Ahoj,
chtěla bych se zeptat někoho kdo tomu rozumí nebo o tom ví něco více. Jak častá konzumace vajec je ,,bezpečná", vhodná? Na netu jsem četla články, že to o cholesterolu je jen fáma. Zajímalo by mě, jak často jíte vajíčka?Já je jím tak obden 2-3, myslíte, že je to špatně a mohlo by to mít nějaké následky?
Děkuji všem za příspěvky, snad mi to nesmažou
vajíčka jsou dobro.
Jsou nejkvalitnějším zdrojem bílkoviny.
Klidně můžeš jíst denně.
Probráno s člověkem, který se věnuje téměř 20 let zkušenosti co se týče poradenství ohledně zdravého stylu.
Reaguji na bedrunela: moc jsi mě potěšila, uklidnila, děkuji lidé v mém okolí mě totiž straší, že to lékaři nedoporučují, prý tak jednou za týden, dva
Cituji dulinka123: lidé v mém okolí mě totiž straší, že to lékaři nedoporučují, prý tak jednou za týden, dva
lékaři toho napovídají.
Fám ohledně potravin existuje hromada.
Například že obezitu zbůsobují tuky - a tuky s tím nemají pořádně co dělat - naopak za to může cukr, který je téměř ve všem.
Cituji bedrunela: lékaři toho napovídají.
Právě. Lékaři prostě většinou nejsou odborníci na potraviny...
Cituji bedrunela: Jsou nejkvalitnějším zdrojem bílkoviny
Jenom bych zdůraznila, že pokud si obden dáváš smažená vajíčka, tak to už by problém být mohl. Vznikají v nich heterocyklické aromatické aminy, a ty prokázaně způsobují mutace a mohou být i karcinogenní.
Takže vajíčka ano, ale spíše vařená a smažená jen občas
Tak mě by zajímalo jak je to s tím žloutkem...vejce jím kvůli bílkovinám, ale samotný bílek mi fakt nechutná..
Taky by mě zajímalo, jak to doopravdy je. Já jím tak dvě denně a zatím to na sobě teda nijak nepociťuju
Cituji loreal: škodlivé jsou hlavně žloutky - ty obsahují cholesterol
Tady si přečti, že to není tak úplně pravda a hlavně konzumovat jen bílek je holý nesmysl.
http://www.vseokulturistice.cz/vejce-urychli-narus t-svalove-hmoty_330
já je jím jako volské oka, takže to by nějakou neplechu mohlo tedy udělat?já je mám hrozně ráda, takže si to bez nich nějak neumím představit
Nech si změřit cholesterol a uvidíš. Pokud ho budeš mít nízký, tak není co řešit. Pokud zvýšený tak se radši vajíčkům vyhýbej.
Já jsem třeba jedla vajíčka docela často (denně) a cholesterol jsem měla zvýšený. Jsou samozřejmě i jiné faktory (dedičnost, tuky,..), ale proč nezkusit omezit vajíčka...
Několik lékařů-vědců, které znám se vajíčkám vyhýbají. Nejsou sice odborníci na potraviny, ale na lidské zdraví odborníci jsou. Takže jim věřím.
Na vajíčka bych všechen cholesterol světa neházela, je hojně obsažen v živočišných tucích, takže v tučných masech (uzeninách, vnitřnostech...) a tučných mléčných výrobcích (máslo, smetana, sýry...) a když jí člověk hojně tyto potraviny, omezením vajec si moc nepomůže
Spíše bych viděla problém v tom, že jíš denně jednu konkrétní potravinu - přemýšlela bych o nahrazování spíše z toho důvodu, že jíš 5x denně, za týden je to tedy cca 35 jídel a rovnou 7 z nich má základ ve vejcích, takže tělo přijímá stále tytéž látky.
PS:
Cituji loreal: Udělat si praženici napr ze 4 vajec ale z tojo jen jeden žloutek.
Upřímně, tohle jsem nikdy nepochopila Když chci jen jeden žloutek, uvařím si jedno vajíčko na tvrdo, nakrájím na kolečka a spolu s pár plátky kvalitní šunky si to dám do salátu nebo tím obložím celozrnné pečivo - ale vyhazovat žloutky jen proto, že jsem líná si vymyslet i něco jiného...
Cituji Red_fire: Na vajíčka bych všechen cholesterol světa neházela
Já taky ne. Souhlas se vším
Cholesterol jsem měla vysoký a vajec jsem se bála jak čert kříže.Jestli jsem měla jedno za měsíc a do jídel jsem se je snažila nahrazovat...
Stačilo si to jen srovnat v hlavě a změnit celou životosprávu.
Takže jsem celkově jsem změnila jídelníček, přidala pohyb i vejce jsem přidala a nejen, že šly kila dolů, ale i cholestrerol značně klesl.
Vajíčka jsou hodně výživná a bohatá na aminokyseliny a vitamíny. Můj léty prověřený názor je, že si jich klidně dej kolik chceš.
Pokud se někdo bojí cholesterolu ať trochu zapátrá na internetu na téma "velká cholesterolová lež". Ve zkratce vysoká hladina cholesterolu nevzniká jeho konzumací, ale životním stylem a spíše "nekonzumací" některých správných potravin.
Já si jednu dobu dělala smaženici skoro pořád (bez oleje) a cholesterol mám nízký, i štíhlá jsem byla. Pak jsem sice ztloustla, ale to bylo spíše z nepravidelné stravy, stresu a pizzy. Teď už se ale zase blížím ideální váze a vajíčka jsou pevnou součástí mého jídelníčku.
Můj táta, když jsme žili ještě na hájovně a byla jsem malá, spořádal prý denně k snídani 10 vajec! Dnes se blíží k 60. a kromě problémů se zády je a vždy byl naprosto zdravý, štíhlý a fit. Nutno podotknouti, že ani zelenina mu nedělá problém, právě naopak.
Vajíčka jsou super. Určitě se jich neboj. Jestli se bojíš cholesterolu, tak koukni na video od Jelínka, který je vyhlášený specialista na jídlo http://www.receptyprozdravi.cz/video/20-vejce , kde právě mluví o vejcích.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.