"V zemiakoch uvarených v šupke zostáva asi 90 % pôvodného obsahu vitamínu C, v ošúpaných a rýchlo uvarených asi 80 %, v ohrievaných celých už menej ako 45 % a v ohrievaných rozkrájaných už menej ako 25 %."Som nevedela, že aj zemiaky obsahujú vitamín C...takže máš ho nielen v citrónoch...prebytočný vitamín C by sa mal vylúčiť močom no aj tak by som to na Tvojom mieste radšej asi trošku obmedzila....
Reaguji na lana334:
Citrony, zelí i brambory jsou všechny zásadité a mají vysoký obsah C, jak jsem se dočetla.
Že bych měla překyselený organismus tedy nebo? Teď už mi to přijde hodně teda hodně divný všechno....
Citrony jsou supr věc - vitaminy, hlavně dost působí jako prevence rakoviny. Třeba u rakoviny trávícího traktu snižují riziko až o 50 %. Ale teda takové množství A zuby bych si radši vždycky vyčistila co nejdřív.. Syrové brambory jsem snad ani nikdy nejedla, budu muset zkusit
V takovém množství výše uvedené sice nekonzumuju, ale jinak jsou mi tvé chutě povědomé… . Jak už psaly holky, citron v takovém množství by mohl dělat neplechu na sklovině, ale jinak v tom zas takový problém nevidím. U mě teda funguje, že když si tělo začne nárazově říkat o nějakou potravinu, kterou třeba jindy ani moc nejím, tak pak zjistím, že obsahuje takové látky, které momentálně díky nějakým zdravotním potížím potřebuji – v poslední době to jsou ustavičně ředkvičky.
Zejména v letních měsících mám zase svoje malé úchylky, jako jsou čerstvé lusky, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz… občas několik dní doopravdy nic jiného nejím, a pořádně si u toho lebedím... . Citróny, brambory a kysané zelí máš alespoň celoročně, závidím.
Ještě ocituji, co se o citronech píše v jedné moudré knížce:
Nejnovější tip amerických biochemiků: rozkrojit citron na čtvrtiny, vykousat dužinu a sníst ji. Zpočátku se budeme muset přemáhat, ale po několika pokusech si patro úst a jazyk na kyselý šok zvyknou, a čistý citron nám prý dokonce zachutná. Bioflavonoidy v dužině chrání choulostivý vitamín C před oxidací a až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost…...
Léčivé účinky citronů:
- posilují imunitní systém, vaziva, vlasy a nehty
- stimulují tvorbu žaludečních kyselin a šťáv
- zlepšují stav bílkovin v těle a dodávají životní elán
- zlepšují zužitkování železa pro dýchání buněk
- aktivují metabolismus vápníku pro kosti a zuby
- posilují krevní cesty (tepny)
- podporují růst buněk a omlazují
- zbavují tuku a podporují odtučňovací kůry
- staví krvácení z dásní
......... Vitamín C a doprovodné bioflavonoidy aktivně vytvářejí nová vaziva, urychlují růst vlasů a nehtů, zlepšují vidění a posilují přibližně 100 000 km cév v lidském těle, od velkých tepen až po tepénky, arterioly. Tím citron preventivně působí proti křečovým žilám a hemoroidům, urychluje léčení ran, odstraňuje krvácení z dásní a působí konejšivě a hojivě při paradentóze.
Asi si půjdu do lednice taky pro citron.
Cituji alone: A zuby bych si radši vždycky vyčistila co nejdřív
Jen to ne!! Po vystavení zubů kyselým věcem musí člověk alespoň 5 minut počkat, než mu sliny alespoň trochu "spraví" sklovinu. Asi tu nemá cenu vysvětlovat princip. Ale kdyby sis vyčistila zuby hned po jezení citrónu, tak by sis je poškodila víc, než kdyby sis je vyčistila třeba až druhý den. Nejlepší je napít se po takovém kyselém pH mléka, počkat alespoň 5 minut (ale 10 minut je lepší) a potom si je až vyčistit.
Radši bych se snažila jezení citrónů radikálně omezit nebo je nahradit jinou potravinou. Na trávicí trakt to taky není úplně to nejvhodnější.
Reaguji na UsmejSe:
Jéjda, tak jsem nevěděla.. Právě jsem někde četla, že i po džusech by se měly vyčistit zuby, protože to ničí sklovinu
Řekla bych, že si tělo prostě říká o něco co mu chybí nebo že má prostě nějaký problém. A zrovna to překyselení organismus se v současnosti týká snad skoro každého. Jinak já měla něco podobného asi před půl roku se špenátem (a to jsem ho vždy nesnášela) a tehdy bych ho dokázala jíst snad i k snídani , moc bych to neřešila, já myslím, že to časem opadne, ne že bys je přestala jíst, ale třeba aspoň snížíš to množství .
Ráda bych se přidala s dotazem : já KAŽDÝ den sním 1kg pomerančů + 6 středních jablek.(+ samozřejmě další běžnou stravu) Dělám to pravidelně asi už 12 let a nikdy mi na tom nepřišlo nic divnýho - až teď, když čtu tuto diskusi. Může to nějak škodit?
Cituji pehot: Může to nějak škodit?
Jestli ti to za těch dvanáct let nedělalo problém, tak bych řekla, že asi ne. Ale obdivuji tvoji výdrž, já když sním v jednom dni dvě jablka, tak je týden vidět nemusím.
Reaguji na annallee:
Moje babi, která zemřela téměř ve 100 letech, se převážně živila kyselým.
Za rok snědla - úplně sama - 30 kilo kyselého zelí a o citrónech ani nemluvě.
Stále vypadala nejméně o 20 let mladší.
To by jste nevěřili, jakou měla nádhernou pleť a celkový zdravotní stav byl fascinující.
Kyselé potraviny, jako je kysané zelí a citrony, udržují pružnost cév a pleti.
http://www.spirit.cz/index.php?option=com_content& view=article&id=674:kysane-zeli-elixirem-zdravi
Do teď jsem si myslela, že syrové brambory jsou jedovaté (a nepoživatelné). Kysané zelí je určitě super a zdravé. U citronů bych se bála poškození zubů a podráždění žaludku. Navíc citrusy pro nás nějsou přirozené a jsou přechemizované. A celkově nedokázala bych sníst ani jeden. Co takhle chroupat třeba jablka nebo mrkev nebo něco normálnějšího?
A co sladké pokrmy? Já sladké miluju a jsem schopná sníst 3 jídla z 5 sladké. Není to tak, že bych se jimi přejídala,ale raději si dam k snídani něco sladkého (vločky s mlékem, kaši, buchtu) než omeletu apod. Jinak jím celkem zdravě- zeleninu, ovoce ve velkém množství celozrné pečivo, libové maso..
Ale už párkrát mě napadlo, jeslti bych z toho nemohla mít nějaké zdravotní problémy - př. cukrovku?
Snažila jsem se omezit, ale většinou když jsem si dala nějaké "slané" jídlo když jsem měla velkou chuť na sladké, tak jsem si pak musela dát něco sladkého navíc stejně.
Cituji framboise: Do teď jsem si myslela, že syrové brambory jsou jedovaté (a nepoživatelné).
Syrové brambory jsou lepší jak vařené, či pečené. Ale nesmí být zelené, mít výhonky nebo být nahnilé.
Řekla bych, že záleží na každém jedinci. Citrony mají příznivý účinky na tělo, ale někdy mohou škodit. Každý organismus snese jiné množství. Mně třeba nevadí sníst jeden citron (teda ne samotný), ale kdybych snědla tři tak mi vyskáče vyrážka. Trochu bych se bála, abych si nevypěstovala alergii, při pravidelné konzumaci velkého množství. Ale jak říkám, někdo to takhle bude konzumovat 20 let a nic to s ním neudělá, jiný kvůli tomu bude mít třeba zdravotní obtíže.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.