Reaguji na True: Nové krby topí jinak, polena hoří dlouho a zůstává velmi málo popela. Mají výborné spalování. To co píšeš ty tu neplatí, takto se topilo ve starých nevýkonných krbech
Reaguji na TajemnáVlčice: topení elektřinou je výhodnější než plyn pouze při akumulačních kamnech (neplést s přímotopy!)
Minimální investice, jeden kousek kamen se dá sehnat za 800 - 1000 Kč a jejich instalace asi půl hodiny/1 kus, bez bourání apod..
Kamna se nabíjejí nočním proudem přes noc, nízkým tarifem. Tím ušetříš i na běžné spotřebě Když je vypneš tak 2-3 dny jsou ještě vyhřáté a i bez nabíjení topí. Ideální doplněk ke krbu - kamny nastavíš mírnou teplotu a při povalování u krbu zapálíš oheň. Ale nevracíš se domů do zimy
Přímotopy mají oproti akumulačkám extra drahý provoz - vytápí okamžitě za běžný tarif, ale po vypnutí už netopí a rychle se ochladí místnost.
V porovnání s tím je plyn nákladná stavební investice. A o budoucnosti a spolehlivosti dodávek plynu s Ruska se dá pochybovat....elektřiny vyrábí náš stát nadprodukcí a ve velkém se vyváží od nás ven
Reaguji na TajemnáVlčice: jinak abych byla konkrétní, my topíme v baráku 4+1 akumulačkami + boiler na vodu + běžná spotřeba elektriky = 1550 záloha na elektřinu komplet bez doplatku (vratka ted asi 1200,-)
Krom toho v obýváku občas přitápíme krbovkami, dřevo stačí za 2000,-/rok
A ten pocit - lehnout si na vyhřáté akumulačky je prostě boží zrovna tak jako případě nutnosti nechat uschnout nutné oblečení...
Reaguji na ilka1:
Zakládání ohně, přikládání a čištění platí pořád.
Máme nový krb s vložkou Nordica Focolare 775
Ale pokud topíš od samého rána a několik hodin denně, tak ho prostě musíš čistit. Samozřejmě taky záleží, jakým dřevem se topí.
A ani sebelepší krb nevydrží topit bez přikládání.
Ad spolehlivost dodávky - když dojde plyn, vyměníš plynový kotlík za jiný, rozvody zůstávají. Bojler pro 2 stačí 80l + 10l ohřívač (bojler) v kuchyni, pokud mám myčku.
Reaguji na Veselka10: Výhody plynu při vaření - rychlost zahřátí, naprostá plynulost regulace, možnost použití woku, investiční náklady do plotny i nádobí, rozbitnost. Vařila jsem léta na plynu, teď léta na kombinaci klasická sklokeramika/indukce, protože v novostavbě si nemůžu vybírat, Ale to je OT.
Reaguji na True:
My tedy máme kotel na dřevo a brikety, takže určité rozdíly v tom jsou.
Nicméně i když nám stačí přiložit dvakrát za den, přes noc kotel bez potíží vydrží, tak bez paliva se to neobejde a je to celkem "opruz", (zvlášť v zimě) připravit dříví, průběžně si ho donášet, totéž brikety (ale díky bohu za ně), protože rozhodně nemáme u kotle spoustu místa na hromady, aby se to připravilo rovnou tam a zvlášť v zimě si chodit do dřevníku to není žádný slávek, nehledě na to, že když dovezou dřevo/brikety, tak se musí složit, to nám taky nějaký čas zabere a lehká práce to zrovna taky není.
Tím nechci říct, že topit pevnými palivy je špatné, to ne a zvlášť moderní kamna/kotle/krby jsou výkonnější atd., ale pořád by měl mít člověk na paměti, že to stojí i nějaký ten čas a práci a musí to také mít kam uskladňovat a jiné a tak si to co nejvíc usnadnit, počítat s tím, že situace se může změnit, protože mladý plný elánu a síly to spíše vidí jinak než starší, který si třeba už někdy chce raději odpočinout.
Reaguji na Pet51: Díky za Tvůj názor, i když ve srovnání nemáš tak docela pravdu, chápu, že také záleží na tom co si člověk koupí za spotřebič a kombinace zrovna moc dobrou volbou není, je to prostě hybrid s určitými omezeními.
U "normální" indukce je úspora oproti plynu jak v energii, tak i v času, regulace je naprosto plynulá a přesnější, bez ohledu na velikost plotýnky se ohřívá pouze nádoba v daném rozsahu, nikdy se neplýtvá.
Máš pravdu v tom, že klasický wok na běžnou indukční desku nedáš, ale i když jí dáš na plyn, tak úplně ono to také není. Pro milovníky woku je extra wok indukční deska.
Nicméně opravdu děkuji za názor. A omlouvám se rovněž za OT.
Reaguji na Veselka10: Není to tak úplně jen názor, kromě toho, že "jsem hospodyňka", jsem vystudovala elektrotechniku a pracuji v energetice Kdybych měla říct jen názor, tak - profíci vaří na plynu.
O "prohnuté sklokeramice" na wok vím - cena je tak vysoká, že tam už se náklady nevrátí nikdy, tak, aby bylo vařit na elektřině finančně výhodnější, než plyn.
Cituji Pet51: tak - profíci vaří na plynu.
Profíci vaří na plynu do té doby než mají možnost indukce, to není teorie, ale fakt. Ale o to nejde. Dělá se Ti lépe na plynu, tak měj plyn. Nevím jak Tobě, ale mě se to zase tak moc peněz nezdá, utrácí se za dost jiných věcí zbytečné peníze, ale i to je samozřejmě osobní úhel pohledu. Pokud budu tak málo vařit na woku, aby se mi nevyplatil, tak mi stačí s rovným dnem na indukci, kvůli tomu plyn nepotřebuji. Nehledě na to, že pokud chceš správně používat wok pánev měla bys na to mít i vhodné hořáky, které nejsou součástí běžný varných desek. Mě osobně pouze vadí tyhle polopravdy a mýty.
No, elektrika pokud vím vychází dráž, ale s jistotou to nevím. U rodičů bylo topení plynové, u sebe jedu na elektriku a dost teda úpím - zlatej plyn
Reaguji na Veselka10: A proto ta první odpověď, která není ani polopravdivá, ani mytická - když to lze spočítat, tak to není názor, ale fakt. Narozdíl od toho, že profi kuchaři přecházejí na indukci.
Stejně, jako ekonomika není věcí názoru za co "vyhazovat" - indukce se oproti plynu nevyplatí, to není názor ani věc toho, co já osobně preferuji. Používám indukci, protože možnost plynu nemám. Nicméně speciálně na tohle téma je tady opravdu jiná diskuze.
Reaguji na TajemnáVlčice:
Taky myslím, že elektřina pro vás bude lepší. Měli asi na mysli přímotopy, že? Zařídíte si noční proud a elektřina bude cca o 40% levnější až 22 hodin z 24. My plynový kotel měli a už to nechci. Po 7 letech odešel (stál 50 tisíc), nový byl ještě dražší. Každý rok musíš mít revizi komína a kotel nechat pravidelně čistit, je to vopruz. Navíc sekat do zdí kvůli přívodu vody do radiátorů .... To je u starýho domu nesmysl. Píchneš do toho a klepne tě pepka, co se na tebe vysype.
A když se ti nechce ráno dělat tříšky ... Co si je připravit večer? Nebo do zásoby? My máme krbovky (pak čerpadlo s podlahovkou v celém domě) a pokaždé, když se dotopí s vystydne to, uklidíme to a připravíme na další použití, takže stačí jen škrtnout.
A k vaření .... Měla jsem plyn, sklokeramiku a teď mám indukci. Wok zónu jsem chtěla, ale aby mi to tu stálo a já to použila dvakrát do roka .... Takže není. Zkrátka to tolik nevyužiji. Od plynu jsem měla žlutý strop, bylo šilený čištění, deska mi přijde praktičtější. Indukce reaguje velmi rychle, nejsem profík, ale na standardní domácí vaření mi to přijde OK. Nehledě na design, ty plynové vachrlaté desky by mi narušily jednolitost kuchyně .... Mám to hladké a jednoduché jak nejvíc to šlo.
Cituji Gandalf: d plynu jsem měla žlutý strop
a to od čeho? S tím jsem se nikdy nesetkala. Teda všichni máme nad plynovým sporákem digestoř, ale bílý stropy všude okolo máme taky...i zdi. a pokud tam není vymajzlej olej z pánvičky tak si všechno zachovává svou barvu.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.