. Výsledkem tohoto neplánovaného experimentu bylo, neuvaření zeleninové polévky, ale zavaření "plampiňáčku". Ta ouška s těmi dvěma pojistkami se "krásně" svařila k sobě, a ta část nad vodní hladinou se "hezky " zdeformovala k nemalé radosti přihlížejících. "Plampiňák" jsem otvíral s pilkou a kleštěmi. Obsah skončil ve výlevce, protože nemám rád zeleninové polévky s plastovými pilinami... Jinak vidět ho můžete tady
V tomto hrnci připravujeme už několik roků rýži podle následujícího receptu:
220 g rýže, 1/2 lžičky soli ,15 g másla nebo lžíci oleje, 1/2 l vody, 1 cibuli, 3-5 hřebíčků. Do tlakového hrnce vložíme vypranou rýži, sůl, máslo nebo olej a cibuli do které zapícháme hřebíčky. Zalijeme vlažnou vodou a promícháme. Vaříme v MT cca 5 minut při výkonu 350 W, potom zvýšíme výkon na 750W a vaříme ještě cca 15 minut.
Poté vyjmeme tlakový hrnec, rýži promícháme a hrnec znovu uzavřeme a necháme rýži ještě cca 10 minut odstát. (Ve výše uvedeném hrnci je možné vařit zeleninu, luštěniny atd).
S tlakáčem do mikro zkušenost nemám, ale měla jsem hrnec na rýži do mikro, kde se taky vařilo pod tlakem, takže taková obdoba. Víko nesedělo napevno, pára unikala stranou, musela jsem u toho furt stát a kontrolovat...hrnec jsem nakonec vyhodila.
Takže já bych se od těchto "polovičatých nádob" (vaří to tak divně napůl, není to ono) distancovala a koupila si tlakáč normální. Já jsem ho dostala loni a jsem s ním spokojená. V mikro se nemůže udělat takový tlak, jako v tom normálním, takže nakonec efekt tohoto typu vaření není úplný.
Tak kočky a kocouři. Mikrovlnku jsem po 30ti letech manželství koupil k ohřívání omáček od mojí ženy, protože je často dlouho v práci a tak abych nehladověl. ALE protože jsem kluk, tak přeci jen zkoumám, zkouším a při tom se občas bojím.
NEJVÍC jsem se bál, když jsem dle receptu na: (do googlu zadejte brambory v mikrovlnce a hned prví odkaz nahoře) vyrobil tlakáč do MT ze zavařovací sklenice s kovovým víčkem. Po zdárném ukončení jsem ochutnal absolutně nejlepší bramboru (jedna pokusná) jakou jsem kdy jedl. Celá dobře slaná... už jen kousek másla a podmáslí...
Protože už nechci mít nervy se sklem zazátkovaným kovem v mikrovlnce - při pokusu jsem ležel v jiné místnosti na zemi - jsem koupil (dnes) tlakáč do mikrovlnky od Tescomy. Jak to dopadlo v něm, dám vědět. Když to nebude ono, vrátím se k šíleným zavařovačkám. Lidi v tom i zavařujou kompoty, je to hrůza, ale i to asi funguje, viz: (odkaz v diskuzi na výše nalezené adrese)a nebo nějaké zelí, či co to je: (odkaz v diskuzi na výše nalezené adrese) - nedovolilo mi to napsat ořímo odkaz, proto ten Google - Zdraví vás Mirek Akipes.
akipes
Zítra asi taky zalehnu do vedlejší místnosti, ale podle toho receptu a té chvály pod ním...za tu trochu strachu to asi stojí
Mám doma klasický tlakáč, je vysoký cca 12cm. Nevíte co se dá dělat v tak malém hrnečku? Vůbec nevím na co ho využít...no, darovanému koni na zuby nehleď, že...
tlakáč můžeš naplnit do dvou třetin,tak kousek masa na guláš nabo plátečky uděláš...zrovna zítra taky budu tlakovat ale mám větší ,je nás 4 tak mám 6 litrů..ty máš asi 3,5 litrů a to se normálně prodává jen to vyzkoušej a uvidíš
Světová novinka od TUPPERWARE - papiňák do mikrovlnky EXISTUJE, je z plastu a bude k dispozici od roku 2014,
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.