Dobrý den. Když je někdo plátce DPH a potřebuje vést účetnictví, potřebuje účetní (protože myslím, že to až tak pro laika není). A co si představuji pod pojmem šikovná účetní - takový člověk poradí, co se smí a co už ne, tedy např. že může živnostník jít jedenkrát měsíčně na "firemní večeři", takže nějaká večeře v restauraci se dá prostě do nákladů (a jak to udělat, aby byla v nákladech regulérně). Že např. poradí ve stylu: "Takovou částku byste platil jako daň, tak to si radši místo toho kupte ještě např. auto nebo solárko, budete ho mít jakoby zdarma." A naopak řekne, co už je za hranicí a s čím už by měl finančák problém. Znáte někoho takového?
Jo a myslím si, že finanční poradci stojí úplně, ale úplně za starou belu, a ty bych do toho vůbec nemíchala.
Děkuji za vaše názory!
Reaguji na Olla Olí: myslím, že si to představuješ a zřejmě žiješ v iluzi 90. let, kdy se dalo leccos a podstata ti uniká. Zákon je už mnohokrát upravený, důsledněji kontrolovaný - a spousta věcí už prostě tak jednoduše nejde
Je to tak, není to tak jednoduché. Náklady na firemní večeře jsou náklady na reprezentaci a nikdy je do daňových nákladů nedostaneš. Finanční poradci většinou za starou belu stojí, protože nemají (většina) vzdělání v příslušném oboru. Napiš aspoň odkud jsi, třeba Ti někdo opravdu poradí.
Já účetní jsem, mám i kurz daňového poradce. Nad Tvým dotazem jsem se usmívala jako měsíc Účetní by měla znát účetnictví a měla by vědět, kam jaké náklady zařadit a jak vypočítat daň. Ohledně možných daňových úspor Ti skutečně poradí daňový poradce. Samozřejmě, já svým klientům radím, co a jak, popř. jak formulovat fakturu. O nákladech na reprezentaci se snad ani nebudu bavit, to jsou náklady, které si z daní neodepíšš - v případě večeře a pohoštění určitě! Možná by Ti hodně pomohlo prostudovat aktuální platné zákony.
Děkuji za příspěvky! Ale asi tady se svým dotazem moc nepochodím
Cituji LucieVip: Účetní by měla znát účetnictví a měla by vědět, kam jaké náklady zařadit a jak vypočítat daň.
Já mám už nějaké tipy na cca 2 účetní, starší zkušené paní, které opravdu dělají to, o čem píšu výše, ale nejsou z Prahy. Já jsem z Prahy, tak hledám zde...
Reaguji na Olla Olí: Pokud jsou to paní, které do nákladů dávají i večeře, tak si koleduješ o problémy. Holky ti tu radí, ať si přečteš zákon, možná by to bylo fajn, pak by ti každý nemohl nakukat různé nesmysly. A pokud bys pak šla na kontrolu, tak z toho budeš mít problémy jen a jen ty, ne účetní, která ti tímto způsobem účetnictví povede. Dle mne je to zbytečný risk. Samozřejmě záleží na typu podnikání - někdy do nákladů jídlo dát lze, ale musí to přímo souviset s podnikáním a musí to být nutné k "dosažení a udržení zisku" - firemní večeře toto rozhodně nesplňují a je to nedaňový výdaj. Pravda je, že dnes vede účetnictví leckdo, ale lidem, kteří nejsou poctiví, nebo si zákony vykládají po svém, nebo je neznají, je opravdu lepší se vyhnout.
A co do nákladů patří a co ne - to je součástí práce samostatné účetní nebo daňového poradce. Chápu, že sám člověk se v tom neorientuje a oceňuji, že hledáš nějakého odborníka.
Cituji Olla Olí: Takovou částku byste platil jako daň, tak to si radši místo toho kupte ještě např. auto nebo solárko, budete ho mít jakoby zdarma."
Tady mluvíš o daňové optimalizaci, na kterou jsou dle mého i zkušené účetní krátké, protože se primárně zabývají účetnictvím. Na tohle je nejlepší si najít zkušeného daňového poradce, který ti např. ve 3/4 době zdaňovacího období udělá odhad daně, jak jsi na tom.
Poté ti poradí, jak se dál chovat, zda si právě koupit to auto, nebo radši počkat až po konci zdaňovacího období, na konci období ti poradí zda přerušit daňové odpisy majetku apod.
dle toho, jak vysokou daň chceš nebo nechceš platit.
Pozor na "staré" účetní, které jsou sice zkušené, ale nesledují novely zákonů a novinky v účetnictví a daních, nerady se přizpůsobují a hlavně si nenechají OD NIKOHO! poradit.
Děkuju, děkuju!
Cituji Olla Olí: Já mám už nějaké tipy na cca 2 účetní, starší zkušené paní, které opravdu dělají to, o čem píšu výše, ale nejsou z Prahy. Já jsem z Prahy, tak hledám zde...
Cituji PíBí: Pokud jsou to paní, které do nákladů dávají i večeře, tak si koleduješ o problémy.
S těmi večeřemi jsem dala asi blbý příklad, ale měla jsem dojem, že mi to opravdu někdo říkal...
V pohodě. Hlavně, ať máš při výběru šťastnou ruku. Jak vidíš, účetních je nás tu víc (já jsem také z Prahy), tak se holt ozveme.
Cituji Olla Olí: ale měla jsem dojem, že mi to opravdu někdo říkal...
určitě ti to někdo říkal, dřív to bylo běžné a možné...ale už je to hodně let historie
Tuším Topol to za vlády zatrhl...
Cituji Olla Olí: S těmi večeřemi jsem dala asi blbý příklad, ale měla jsem dojem, že mi to opravdu někdo říkal...
Klasicky omyl...mně třeba firma oběd s klientem proplatí, ale firma sama si to do danově uznatelných nákladu dát nemuže...tzn. ani uznat si DPH.
Reaguji na Siiri: to jo, ale slečna bude "ta firma" a nikdo jí to neproplatí a do uznatelných nákladů to už nepatří.
Jedině kdyby tak někdo dělal ochutnávky ve své restauraci nebo něco podobného - tak ty suroviny by se daly dát do daní
Cituji Siiri: mně třeba firma oběd s klientem proplatí, ale firma sama si to do danově uznatelných nákladu dát nemuže
Přesně. Firma si maximálně "poníží pokladnu", ale daňově uznatelné to není. Ale to už jsme ti tu asi sotatečně potvrdily všechny.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.