Projezte se k lepší imunitě
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu a je považována za královnu imunity. Prospívá lidskému organismu, je lahodná a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek pro podporu zdraví. Vyzkoušejte si hlívu připravit v podobě veganské dršťkové polévky podle receptu od Tropikalia.cz:
Ingredience:
- 300 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr horké vody
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/2 lžíce citrónové šťávy
- sůl a pepř dle chuti?
- 1 snítka čerstvé majoránky
Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte rozmačkaný česnek, restujte další minutu. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu (tužší části hlívy odstraňte nebo nakrájejte na menší kousky). Zasypejte mletou paprikou, rozdrobeným bujónem, solí, promíchejte a lehce restujte (max. 30 s), aby paprika nezhořkla. Poprašte lžící mouky, opět promíchejte a za stálého míchání přilévejte vodu. Vařte 20 minut, v polovině vaření přidejte sušenou majoránku. Dochuťte citrónem, solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou majoránkou.
Fermentovaná zelenina
Fermentované produkty - například v podobě korejského salátu kimchi - působí příznivě na zdraví, protože obsahují probiotika, které zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu. Kromě toho najdete v kimchi spoustu různých vitamínů, esenciální aminokyseliny a minerální látky.
Zázvor
Zázvor dokáže nejen posílit imunitu, ale má i antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Pokud vás zrovna trápí nachlazení, uvařte si silný zázvorový čaj. Nebojte se ho nastrouhat a rovnou ve vodě cca 10 minut povařit. O cenné látky nepřijdete, naopak bude mít zázvorový lektvar ty pravé grády!
Kurkuma
Silným antioxidantem s protizánětlivými a antibakteriálními účinky je kurkuma, která navíc podporuje prokrvení organismu. Obecně patří kurkuma k nejzdravějšímu koření. Používat ji můžete nejen v kuchyni jako koření, ale i ve formě bylinných čajů nebo jako doplněk stravy.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit