ahoj je tu niekto kto má vyštudovanú alebo študuje hotelovú strednú školu? rozmýšľala som,že pôjdem práve tam...vraj sa chodí na povinnú prax (zdarma) na Cyprus a neviem kde všade (teda neviem ako je to na iných školách,ale o jednej škole v SR som to počula...nechcem byť čašníčka,barmanka ani kuchárka...ale neviem a akú vysokú by som potom išla a čo by zo mňa bolo (povolanie)...ako by som dosiahla pracovnú pozíciu ako je napr. hotelový manažér?
prosím za vaše rady a skúsenosti
Cituji reneesme: vraj sa chodí na povinnú prax (zdarma) na Cyprus a neviem kde všade (teda neviem ako je to na iných školách,ale o jednej škole v SR som to počula...
Aj u nás v meste to takto hotelovka mala. Dalo sa praxovať vonku (nebolo to ale ovinné, bola to možnosť, zvyšok praxoval doma).
Problém je inde.
Cituji reneesme: nechcem byť čašníčka,barmanka ani kuchárka...ale neviem a akú vysokú by som potom išla a čo by zo mňa bolo (povolanie)...ako by som dosiahla pracovnú pozíciu ako je napr. hotelový manažér?
Na čo ísť na odbornú strednú, keď to robiť nechceš a vieš to už teraz?
Ak chceš robiť manažéra (skutočného, ktorý rozumie tomu, ako funguje podnik, menežment, etc.), tak na výške je to smer ekonomka - rôzne Podnikové ekonómie a management apod.
Reaguji na lulamae: A čo presne by zo mňa bolo keby idem na hotelovú resp.čo sa tam vlastne učí?
Cituji reneesme: A čo presne by zo mňa bolo keby idem na hotelovú resp.čo sa tam vlastne učí?
Skús gugl, "profil absolventa hotelovej školy" ->
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hotelov%C3%A1_akad%C3 %A9mia
alebo konkrétna škola -> http://www.zssos.sk/ZPD/HA.pdf
alebo -> http://shavolgogradska8.edupage.org/about/
alebo kvetnato popísané tu -> http://www.soshotelovabb.sk/profilabsolventa.htm
alebo si nájdi konkrétne školy v tvojom okolí (nevie, skade si).
Každy manažer v podniku či vačšom alebo malom s ekonomickou skolou moc nepochodi pokial si nikdy nevyskusal obsluhovať , pracovať s ludmi , a nepozna ani inventar a nema šajnu o tom ako sa kava robi a vela podobnych veci. Ako ma potom poučovať a viest podriadenych? Na tvojom mieste idem na hotelovu akadeniu 5 ročnu. Prešla by si recepciou, room service, vsetko co k hotelu patri , možes si spravit kurz baristky, barmanky, carving, someliera cim viac kurzov tym lepsie. Hned z teba manažerka nebude to nemožes cakať. S tou praxou v zahraniči no... čo ja viem je že vačšinou to,maju žiaci po znamosti. Vybaviť sa da vsetko.
Já studovala hotelovou akademii (5 let) a byla to největší chyba v mém životě. Ale to je jenom subjektivní názor, protože já tuhle práci nenávidím a nikdy bych ji dělat nechtěla. Hold člověk v 15 neví, co ho bude bavit a ovšem mi všichni nakecali, jak je to tam skvělé, budeme chodit do zahraničí, na praxe, je to zajímavé a bla bla bla.
Jo, praxe byly a fakt si musíš projít vším, takže jsme klidně i myli záchody, obsluhovali zakomplexované debily, dělali v kuchyni, já měla to štěstí, že jsem se dostala na recepci, kde bylo fajn. Jinak praxe jsou zadarmo a ve volném čase, na to pozor. My jsme měli 2 týdny za půlrok, kdy nás poslali někam pryč (to jsme tam i bydleli a nebyli ve škole), pak nějakých 120 hodin o prázdninách a ještě k tomu kdo chtěl ve třeťáku i výuční list (něco navíc, maturita byla samozřejmost), musel si odmakat nějakých 200 hodin po večerech na akciích.
Cituji Kerty: S tou praxou v zahraniči no... čo ja viem je že vačšinou to,maju žiaci po znamosti. Vybaviť sa da vsetko.
Blbost, na praxi není problém se dostat. Sama jsem byla 3 měsíce ve Francii, spolužáci taky chodili do Řecka, Belgie (a i opakovaně)... Stačí se přihlásit a jít na pohovor, ovšem záleží na konkurenci. Já třeba ani na pohovoru nebyla, vybrala si mě učitelka francouzštiny. Ale teda nebyla to žádná výhra, celé dny v práci, nevydělala jsem si ani cent, nic jsem neviděla, s nikým známým jsem nemluvila, jelikož nás hned poo příchodu rozdelili.
Cituji Kerty: Každy manažer v podniku či vačšom alebo malom s ekonomickou skolou moc nepochodi pokial si nikdy nevyskusal obsluhovať , pracovať s ludmi , a nepozna ani inventar a nema šajnu o tom ako sa kava robi a vela podobnych veci. Ako ma potom poučovať a viest podriadenych?
manažer není provozní a na to co píšeš má lidi. Detaily se nezabývá a řízení v souladu s ekonomikou je základ dobrého podniku
Cituji reneesme: nechcem byť čašníčka,barmanka ani kuchárka...ale neviem a akú vysokú by som potom išla a čo by zo mňa bolo (povolanie)...ako by som dosiahla pracovnú pozíciu ako je napr. hotelový manažér?
I lidi s Vysokou školou hotelovou dělají číšníky, servírky a barman(k)y. Takže vol jinou školu, když už dopředu víš, že tě to nezajímá.
Reaguji na eM.X: Napisala som to o čom viem a nepovedala som že je problem sa na prax v zahraniči dostať , treba len čitať s pochopenim
Cituji farahh: to pak ale není manažer...to si jen tak říká
Cituji Kerty: Každy manažer v podniku či vačšom alebo malom s ekonomickou skolou moc nepochodi pokial si nikdy nevyskusal obsluhovať , pracovať s ludmi , a nepozna ani inventar a nema šajnu o tom ako sa kava robi a vela podobnych veci. Ako ma potom poučovať a viest podriadenych?
Každý úsek v hotelu má svého ,,manažera´´, který vede a kontroluje své podřízené, ale když mluvíme o manažerovi jako takovém, který má na starosti vední hotelu, tak ten určitě má na práci lepší věci než kontrolovat číšníky a kuchaře
Jeden na všechno je možná tak v malinkých rodinných provozovných, ale tu je slovo manažer trochu nadnesené
Manažer ktory ma na starosti vedenie hotelu ma mať prehlad vo všetkom , a ano každa čast hotela ma svojho manažera gratulujem a lučim sa s touto nekonečnou debatou
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.