Ahojte,
chtěla bych se zeptat zda-li neznáte dobrý ozkoušený recept na dresing na saláty, nebo dip k masu, chipsů, nebo jen zálivky na salát . Ty kupované jsou hrozné...
Děkuji moc
Cituji Wenous: zálivky na salát
Výborné a nevšední balzámy (např. fíkový, mangový...) - ač kupované, vynikající, doporučuji!
http://www.vomfass.cz/produkty/ocet/octove-balzamy /jablecny-octovy-balzam
Já jsem teď ve fázi experimentů, nakupuji a míchám různé oleje a octy, vznikají z toho úžasné kombinace.
http://www.vomfass.cz/produkty/oleje/olivove-oleje /agora
http://www.vomfass.cz/produkty/oleje/oriskove-olej e/z-vlasskych-orisku
http://www.vomfass.cz/produkty/oleje/wellnes-oleje /arganovy-olej
http://www.vomfass.cz/produkty/oleje/seminkove-ole je/repkovy-olej
Dip - smíchám kvalitní bílý jogurt a zakysanou smetanu, osolím, opepřím, lze přidat prolisovaný česnek.... Zdobím nasekanou mátou nebo petrželkou. Je mnoho možných variant, např. s trochou kari, dochutit pažitkou ...
Cituji Adka: smíchám kvalitní bílý jogurt a zakysanou smetanu, osolím, opepřím, lze přidat prolisovaný česnek
plus kopr (můžeš přistrouhnout okurku) a máš výbornou tzatziky omáčku na maso, grilovanou zeleninu.....
Nebo ke kuřečím nugetkám jsme měli tatarka, kečup, někdy majolka a chilli omáčku. Taková ďábelka. Popř. když toto dávám do salátu, tak taky přidám ještě jogurt.
Jééé a málem bych zapoměla na super studenou majdu.
Do mixéru hodíš vejce na tvrdo, kostičku smetanita a smetanu, popř. mléko, sůl a pepř. A vymixuješ do hladka. Já jsem teď přidala i muškátový oříšek.
Množství odhadem, ale věšinou platí, že kostka sýra a jedno vajíčko.
já dělám z bílýho jogurtu,trochu hořčice,,citron,pepř,někdy česnek..ale bílej jogurt jako základ a můžeš si tam dát tíměř cokoliv na co máš chuť
Snad to tu moc nezahltím...
Avokádové quacamole: Avokáda rozkrojit, vydlabat a dužinu důkladně rozmačkat. Přidat cibuli nadrobno, prolis. česnek a limet. šťávu. Nakonec přidat rajčata na kostičky a koriandr.
Olivový dip s tofu: Olivy nakrájet na menší kousky, česnek prolisovat. Tofu s oliv. olejem vymíchat do hladka, přidat olivy s česnekem a provens. bylinkami, promíchat, dochutit.
Avokádové „máslo“: Avokádo vydlabat a rozmačkat dužinu. Přidat nasekanou cibuli a prolis. česnek a dle chuti opepřit a osolit. Nakonec pokapat oliv. olejem a promíchat.
Arabský hummus: Cizrnu uvařenou doměkka rozmixovat s citr. šťávou, petrželovou natí, kořením (koriandr nebo jiné) a solí. Přidat lněný olej, poté míchat nebo mixovat. Přidat prolis. česnek a sezamovou pastu tahini (nebo burák. máslo).
Majonéza z červené čočky: Uvařenou a zchladlou čočku rozmixovat na hladkou kaši. Postupně přilévat olej, až vznikne hladká majonéza, která je vhodná např. jako základ pro zeleninové pomazánky.
Rajčatová zálivka: Rajčata, koření dle chuti, česnek, mořská sůl – rozmixovat a nalít na salát nebo si můžeme zeleninu v zálivce namáčet.
Avokádová majonéza: zralá avokáda, hrst čerstvé bazalky, oliv. olej, citr. šťáva, stroužek česneku, mořská sůl a pepř na dochucení – všechny suroviny umixovat dohladka.
Vitanéza: Přes noc namočné ořechy (mandle nebo lískové) rozmixovat s půl až celou deckou vody až vznikne tuhá pasta, pak šlehat asi 2min. s postupným pomalým přiléváním oleje. Dochutit citr. šťávou, solí, bylinkami.
Nevařená koprová omáčka: mléko z kešu (mix voda + kešu) nebo mix slunečnicových a dýňových semínek, kus avokáda, citronová šťáva, velký kus kopru, možná trocha soli. Výsledkem je podle množství ingrediencí buď cosi jako koprová omáčka, nebo koprový dresing na salát.
Libanonská baba ghanus: Baklažány dát do trouby tak, jak jsou – se šťopkou, nasucho, nepropichovat, nepotírat tukem. Péct až slupka zrůžoví připečená aspoň z jedné strany. Lžící vydlabat vnitřek a vidličkou sekat do hladka. Ještě horké osolit, přidáme prolis. česnek, 2-3 lžíce sezam. tahini (nebo burák. másla), ochutit citr. šťávou.
Rajčatová salsa: Rajčata zbavit středů se semínky, červenou cibuli oloupat, z chilli papričky vykrojit semeník, jarní cibulku očistit. Vše nakrájet na kostičky a smíchat. Přidat prolis. česnek, nasekanou bazalku, nasekaný koriandr, špetku soli a pepř, šťávu z limetky a oliv. olej.
Já mám oblíbený brusinkový dip, hodí se naprosto ke všemu. Smíchám kelímek zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce zavařených brusinek, špetku mletého zázvoru a podle chutí česnek, já dávám malý stroužek, aby moc nepřebil tu chuť brusinek. Podle chuti dosolím. Doporučuju dobře vychladit
Reaguji na Adka: Já moc ráda cizrnový dip. Objevila jsem ho tady a nedám na něj dopustit: http://www.foodstyle.cz/products/bramborove-muffin y-s-medvedim-cesnekem-a-cizrnovym-dipem/. A taky mi moc chutná mátový přeliv - je úžasný k orientálnímu masu i k salátům http://www.foodstyle.cz/products/kruti-prsa-tandoo ri-s-kozim-jogurtem/. Jinak mám také rada Vom Fass - můžu doporučit olej z lískových oříšků v kombinaci s malinovým octem a citronový olivový olej v kombinaci s mangovým balzámem. Mňamka.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.