Hezký večer,
miluji plněné ořechy a zajímalo by mě od těch z Vás, které je před Vánoci děláte a máte s nimi zkušenost, zda by šly udělat stejným způsobem, jako linecké těsto. Tzn., že bych vůbec neplnila formičky, ale vykrájela bych si do těsta různé tvary, dala je na plech a po upečení je slepila náplní, kterou se ořechy lepí k sobě. Šlo by to? Mám z pečení strach, proto bych si ho takto ráda usnadnila.
Děkuji všem za postřehy a přeji krásné Vánoce - ač lehce s předstihem.
Cituji BellaEJ: Mám z pečení strach, proto bych si ho takto ráda usnadnila.
Tak nebuď líná...... jasně, vyválet, vykrájet je snažší..... dodržuj recepty, zvlášť ty vyzkoušené a cukroví budeš mít vynikající.
Reaguji na Veselka10:
To není o lenosti. Ale ořechy jsem ještě nedělala a slyšela jsem, že nejsou zrovna jednoduché. Proto než na ně nakoupit a pak je vyhodit, protože mi nepůjdou vyklopit z formiček, nebo se mi polovina rozláme, zdá se mi způsob v mém úvodním dotazu jednodušší a pokud by to šlo, tak budu jedině ráda. Na chuti se přece nemůže nic změnit, pokud budu mít těsto i náplň stejnou.
Cituji BellaEJ: Šlo by to?
Zcela určitě.
Cituji Veselka10: dodržuj recepty, zvlášť ty vyzkoušené
A to jako proč? Vždyť jedině experimentováním vznikají nové věci.
Reaguji na BellaEJ:
Ořechové těsto je lepší dát do formiček neb tak nedrží a bude se ti blbě vykrajovat a válet,bude to praskat a pečené se bude lámat.Neboj,z formiček to vyklopíš je to mastné a pokud to nespálíš,tak jde ven v pohodě.
Cituji BellaEJ: Ale ořechy jsem ještě nedělala a slyšela jsem, že nejsou zrovna jednoduché.
Tak příště neposlouchej "jedna paní povídala" a když se budeš držet receptu, výsledek bude dobrý.
Cituji True: Cituji Veselka10: dodržuj recepty, zvlášť ty vyzkoušené
A to jako proč? Vždyť jedině experimentováním vznikají nové věci.
Víš proč?
Cituji Tiakia: Ořechové těsto je lepší dát do formiček neb tak nedrží a bude se ti blbě vykrajovat a válet,bude to praskat a pečené se bude lámat.
Přesně proto.
Cituji Veselka10: Tak příště neposlouchej "jedna paní povídala" a když se budeš držet receptu, výsledek bude dobrý.
Na to jsem se ale neptala. Pokud souhlasíš s tím, co napsala Tiakia, stačilo k tomu napsat podobnou věc už na začátku, to by mi určitě pomohlo víc.
Cituji BellaEJ: souhlasíš s tím, co napsala Tiakia
Tohle ví každý, kdo ořechy někdy pekl ....
Cituji BellaEJ: slyšela jsem, že nejsou zrovna jednoduché
Podle mne namačkat ořechové těsto do formiček je jednodušší, než to samé těsto vyválet a vykrájet - myslím tedy domácí a ne nějaké koupené, co ořechy ani nevidělo.
Cituji BellaEJ: Na chuti se přece nemůže nic změnit
Může, budeš to mít přeschlé = nezměkne to od krému a jak to bude vypadat, o tom ani nemluvě ...
Nacpat to do formiček je rozhodně jednodušší, než válet a vykrajovat. Ostatně i vykrajované cukroví se dá pokazit A když to náhodou zkazíš - chybma se člověk učí, ne? Mimochodem ořechy podle mne patří mezi jednodušší cukroví, takže se nemáš čeho bát.
Cituji Ewiczkaaa: Nacpat to do formiček je rozhodně jednodušší, než válet a vykrajovat.
Přesně tak, udělám dlouhý váleček těsta, silný asi jako prst, oválím ho v mouce a nakrájím na stejně dlouhé kousky (nejprve vyzkouším, jak mají být dlouhé naplněním jedné formičky). To těsto ve formičce by mělo mít tak 2-3 mm. Víc určitě ne, ještě to v troubě trochu naskočí. No a pak už jen prstem vytlačím do formičky, upečené je to za chvilku, 7-9 minut na 180 stupňů. Tím, že máš každý kousek omoučený, jde to po upečení krásně vyklopit. Nechám jen chvilenku vychladnout a vyklopím lehkým klepnutím okraje formičky o stůl. Nic na tom není a je to mnohem rychlejší než válet a vykrajovat.
Já to vyklápím hned jak to vytáhnu z trouby za pomocí dřevěných kleští na okurky. Vypadne to samo na první otočení, nikdy nebyl problém s vyklopením, natožpak lámáním.
Já bych se raději držela formiček, jediná věda na tom je, že těsto musí pouze kopírovat tvar formičky a neměly by být plné těsta, po pár formičkách to půjde jako po másle )
Pokud to budeš dělat v klidu a s láskou, určitě se ti povedou!
Cituji dadabus: Já to vyklápím hned jak to vytáhnu z trouby za pomocí dřevěných kleští na okurky.
Používám peán. https://www.google.cz/search?q=pe%C3%A1n&safe=off& source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jI6sUs-OCeONyQOPvYCgB Q&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=999&bih=529
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.