Vánoční tipy pro chronické dietáře
Nenechejte se ani v tomto čase ošálit dobře znějícími radami, které tvrdí, že během Vánoc není třeba si žádné jídlo zakazovat a že ke stabilní hmotnosti vede jedině pohoda. Jestli už jste si navykli na racionální stravovací režim, tak se od něj neodchylujte ani během Vánoc, jinak riskujete, že několikatýdenní či měsíční snaha přijde vniveč. Proto náš tip na stravování během vánočních svátků bude v tomto roce prostý - vytrvat a pokračovat v nastaveném způsobu stravování, které vede k celkovému snížení energetického příjmu, vyhýbat se tukům a potravinám s jejich vysokým obsahem (včetně tučných druhů mas a ryb), mléčným výrobkům obecně (sýrům, jogurtům a krémům), nemluvě o zákuscích a sladkostech. A arašídy, lískové ořechy, mandle, kešu, vlašské ořechy? Jen velmi disciplinovaní jedinci, mezi které věční dietáři rozhodně nepatří, se zastaví u jejich konzumace v minimálním množství… A pokud dlouhodobě vyřazujete sladkosti z jídelníčku, pak dobře děláte, takže ani o Vánocích se nevymlouvejte, že to nejde vydržet. Za nejhorší kombinaci jídel lze rozhodně považovat tučné a sladké (což je skoro všechno cukroví).
Opravdu se bez něho na Vánoce neobejdete? Zkuste jej nahradit např. na menší kousky nakrájenými proteinovými tyčinkami nebo pátrejte po proteinových pamlscích a svačinkách („snacky“). Ty se na Vaší postavě rozhodně negativně neprojeví. A co takový bramborový salát ve sváteční večer? Dá se udělat i jiným způsobem z vhodnějších potravin…
Recept na odlehčený bramborový salát:
Pokud rodině děláte na Vánoce bramborový salát a nechcete z něj sama přibrat, zkuste si zvlášť udělat porci dietního bramborového salátu.
Ingredience:
- Povařené brambory nakrájené na kostičky
- Povařený celer nakrájený na kostičky
- DIA kyselé okurky pokrájené na kostičky
- Řecký jogurt, sůl, pepř
- Dle chuti: cibuli pokrájenou na kostičky, citronovou šťávu
V míse dobře promíchejte brambory, celer a kyselé DIA okurky. Přidejte řecký jogurt, zhruba tolik, abyste dosáhly konzistence „klasického“ bramborového salátu. Osolte, opepřete.
Pokud chcete být důsledná, můžete nahradit tradiční bramborový salátem zeleninovým. Ale i ze zeleninového se stane energetická nálož, pokud ho vydatně zalijete tučným dresinkem, zasypete strouhaným tučným sýrem a rádoby zdravými semínky. Nezapomeňte, že majonéza zůstává majonézou a ani označení „light“ Vám ji úplně neodlehčí. Zvažte spíše použití pár lžiček jogurtu nebe nekalorických octových zálivek.
Pro udržení redukované hmotnosti je třeba držet se i nově osvojených návyků, týkajících se úpravy pokrmů a pravidelné pohybové aktivity. Místo smažení i během svátečních dní upřednostňujte vaření nebo dušení v páře a mějte na paměti, že přiměřená fyzická aktivita Vám pomůže potlačit chuť na jídlo. Případný zvýšený příjem si žádá zvýšený výdej, stačí jen dodržet tuto jednoduchou rovnici a nemusíte se o svá kila obávat.
Vánoce nemusejí nutně znamenat totální zničení Vaší snahy o zhubnutí.. Udělejte místo klasického punče tuto lehčí variantu, která není tolik kalorická.
Recept na odlehčený Vánoční punč:
Ingredience:
- Černý čaj, dobře vyluhovaný
- Stejné množství pomerančového džusu (bez přidaného cukru, nebo vyrobený z čerstvých pomerančů)
- 1x pomeranč pokrájeny na kolečka
- 1x citron pokrájený na kolečka
- Šťávu z jednoho citronu
- DIA sladidlo, trošku rumu / bílého vína
- Hřebíček, skořici, badyán
Nejhorší ingredience v klasickém punči jsou cukr a přemíra alkoholu, proto je důležité omezit je v co největší míře.
1. Do ještě horkého černého čaje přidáme hřebíček, skořici a badyán. V hrnci zahřejeme pomerančový džus, do kterého přihodíme nakrájené kousky citronu a pomeranče.
2. Do džusu přilijeme čaj a šťávu z citronu. Přidáme náhradní sladidlo dle chuti a trošku rumu či bílého vína na dochucení.
Zdroj: Dietalegre
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit