Marný boj s výživovými mýty nekončí
Mýtus 1: Více jídel za den zrychluje metabolismus
Chcete-li být štíhlí či zhubnout, musíte jíst několikrát denně. Pravda, nebo lež? Nutnost jíst alespoň tři větší jídla denně a k tomu svačinky je jedním z nejčastějších mýtů, který se ve světě výživy objevuje. Četnost jídel během dne neovlivňuje zásadním způsobem rychlost a výkonnost metabolismu. Podstatně důležitější je, co jednotlivci vyhovuje, jaký má temperament, v jakých je podmínkách apod. Rozhodně tedy neplatí tvrzení, že nejprospěšnější je jíst tři jídla denně plus svačinky. Někomu to prospívat může, někdo si vystačí se dvěmi či třemi většími jídly denně.
Mýtus 2: Bez počítání kalorii se v dietě neobejdete
Bezhlavé zapisování do kalorických tabulek má stále své příznivce, i když odborníci se už nějakou dobu snaží vysvětlit, že není kalorie jako kalorie. Posuzovat jídlo pouze podle jeho kalorických hodnot k ničemu nevede. Je to jen hra s čísly a v praxi to mnohdy vypadá tak, že zapisovači dají do kalorických tabulek přesně to, co potřebují. Aby jim nastavené hodnoty vyšly, můžou si dát třeba jen půlku koblihy plné cukru místo většího množství doma upečeného kváskového chleba, který je dobře stravitelný a výživově hodnotný. Čísla sedět budou, výživové hodnoty nikoliv. Proto než ztrácet čas zapisováním do kalorických tabulek, věnujte čas prozkoumání toho, co opravdu jíte. Zaměřte se na to, co daná potravina obsahuje, jakým procesem zpracování prošla či jak ji správně upravit, abyste z ní získali co nejvíce benefitů. Neporovnávejte kalorie, porovnávejte mezi sebou jednotlivé potraviny.
Mýtus 3: Koktejly v prášku jsou perfektní náhradou jídla
Ačkoliv tyto přípravky obsahují všechny nutriční složky – bílkoviny, sacharidu, tuky, vlákninu, vitamíny, minerální látky atd., přesto by koktejly či jiné náhrady jídel v prášku měly sloužit pouze v případě nouze, tedy například když jste celý den na cestách nebo celodenním výletu bez možnosti dát si opravdové plnohodnotné jídlo. Proč? Protože samotná příroda chtěla, abychom jídlo kousali, žvýkali, ne se jim jen prolévali. Vždyť ke zpracování tuhé stravy máme uzpůsobeno i naše zažívací ústrojí. Mimo to hraje důležitou roli také to, jak takové jídlo jíme. Koktejl máme tendenci v rychlosti vypít, kdežto konzumace pevné stravy by nám měla zabrat víc času. K dobrému trávení je totiž nezbytné, abychom na jídlo zbytečně nespěchali a abychom si jej vychutnali.
Mýtus 4: Kokosový tuk je nezdravý
O kokosovém tuku se vedou mezi odbornou i laickou veřejností spory. Jedni tvrdí, že kokosový tuk je zdraví vysoce škodlivá potravina, druzí se to snaží vyvrátit. Kde je pravda? Jsou nasycené tuky skutečně tak škodlivé, nebo se dají označit alespoň jako neutrální? V tomto případě je nejférovější říct, že klíčové je zpracování a používání tohoto druhu oleje. Kokosový olej se výborně hodí do tepelné kuchyně, protože je stabilní, nepřepaluje se a nevznikají při něm nebezpečné látky. Naopak do hotových pokrmů se příliš nehodí. K ochucení čerstvých salátů a podobně je vhodné dát přednost panenským olivovým olejům. V případě používání kokosového i olivového oleje by však mělo platit všeho s mírou.
Mýtus 5: Umělá sladidla a sport jdou k sobě
Umělá sladidla používaná v řadě sportovních nápojů jsou mnohými sportujícími akceptována, i když jsou v tomto směru vzdělaní a většinou si složení potravin hlídají. Jak je to možné? Jsou snad umělá sladidla zdravá? Nikoliv. I když je těchto studií zatím poskrovnu a objevují se pouze sporadicky, postupně se začíná potvrzovat, že při konzumaci umělých sladidel dochází k narušování střevní mikrobioty. Pokud se tedy jako sportovec neobejdete bez proteinového koktejlu, je vhodnější zvolit jeho neochucenou variantu a v případě potřeby si jej dosladit přirozeně sladkou potravinou – například kouskem ovoce. V tomto bodě však budou někteří namítat, že čistý proteinový koktejl oslazený kouskem čerstvého rozmixovaného banánu bude mít vyšší počet sacharidů a kalorií, než protein s banánovou příchutí. To je sice nejspíš pravda, bude mít ale i vyšší nutriční hodnotu týkající se živin. Čerstvý banán totiž obsahuje řadu užitečných látek.
Dělejte si věci jednoduše po svém
Existuje nespočet výživových rad a mýtů, přičemž nejhorší na nich je především to, že nám berou radost a požitek z jídla. Neustále hledání toho, co je pravda, co je zdravé či naopak škodlivé, nebo co pomáhá při snaze zhubnout, nás akorát stresuje. Zkuste si to proto dělat po svém, bez odborných rad a jiných doporučení. Pokud vás baví kalorické tabulky, klidně si tam každé jídlo zapisujte. Nezapomeňte u toho ale i přemýšlet. Chutná vám koktejl v prášku? Bez obav si ho čas od času dopřejte. Najděte ve všem tom chaosu rovnováhu. Je to jednodušší, než se zdá.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit