Kávou proti obezitě i stresu
Lékaři doporučují až šest šálků kávy denně
Káva neškodí ani v těhotenství
Podle průzkumů si může zdravý člověk dopřát čtyři až šest šálků kávy denně, což je nějakých 200 až 300 miligramů kofeinu. Dospělý člověk s vyšší hmotností (nad 70 kg) si dokonce může denně bez obav o své zdraví dopřát až 400 miligramů kofeinu, což je kolem 5,7 mg/kg tělesné hmotnosti. Káva neškodí ani těhotným či kojícím ženám. Tělo ženy při těhotenství se však mění a kofein vylučuje pomaleji, proto by příjem kofeinu v těhotenství neměl za den přesáhnout 150 miligramů. Při kojení je povolena dávka až 200 miligramů denně.
Zajímavost: Příjem kávy u dětí a dospívajících by neměl přesáhnout 2,5–3 mg/kg tělesné hmotnosti, a to z důvodu závislosti na kofeinu. Platí to však nejen o kávě, ale i kolových nápojích a energetických drincích, které jsou navíc plné cukru!
Čím káva může lidskému organismu prospět?
Kvalitní káva obsahuje až 200 látek prospěšných pro lidské tělo. Velkou část z nich tvoří antioxidanty, které si umějí poradit s volnými radikály. Účastní se i imunitních procesů, kdy pomáhají organismu v boji s bakteriemi. Zároveň podporují oxidaci cholesterolu, díky čemuž se tento nebezpečný tuk neukládá v cévách. Konzumaci kávy je připisováno i nižší riziko vzniku cukrovky II. typu, nižší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby, snížené riziko vzniku rakoviny a nápomocna je káva i proti onemocnění jater a vzniku ledvinových kamenů.
Kofein zlepšuje sportovní výkon
Kofein je ideální pro běžce a cyklisty
Za zmínku stojí také to, že pití kávy dokáže zlepšit sportovní výkon až o 12 procent, což potvrdila vědecká studie Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise z roku 2005 od autorů Doherty, M., & Smith, P. M. Obecně platí, že kofein snižuje únavu a zvyšuje svalovou sílu, přičemž nejlepším pomocníkem je šálek kvalitní kávy při vytrvalostních sportech, během kterých se tělo tak rychle nevyčerpá (například běh, cyklistika). Méně účinný je kofein při silových sportech a rychlostních disciplínách. Kromě zlepšení fyzického výkonu má kofein také schopnost povzbudit organismus k vyššímu spalování tuků, a to až o 15 procent. Pomáhá tělu lépe využívat tuk jako zdroj energie.
Zajímavost: Z hlediska zvýšení výkonu při sportu je vhodné přijmout kofein 30–60 minut před aktivitou. Pozor si však dejte na pití kávy nalačno. Mohla by vás zaskočit nevolnost či dokonce průjem. Ideální není pití kávy po výkonu. Kofein zastavuje syntézu bílkovin a tím i regeneraci svalů. Po tréninku přijměte raději kvalitní sacharidy a později i bílkoviny a další živiny.
Cítíte se pod psa? Dejte si šálek kávy
Pití kávy nemá pozitivní vliv pouze na fyzickou kondici, ale i na psychiku. Pravidelná konzumace přibližně čtyř šálků kávy denně může snížit o 20 % riziko deprese. V případě, že dáte přednost čisté kávě, tedy bez mléka, smetany nebo cukru, nemusíte se bát ani toho, že byste po konzumaci kávy přibírali. Pokud to však s konzumací kofeinu přeženete, můžete si způsobit závislost.
Všeho s mírou, aneb pijte kávu s rozumem
Na odstranění skvrn od kávy nebo čaje ze zubní skloviny používejte speciální pasty
Přehnaná konzumace kávy, může způsobit závislost na kofeinu, která se při abstinenci projevuje například bolestí hlavy, únavou, roztěkaností, zhoršením koncentrace, zvýšenou nervozitou, třesem, pocením, bušením srdce, zvýšeným krevním tlakem, nekvalitním spánkem i usínáním. Negativní vliv může mít káva i z pohledu estetiky. Pití kávy je totiž spojováno s nepříjemným zabarvením zubů. „V kávě se nacházejí třísloviny, kvůli kterým se na zubech vytvářejí skvrny, dochází k narušování hladiny pH v ústech i ke zbarvení skloviny. Pokud však budete dodržovat pravidelnou ústní hygienu, a to pomocí kvalitního hustého zubního kartáčku a zkombinujete to i s kvalitní zubní pastou, ideální jsou speciální zubní pasty určené k odstranění skvrn od kávy, čaje nebo červeného vína, nemusíte se svých oblíbených nápojů vzdávat či se bát ztráty zářivého úsměvu ,“ ujišťuje MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT.
Má smysl pít organickou kávu?
Pití organické či BIO kávy má smysl zejména v tom směru, že jejich nákupem podporujete dobrou věc. Káva, stejně jako třeba ovoce a zelenina, je chemicky upravována. To znamená, že při jejím pěstování se používají umělá hnojiva, pesticidy, insekticidy, herbicidy a fungicidy. Tento chemický koktejl je škodlivý nejen pro náš organismus, ale všechno živé – pro přírodu. Pokud dáte přednost BIO kávě, získáte záruku toho, že pochází z plantáží, kde se nepoužívají umělá hnojiva ani chemické přípravky. Díky tomu by měla být kávová zrna podstatně bohatší na zdraví prospěšné antioxidanty, ale především by měl být tento způsob pěstování ohleduplný vůči životnímu prostředí.
BIO káva nemusí být nutně chutnější
Kvalitu kávy ovlivňuje řada faktorů
Nepodléhejte však iluzi, že organická či BIO káva chutná lépe než ta klasická, nebo že označení BIO je vždy zárukou vysoké kvality. Kvalitu kávy ovlivňuje řada faktorů – od nadmořské výšky, kvality půdy a sklizně, pražení, čerstvost, skladování, mletí až po samotnou přípravu. Kromě toho, i když káva nemá nálepku organická nebo BIO, ještě to nemusí znamenat, že byla hnojena umělými hnojivy. Na světě existují plantáže, kde se nemusí hnojit téměř vůbec, protože půda tam má specifické vlastnosti a je natolik vyživená, že umělé ani přírodní pesticidy nejsou třeba.
Zajímavost: Věděli jste, že organická káva je většinou i fair trade? Kromě přírody a zvířat tak pomůžete i lidem, kteří se na jejím pěstování podíleli. A na závěr – povězte, jaký je váš kávový favorit? Podělte se o své oblíbence v komentáři a neváhejte připojit i typ na jejich přípravu.
Komentáře
Označením textu a kliknutím vložíte citaci.
Označením textu a kliknutím vložíte citaci.
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit