ahoj holky,
už asi půl roku hledám práci a teď se mi naskytla možnost dělat číšnici v hospodě. Řekli mi, že mě zaučí.Mám střední, ale netýká se vůbec gastronomie.
Tak bych se ráda zeptala zda se vám někdy stalo, že jste nastoupily do práce a nevěděly o ní z hola nic.
A vy které pracujete jako servírky, dokázaly byste říct výhody a nevýhody tohoto zaměstnání ?
Děkuji
dělala jsem servírku (brigádně) v penzionu a restauraci, kde venku bylo 10 velkých stolů a vevnitř taky. No v sezonně teda pěkná makačka, nalítáno dost, i když horší to měli hlavní, já byla jako výpomoc, takže jsem tam nemusela být přes 12 hodin, no jinak jsem brigádně dělala 3 roky a taky jsem o tom nic nevěděla, nikdo mě ani nezaučil, na všechno jsem musela přicházet sama, takže docela trapas někdy
Není to žádný med. Já jsem servírku dělala jen chvíli, prostě mě to nebaví. Jako hlavní nevýhodu vidím to, že lidi jsou prostě většinou burani, co se neumí chovat, bohužel... Neříkám, že se občas nenašel někdo milý, kdo se na mě dokázal usmát, poprosit, poděkovat, nechat nějaké ty drobné navíc... Ale bohužel se našlo hodně těch, co se neuměli chovat, byli nepříjemní, neuměli pomalu ani poděkovat, obsluhu brali jako naprostou samozřejmost, aniž by dali najevo, že jsou si vědomi toho, že jim skáču celý večer kolem zadku, někteří si do hospody přišli vyloženě léčit své komplexy tím, že na mě byli hnusní a arogantní...a nakonec čekali na vydání do poslední koruny Teď to vypadá jako že je to úplně na nic ale já tu práci opravdu nedělala ráda, takže píšu negativa. Taky mi vadily pracovní víkendy dlouho do noci a že člověk nikdy nevěděl, v kolik vlastně přijde domů...
Ale určitě by se našli takoví, kteří by ti tady vyjmenovali naopak jen pozitiva, protože znám lidi, kteří tuto práci mají rádi a případně se do ní i těší
Hodně záleží kde. Jestli je to jen obsluha co se týče pití, nebo bys např. musela nosit i talíře. Brigádničila jsem za barem asi 3 roky a měla jsem tu práci hrozně ráda, seš neustále v kontaktu s lidma, což ti dá co do jednání s lidma hrozně moc. Ale dlouhodobě bych ji dělat nechtěla (moc velká časová a fyzická náročnost). Pokud se jedná jen o roznos pití, tak si myslím, že se zaučíš celkem rychle, ale roznášení talířů je už dost o něčem jiném.
Reaguji na petulajz: Teď to vypadá jako že je to úplně na nic ale já tu práci opravdu nedělala ráda, takže píšu negativa.. na servírce je vidět,že jí´práce nebaví a tak se nediv,že se k tobě hosté chovali tak jak popisuješ.
Reaguji na Petula396:
Neboj se,za pár týdnů to okoukáš a když tě to bude bavit,tak zvládneš bez problémů.Práce na place je prostě práce s lidma a pro lidi.Nejlepši obsluha je ta,která se opravdu o hosty zajímá,to host ocení při placení.
Já jsem vyučená úplně mimo gastronomii a ve studiu pokračuju. Hledám brigádu a bohužel nevyučený v oboru a bez praxe neberou nikde v okolí, ale chtěla bych si tuhle práci zkusit. Servírka nebo barmanka mi vždycky přišla super
Tuhle práci dělám 4 roky brigádně, když jsem tam nastoupila, taky jsem neměla žádné zkušenosti..ale hned 1. den už jsem vyrazila na plac a naučila se to docela rychle. Co mi trvalo nejdýl byly asi názvy a složení jídel (ze začátku, když se mě lidi na něco zeptali, fakt jsem tápala) ... máme tam pár míchaných drinků, to se člověk naučí hned a pak kávovar, to také není nic těžkého, stejně jako natočit pivo.
Práce mě baví, baví mě být pořád v kontaktu s lidmi, s některými si i popovídat..pak jsou samozřejmě výjimky, které si na servírky chodí vylít své komplexy a to se pak člověk musí držet, aby jim taky něco neřekl...
Moje brigáda je v restauraci, kde se nekouří a nedělají smažená jídla, což je podle mě obrovská výhoda - po práci můžu jít kamkoli a nesmrdím kuchyní ani kouřem...být někde, kde to smrdí, to si nedokážu moc dobře představit.
I jako brigádnice jsem tam několikrát byla třeba 16 hodin v tahu a to už je hodně náročné, ke konci člověk padá na hubu. Obzvlášť výživné je, kdžy člověk dělá od pátka do neděle v sezoně, to mi pak míní upadnout nohy.
A také stravování není nic moc - v sezoně bývá plno tak od 11 do 3 hodin, někdy ještě dýl, takže pokud jsi zvyklá na pravidelnou stravu, můžeš se s ní rozloučit. My jsme někdy rády, když si dáme v 5 oběd a před půlnocí večeři...
Když to shrnu, brigáda to je dobrá, baví mě, ale na stálo bych to dělat nechtěla.
Reaguji na B.l.u.e: Až takhle šílený to je jo? A myslíš že by někde mohli brát na brigádu (servírka/barmanka) i na pár hodin denně při studiu?
Já jsem jako střední měla hotelovou akademii, takže jsem měla praxi i jako servírka a je to to nejhorší, co jsem kdy dělala. Souhlasím se vším, co píšou holky, i jako praxe/brigáda to byl děs a neumím si představit, že bych to dělala dlouhodobě.
Cituji Tiakia: na servírce je vidět,že jí´práce nebaví a tak se nediv,že se k tobě hosté chovali tak jak popisuješ.
Nesouhlasím, někteří jsou prostě takový, obsluhuícího berou jako někoho podradného a je jedno, jestli je milý, práce ho baví atd. Měla jsem i jinou brigádu podobného charakteru, která mě bavila a dělala jsem to ráda, ale chování lidí bylo stejné.
Cituji Tiakia: na servírce je vidět,že jí´práce nebaví a tak se nediv,že se k tobě hosté chovali tak jak popisuješ.
Přesně jsem čekala, že se ozve někdo, kdo přesně ví, jak jsem k hostům přistupovala, přestože mě nikdy neviděl pro informaci - nikdy jsem na hosty nebyla nepříjemná (to možná až když mě opravdu vytočili) vždy jsem se usmívala, byla jsem milá, snažila jsem se jim vyhovět... Nikdy jsem nešla ke stolu s kyselým obličejem jako "strašně mě otravujete" jako ty servírky, které někdy obsluhují mě... To je na facku a říkám si, že jsou nepříjemné, ale já taková rozhodně nebyla, naopak jsem se snažila taková nebýt a za všech okolností nedat znát, že mě to v práci zrovna 2x nebaví takže opravdu ne - lidi nejsou vždy nepříjemní proto, že je nepříjemný někdo na ně... jim je to úplně jedno, když jsou to dementi, co si chtějí vylít vztek, mohla bych se na ně usmívat od ucha k uchu a stejně by si na mě ulevili
Mám vystudovanou obchodní akademii, přesto jsem šla zkusit servírku, vzali by mě ikdyž mám obchodku, protože práce servírky není složitá na pochopení...no vydržela jsem tam den....nošení talířů, natoči pivo, účtovat na kase, jsem se naučila skoro hned, jakobych to dělala odjakživa..usmívala jsem se, byla milá, ale přišlo tam tolik různých lidí, někteří už opilí, pokřikovali na mě, že chtějí pivo atd...hodně se tam kouřilo, já jsem nekuřačka a po pár hodinách jsem z toho kouře byla přiotrávená ....no je to práce opravdu pro toho, kdo se nebojí, nemá problém komunikovat, slušně odpálkovat lidi, kdo má rád společnost...není to pro každého..
No, když už, tak bych hledala spíš nějaký slušnější podnik, třeba nějakou pizzerii, restauraci trochu na úrovni, kde mám jistotu, že tam lidi chodí spíše jíst, než chlastat...
Strašně záleží kde budeš pracovat, co tam bude chodit za lidi, zda ti bude šéfovat někdo, kdo to taky dělal a jak dlouhé jsou směny. Já jsem dělala servírku asi tři roky brigádně, rok a kus to byla moje denní obživa.
Mám gympl a studuju pedák, takže taky mimo obor.
Nejprve jsem dělala servírku v hospodě na vesnici. Obědy, odpoledne pivaři, večer další várka...někdo fajn, někdo hovado...v takové hospodě se stačí usmívat a být příjemná, pak si te všichni oblíbí a ledacos pak třeba odpustí, nebo pomůžou(narazit sud, vyhodit otravného opilce apod.), pak jsem dělala servírku v baru na malém městě, tam jsem byla za barem uplně sama, sama svou paní, majitel si jen chodil pro peníze a občas dovezl zboží, to bylo fajn, dost peněz, štamgasti, co zase pomohli...s opilci se dá naučit jednat...
to byly brigády, pak byla servírkou na stálo..
To bylo v pizzerii, okresní město, obrovská pizzerka s bowlingem, velmi oblíbená. Příšerné vedení, přísný šéf s velkými nároky, jeho žena, která o kšeftu nevěděla nic a dělala scény kvůli prkotinám, dlouhé směny(tři dny za sebou 16-1 hodin, nebyl čas na jídlo, na pití...na druhou stranu nosila jsem si domů opravdu dost peněz, což pro mě v té době bylo hlavní...a ted si vážím své práce, protože vím, jak krušné to jinde může být.
Pokud máš ráda lidi, nebojíš se jich(často jsem ti u brigádnic zažila)) zkus to...
Naučíš se hodně o lidech a nechat toho můžeš vždycky
já brigádničila v 17-ti v pizzerii na maloměstě.
Výhody: stálí klienti a pohodová atmoška, takže když jsem něco popletla, nedělali z toho vědu. Příjemné spropitné, práce mě bavila a těšila jsem se do ní.
Nevýhody: při nošení talířů mě zezačátku hoodně bolelo zápěstí, přes obědy šílený frmol a stres, občas jsem byla hodně vyčerpaná a musela jsem se dost přemáhat, abych nebyla protivná na zákazníky.
když to shrnu - v tom věku super, brigáda při gymplu, netušila jsem nic o etiketě stolování (z které strany podávat talíř atd.), když jsem něco spletla tak jsem to hodila za hlavu, byli jsme prima parta a užila jsem si to.
Dneska už bych do toho nešla ale ráda na to vzpomínám, každá zkušenost se počítá
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.