Cituji dadabus: pomocí dřevěných kleští
na co proboha kleště? To nějak nechápu
Já to vyklápím normálně rukama až formičky zchládnou - zlehka klepnu okrajem formičky o podnos a ořechy krásně "vyskáčou" samy ven.... těma klěštěma to musí být zdržovačka, né?
Pokud si nejsi jistá, nebo nevíš, která varianta bude lepší - můžeš si přeci udělat jedno těsto, a půlku ho použít do formiček a druhou půlku přes vykrajovátka Třeba přijdeš na nový způsob a znáš to - chybami se člověk učí ono i kdyby se to rozdrolilo, tak se to stejně sní, no ne?
Plněné ořechy jsou velmi jednoduché, už jich mám plnou krabici. Dělám je asi 20 let, z formiček je vyklepnu vždy. Je ale pravdou, že formičky ještě vymazávám máslem. Možná zbytečně, ale jsem tak zvyklá. Vezmu obal od másla a všechny jím vytřu. To je větší piplačka, než formičky naplnit těstem. To už jde rychle. A když se Ti něco rozdrobí, nevyhazuj, použij třeba do nepečeného salámku. Být tebou, udělám jen poloviční dávku, uvidíš, jak Ti to půjde.
Plněné ořechy jsou velmi jednoduché, už jich mám plnou krabici. Dělám je asi 20 let, z formiček je vyklepnu vždy. Je ale pravdou, že formičky ještě vymazávám máslem. Možná zbytečně, ale jsem tak zvyklá. Vezmu obal od másla a všechny jím vytřu. To je větší piplačka, než formičky naplnit těstem. To už jde rychle. A když se Ti něco rozdrobí, nevyhazuj, použij třeba do nepečeného salámku. Být tebou, udělám jen poloviční dávku, uvidíš, jak Ti to půjde.
Plněné ořechy jsou velmi jednoduché, už jich mám plnou krabici. Dělám je asi 20 let, z formiček je vyklepnu vždy. Je ale pravdou, že formičky ještě vymazávám máslem. Možná zbytečně, ale jsem tak zvyklá. Vezmu obal od másla a všechny jím vytřu. To je větší piplačka, než formičky naplnit těstem. To už jde rychle. A když se Ti něco rozdrobí, nevyhazuj, použij třeba do nepečeného salámku. Být tebou, udělám jen poloviční dávku, uvidíš, jak Ti to půjde.
Úplně jsem zapomněla napsat, jak to dopadlo.
Ořechy jsem zvládla, těsto jsem nakonec plnila do formiček, které jsem si předem vždycky vymazala, pravda, bylo to časově náročnější, ale za ten výsledek to stálo. Chuťově byly moc dobré, jediné, co bych příště udělala jinak, bude plnění formiček - těsta budu dávat víc, napoprvé jsem se bála, aby mi z formiček nepřeteklo. Proto vzhledově ořechy nebyly úplně dokonalé, zkrátka nebyly tak kulaté, jak mají být, ale ve výsledku to nevadilo.
Zde přikládám recept:
Těsto:
16 dkg másla
20 dkg hladké mouky
8 dkg moučkového cukru
6 dkg mletých vlašských ořechů
lžíce kakaa
Krém na slepování:
10 dkg másla
10 dkg cukru
2 lžíce ořechů
lžíce rumu
žloutek (ten jsem ale nedávala)
Toto množství mi vyšlo na cca 45 celých ořechů, ale kdybych formičky plnila víc, bylo by toho pochopitelně méně.
Cituji Ivulinka: na co proboha kleště? To nějak nechápu
Já to vyklápím normálně rukama až formičky zchládnou
formiček mám pouze 120 kusů,takže je potřebuju 3x naplnit,když budu čekat až vychladnou,tak budu v kuchyni mnohem delší dobu.Holt někdo nepeče 20 kusů,ale trochu více.Takže kleště jsou k tomu,aby si člověk nepopálil prsty.
Cituji Tiakia: formiček mám pouze 120 kusů,takže je potřebuju 3x naplnit,když budu čekat až vychladnou,tak budu v kuchyni mnohem delší dobu.Holt někdo nepeče 20 kusů,ale trochu více.Takže kleště jsou k tomu,aby si člověk nepopálil prsty.
do pár minutek jsou formičky vychladlé tak, aby nepopálily prsty a mohly se hned znovu plnit.
Mě by právě zdrželo to uchopení každé formičky do kleští a následné vyklopení.
Ale každý má samozřejmě ten svůj grif.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.